Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
petak, listopad 31, 2008


Što reći o kremšnitama? Ja ih obožavam. Samoborske, zagrebačke, čokoladne i sve ine koje mi došetaju na tanjur.

Zato sam danas odlučila napraviti upravo njih. Prvo zato što je noć vještica pa da se nađe nešto slatko na stolu a i sutra su svi svet pa treba opet nešto da se malo zasladimo kad se vratimo sa groblja!
A postoji i još jedan, treći razlog, a taj je što sam jučer u Lidlu kupila kalup koji se rasteže i skuplja, u ovisnosti od mjera koje su vam potrebne za kolače. Imam i takav kalup za torte i prezadovoljna sam. Ako kojim slučajem ne znate o čemu pričam onda pogledajte sljedeću sliku:



Ja sam njime prezadovoljna. Za kremšnite je super jer se lijepo da podesiti i po širini i po dužiini, tako da ako radite od lisnatog kore, porežete ono kaj vam ne treba i super je. A ako radite sa keksima nema više dosadnih rupica sa strane i trganja keksa, pa čupanja kose jer ih ne mogu otrgnuti koliko mi treba, itd....

Uglavnom meni je fenomenalan. Baš mi je to trebalo!

A sad na posao. Vjerujem da sastojke za kremšnite gotovo svi u svakom trenutku imamo kod kuće. Ako nemate, trk u dućan i bacite se na posao!

Sastojci:
7 jaja
30-35 dkg šećera (ovisno koliko slatko volite)
6 žlica oštrog brašna
1 gustin
3 vanilin šećera
2 litre mlijeka
2-3 dl vode
1 paket lisnatog tijesta ili gotove kore ili petit keksi

Priprema:
Lisnato tijesto otopite, razvaljajte i ispecite na plehu od pećnice koji ste okrenuli naopako. Nemojte zaboraviti tijesto prije pečenja izbosti vilicom da vam se ne napuhne.



Za kremu prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješajte sa običnim šećerom (ja 20 dag stavim u žumanjke a ostatak stavim u čvrsto istučeni bjelanjak). Polako dodajte gustin, brašno i vodu (vode toliko da dobijete malo rijeđu smjesu). Tako pripremljenu smjesu ulijevajte u mlijeko koje ste stavili kuhati sa 3 vanil šećera. Mlijeko mora biti vrelo. Dakle u vrelo mlijeko ulijete smjesu od žumanjaka i miješate. Miješajte jako dok ne dobijete lijepu kompaktnu kremu. Smanjite vartu da vam krema ne zagori. Kad je krema gotova, od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i dodajte mu 10 dag šećera. Sada polako sve to umiješajte u vruću kremu.
Prelijte preko jedne kore i prekrijte drugom.
Preporučam vam da gornju koru prije nego li je stavite na gotovu kremšnitu, izrežete na kocke, jer kad upije vlagu iz kreme to će biti nemoguća misija.

Sve što sada trebate napraviti je uživati!



Happy Helloween!

P.S. Čekam da padne mrak pa da uslikam našu izrezbarenu tikvu, pa da je stavim na blogić. Još malo...

Evo je...:))))
dokolica @ 15:13 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare