Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - kolovoz 2009
petak, kolovoz 28, 2009


Šnenokle su stari zagrebački desert, koji se je kod nas doma uglavnom  radio u nedostatku namirnica za kolač. Sječenje me vraća su 70. godine prošlog stoljeća. Nedjeljom dućani nisu radili, pa kad bi mi djeca htjeli nešto slatko, mama bi za tili čas složila šnenokle. Uglavnom je za vikend radila kolače ali zalomilo bi se da se ne stigne.
Po nazivu, pretpostavljam da ovaj desert ima germansko podrijetlo, no nisam pretjerano istraživala, jer  mi veza sa internetom puca, pa ću biti sretna ako ovo dovršim a da mi se sve ne izgubi!


Ako ovo niste probali, probajte. Meni je super, ikao ne radim ovo često. U braku sam 9 godina a ovo je čini mi se drugi puta da sam ovo napravila. Možda bih trebala češće. :)



Sastojci:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka
20 dag šećera
1 L mlijeka
1 štapić vanilije

Mlijeko stavite na štednjak da zakipi. U njega stavite vaniliju (možete staviti cijeli štapić, ali ja sam ga prerezala i ostrugala onu krasnu smeđu lijepljivu unutrašnjost). Kad mlijeko provrije ako ste ostrugali vaniliju, procjedite mlijeko kroz gazu. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, žlicom grabite poveće komade i stavljajte ih u mlijeko. Kuhajte sa svake strane po par sekundi. Vadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u mlijeko. Prokuhajte dok se malo ne zgusne i prelijte preko bjelanjaka.
Dobro ohladite i poslužite!
dokolica @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 26, 2009


Macaroons! Već neko vrijeme gledam te slatke zalogajčiće po drugim blogovima, no došlo je vrijeme da ih i sama isprobam. Mislila sam prvo isprobati recept naše naj gastro blogerice damijenestoslatko.
Vjerujem njenim receptima, jer sve što sam isprobala sve je bilo odlično (najzadovoljnija sam njenim lazanjama koje su redovite na našem stolu). No onda sam pomislila zašto ne probati neki drugi recept tek toliko da bude više varijacija na istu temu. Raznolikosti nikad dosta! Iako mi se čini da su zapravo uz male razlike (ako ikakve i ima), svi recepti za makrone, zapravo isti. Nisam naišla na neki koji bi iskakao više od prosjeka.

Čini mi se da danas previše filozofiram a to mi baš i ne leži.

Uglavnom danas sam osim kućnih poslova tipa kuhanje, spremanje etc, većinu slobodnog vremena provela na razno raznim food blogovima. Baš sam bila raspoložena za istraživanje. Curi mi godišnji polako (u ponedjeljak se vračam u radnu rutinu ), pa koristim još ovo malo vremena da nešto stavim na svoj blog!



E da i da ne zaboravim, od neki dan možete i mene naći i na bloggeru na adresi http://dokolicazg.blogspot.com/.  Paralelno ću neko vrijeme biti na oba bloga, pa kad mi se sve iskristalizira, odlučit ću se za jedan od ta dva. Čak sam mislila da onaj bude na egleskom a ovaj da ostane kao i do sada ali čini mi se da jednostavno nemam toliko vremena. Voljela bih da nije tako ali eto. Možda i osvane koja englesk a verzija ovih recepata atmo, ali e obećajem ništa. Imam neke ljude (iz njemačke i drugih zemalja) koji su se interesirali za recepte, pa je to jedan od razloga zbog čega razmišljam o tome. No da ne kompliciram previše, vidjet ću što i kako.

Ajmo mi sada na recept. Ovo vam je jako jednostavno za napraviti i relativno brzo, a izgleda efektno i jako je ukusno. Kokosoljupci će ovo obožavati.

Prije nego krenemo na recept moram nešto pojasniti. Naime u recept ide brašno ali sam ga ja zaboravila staviti. ne pitajte me kako, ali eto, dogodilo se. I to nisam skužila sve do sada, kad sam recept počela pisati na blog.   No moram reći da su mi ispali fenomenalni, tako da ću ja brašno sljedeći puta namjerno izostaviti. Ponekad se iz greške izrodi i nešto dobro!



Sastojci:
4 bjelanjaka
15 dag šećera
1/4 žlice soli
1 žlica meda
18 dag kokosovog brašna
4 dag brašna
1/2 žličice ekstrakta vanilije

čokolada



Priprema.
U zdjelu (onu koja može ići na paru, moja je metalna), stavite sve sastojke osim čokolde i vanilije.
Izmješajte ih pjenjačom i stavite na paru. Tucite dok se masa malo ne zgusne  (nekih 10-ak do 15 minuta). U smjesu dodajte vaniliju i ostavite da se ohladi. Kad se  je smjesa ohladila vadite žlićicom male hrpice i stavljate na pleh koji ste predhodno obložili peki papirom. Pecite na 170°, 15 ak minuta. Pogledajte ih koji puta jer kokos lako zagori! Kad su gotovi vadite ih i dno im umačete u čokoladu otopljenu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.

Uživajte!
dokolica @ 17:39 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 20, 2009
Tražeći crtiće za kćer po razno raznim torrentima, neki sam dan naišla na meni ne baš dragog Jamiea Olivera. Ma zapravo on mi je jako drag, čak i njegova kuhinja mi se dopada samo ja baš nisam ljubitelj začina a on ih kjoristi na tone! :)))

Vidla sam da i na forumu ima riječi o tome. Riječ je o serijalu "Jamie Oliver at home. I rekoh ja samoj sebi, ne budi isključiva nego pogledaj malo o čemu se radi. Moram priznati da sam oduševljena. Zapravo su recepti i više nego jednostavni. A o ukusu ne treba previše trošiti riječi. Vjerujem da je sve fantastično!

No ono što već dugo izbjegavam je nešto što se zove Creme Fraiche. Navodno je riječ o nečemu što je slično našem kiselom vrhnju ali monogo blažem. Navodno potječe iz Francuske.
E sad, kod Jamiea sam vidjela par salata koje mi se jako dopadaju a u dressingu on koristi kao jedan od sastojaka upravo creme fraiche!

Malo sam progooglala i naišla na recept kako ga spraviti kod kuće.
Ne znam jesam li uzela prave sastojke, jer kod njih ceme može biti svašta!
No ono što sam ja dobila uopće nije loše. Onako blago i kremasto, vjerujem sa uz dodatak ulja i limuna može biti fantastičan dressing.



Sastojci:
500 g vrhnja za kuhanje
30 g kiselog mlijeka

Priprema:
Vrhnje za kuhanje zagrijte da bude između toplog i vručeg. Prelijte u zdjelu i dodajte kiselo mlijeko. Promiješajte i pustite da fermentira 12-ak sati. Tako pripremljen creme fraiche možete držati do tjedan dana u frižideru i koristiti ga u dressinzima ili kao preljev za voće tipa jagode, maline...i u raznim umacima.

I to je to!
dokolica @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare


Jučer mi se je jelo nešto slatko, ali opet ne previše slatko. Izbor je pao na ovaj jednostavan receptić, koji već neko vrijeme čeka da ga isprobam, ali kako ja uvijek nešto kompliciram, ove jednostavne stvari su na čekanju!

Trebala sam sutra ići raditi ali sam zamolila šefa da mi da još malo godišnjeg (ostalo mi još desetak dana za zimu, ali mi baš nešto iskrslo pa mi treba sada) i on, dobar kakav je, mi dao! Hehehe.
Tako da sam dobila volju za sve pa i za kuhanje! A baš za to u zadnje vrijeme nisam imala volje. Ok ono osnovno sam naravno kuhala, ali nije mi se dalo ništa novo isprobavati i raditi.
Eto kako još malo godišnjeg može čovijeka oraspoližiti. Hehehehe!

Ajmo sad na receptić. Vrlo je jednostavan i brz. Nema puno kompliciranja, a sve što vam od sastojaka treba uglavnom svi imamo u frižideru!

Sastojci:
3 jaja
1 jogurt
14 žlica glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
2-3 žlice šećera



Priprema:
Jaja istucite mikserom pa im dodajte jogurt. Promiješajte još malo sa mikserom. Mikser maknite na stranu jer vam više neće trebati. Sada pomiješajte brašno sa praškom za pecivo a šećer sa vanil šećerom. prvo u smjesu jaja dodajte šećer, izmiiješajte žlicom ili kuhačom. Sada dodajte brašno i opet sve dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu.
Ugrijte veću količinu ulja u dubljoj posudi. Žlicom vadite smjesu i spuštajte ju na vruće ulje. Pecite do zlatno žute boje, okrenite, pecite sa druge strane i vadite na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Mlake uštipke posipajte šećerom u prahu!

Dobar Tek!
dokolica @ 11:33 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 11, 2009


Evo mene natrag na kopno. Nije da sam zbog toga jako sretna, ali eto, kako kažu, sve što je lijepo kratko traje!
Imali smo krasno vrijeme, toplo more i sve u svemu odmorila se jesam, više psihički nego fizički.



Ne znam da li vam se desilo da na plaži čujete nešto o čemu netko do vas priča a da niste prisluškivali. E to se je meni desilo ove godine na Vodičkoj plaži. Ma zapravo ne bi to bilo ništa važno da nije riječ o receptu. Naime grupa žena koja je bila u našoj neposrednoj blizini je pričala o kuhanju. Nisam htjela prisluškivati nego su one jednostavno bilo glasne. Nisam nikako mogla ne čuti što pričaju.  I tako je jedna od njih ispričala kako je kuhala jedno jelo za veću grupu ljudi, koji je lagan za napraviti a jako ukusan.

Čim sam došla doma, otišla sam u dućan i kupila sve što mi je bilo potrebno za isti. Isprobala sam ga i moram reći da sam bila oduševljena!

No recept ću napisati nešto kasnije. Prije toga ću sa vama podijeliti nekoliko fotografije koje sam snimila. Sve su snimljene u Vodicam i Srimi, te nešto i na Murteru!


Srima u suton






Vodice



Vodička kreštava atrakcija


Cvijet za koji nemam pojma kako se zove, ako netko zna neka me prosvijetli! ;)))


Kanader koji je gasio požar u našoj neposrednoj blizini!

Evo ga i pri uzimanju vode!


Svjetionik (mislim da je to slikano na Murteru ali nisam sigurna) :))))

Poznata plaža na Murteru - "Slanica"

A sada na recept!

Sastojci:
Svinjska vratina (narezana na šnicle)
sol, papar
ulje

Za umak:
paprike babure
paradajz
luk
sol
papar
vegeta
vrhnje za kuhanje

Priprema:
Meso začinite i na ulju ga popržite sa svake strane da se zarumeni. Stavite ga na toplo.
Na ulju kratko prodinstajte luk, pa dodajte papriku narezanu na kockice i paradajz narezan na kockoce. Dakle radite sve kao za sataraš. Začinite. Sve skupa dinstajte dok se ne ne raskuha. Malo duže nego kad radite sataraš. zalijte vrhnjem za kuhanje.

Sada u protvan poslažite pećeno meso i preko njega stavite pripremljeni umak. Zapecite u pećnici na 200°C dok se gore ne napravi korica (jedno 20-ak minuta do 1/2 sata)! Uz to možete poslužiti prilog po želji, rižu, pire krompir, njoke ili nešto četvrto!

Uživajte!

P.S. Fotografije gotovog jela sam greškom izbrisala ali ću u nedjelju ovo ponovno raditi, pa ću postaviti i fotke. Ispričavam se zbog ovoga, ali eto, desilo se! :(((((
dokolica @ 20:39 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare