Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - srpanj 2008
četvrtak, srpanj 31, 2008
Obožavam baklavu! Onu pravu, s orasima...No nedavno sam dobila ovaj recept za baklavu u koju idu jabuke i cijeli niz sastojaka koji zapravo sa pravom baklavom nemaju previše zajedničkog.
Moram priznati da sam na prvu bila skeptična, ali kad sam je probala....mmmmm...jako fino!

ono što je zajedničko ovim baklavama jest oršasto voće koje se u  njih stavlja (ja sam se odlučila za lješnjake ali možete staviti i orahe ili bademe), i šerbe kojim se na kraju baklave prelijevaju!

Kada je dobro ohladite, u ove vruće dane je fenomenalan desert!

Dakle za ovo će vam trebati:

12 tankih kora



4 jaja20 dag šećera
1 tekući jogurt
1 čaša od jogurta ulja
1 prašak za pecivo
Od ovih sastojaka umutiti žutu smjesu.

Fila:
5 jabuka (oguliti i naribati
20 dag mljevenih lješnjaka

Priprema:

U protvan od rola slagati po jednu koru, namazati je sa žutom filom (pazite da vam ostane žute file za svih 12 kora), poklopite sa drugom korom i tako do kore broj 6.



 Na 6. koru stavite žutu filu a po njoj pospite mješvinu jabuka i lješnjaka.


Ja sam zaboravila pomiješati jabuke i lješnjake pa sam prvo stavila jabuke pa posula lješnjacima.

Nastavite slagti kore i mazati ih žutom smjesom dok ne potrošite sve kore. Zadnju 12. koru također namažite žutom smjesom. Izrežite baklavu na romboide i ostavite da odstoji pola sata.
Pecite je na 200°c oko pola sata. Vruću baklavu prelijte sa šerbetom koje ste skuhali od 7 dcl vode i 1/2 kg šećera.



Dobro ohladite i uživajte!

Dobar Tek!
dokolica @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, srpanj 25, 2008
Poštovani blogeri, evo mene natrag na kontinentu. Uhvatila sam za odmor prekrasno vrijeme, toplo more, i sve u svemu odmorila sam se. Moja me je teta poštedila svega. Od kuhanja do praja suđa i ovim joj se putem zahvaljujem jer sam zahvaljujući njoj i mojoj mami napunila baterije i sada mogu u nove radne i ine pobjede do sljedećeg godišnjeg odmora (ostalo mi je još nešto dana za 11. mjesec:)!!! Dakle tetica moja HVALA TI!!!

Danas sam bila u Intersparu i kako je ovo tjedan hrvatskih kupina odlučila sam kupiti malo tog prefinog voća i bocu kupinovog vina. Kažu da je jako zdravo, pa rekoh da probam.
Evo što sam na netu našla o kupinovom vinu:

"
 Narodna medicina već vjekovima priznaje ljekovita svojstva kupinovog vina dobivenoga prirodnim vrenjem zrelih plodova kupine.

Kupinovo vino ima svoje medicinsko opravdanje, a u farmakologiji je svrstano u ljekovito.

Poznato je po izrazito bogatom sadržaju različitih vitamina i minerala, organskih i neorganskih sastojaka, koji mu daju veliku hranjivu i zaštitnu vrijednost.

Naročito je značajna povećana količina vitamina grupe "B", zatim željeza, fosfora, magnezija, kalcija, šećera, vitamina "C", pektina i nešto provitamina "A".


 Kiseline koje ovo vino posjeduje svojim sastavom slične su kiselinama iz želučanog soka, pa pomažu probavi hrane naročito bjelančevina.

Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, reguliranje tlaka, cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito  ljudi slabog imuniteta.

Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žući i mokraće, što doprinosi rastvaranju sluzi, bržoj i zdravijoj izmjeni tvari u organizmu. Postoje naznake da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe).

Poznato je da nedostatak željeza u krvi čovjeka ima negativne posljedice (slabokrvnost, umor, vrtoglavica), stoga ga je potrebno radi normalnoga razvoja i dobroga zdravlja unositi u određenim količinama u organizam za što se preporučuje kupinovo vino i to: 1 dcl dnevno ( po 0,33 dcl prije jela). "



Dakle nema sumnje da ga treba konzumirati. :))
Ja sam kupila jednu manju bocu za probu jer inače ne konzumiram nikakav alkohol, ali ovo ću probati jer sam anemična, pa da vidim ima li efekta. U svakom slučaju bolje kupine  nego kojekakva kemija.



Kako sam kupila i dvije mjerice kupina napravila sam nešto kao frape ali sam umjesto mlijeka koristila jogurt. Osvježavajuće i izuzetno zdravo, puno vitmina...!



Dakle za ovaj brzinski vitaminski napitak treba vam:

200-tinjak g kupina
1 jogurt
šećer po potrebi
voda po potrebi



U zdjelu stavite kupine, jogurt i šećer (moje su bile malo kiselkaste pa sam dodavala šećer). Izmiksate štapnim mikserom i poslužite ohlađeno. Ako vam smetaju sjemenke možete frape procijediti, ali kako su sjemenke kupina pune omege 3, bolje je i njih smazati, ako znamo kako omega 3  čini dobro nama i našem srcu.



Eto za prvi dan nakon morskog uživanja samo toliko od mene, a ima još nekih receptića u pripremi.

Do skorog viđenja!!!


dokolica @ 16:27 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 15, 2008


Došao je i taj dan...odoh malo južnije napuniti baterije pa se nadam da ću se vratiti sa više inspiracije nego li je to bilo u posljednje vrijeme.
Uživajte ma gdje bili...!!!
dokolica @ 13:44 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 8, 2008
E ovo je jedno staro jelo koje je moja pokojna baka radila ajbolje na svijetu. Od kada je ona umrla, nikada više tako dobro varivo isam jela. Ja to radim jednako kao i ona ali...baka je baka. :))

Neki kažu da se buče kod jih svinjama bacaju ali meni je varivo od njih, najfinije varivo koje postoji.
Malo pire krumpira i faširanih šnicli uz to (a i ne mora), i nema boljeg ručka.


Ovo sam radila od krastavaca ali u principu je svejedno osim što je od buče malo ukusnije.

Sastojci:
naribana buča
voda (ili mlijeko ili sirutka po želji)
ulje
brašno
malo crvene paprike ( a i ne mora, kako vam paše)
vegeta, sol
kopar (sitno sjeckani)
kiselo vrhnje

Priprema:

Napravite zapršku od brašna i ulja, dodajte samo malo crvene paprike. Bacite na zapršku buču koju predhodno možete posoliti i ocijediti. Promiješajte i zalijte tekučinom po važem izboru. Meni je najbolja kombinacija mlijeka i vode.  Začinite solju i vegtom. Kuhajte dok buča nije kuhana (njoj ne treba puno), te na kraju umiješajte kiselo vrhje i sjeckai kopar.
Poslužite uz pire krumpir i faširae šnicle.

Dobar Tek!
dokolica @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare

(Napominjem da je ovo instant improvizacija pa ne izgleda kao original, ali ljedeći put radim cijeli proces po "jusu".)  ;))))

Znam, znam, neki će od vas reći pa gledala sam to na stranicama Crochefa.  I ja sam. Ali nisam  mogla odoljeti a da ne probam i sama ove ukusne zalogaje. Naravno kako za njih treba 24 sata prije pripremiti meso, ja sam i više nego improvizirala ali krajnji rezultat je bio super. Moji su bili oduševljeni.

Dakle radi se o mljevenom mesu koje se začini solju i ljutom papričicom (ja sam i ovo preskočila...kažem vam da je bila full improvizacija;)))), i doda se mieralne vode i maže se na kruh te se peče na grill tavi. idealan snack za društvo koje se je okupilo da gleda tekmu ili da karta. Malo luka uz to i meni super.

Neću vam opisivati kako se sve to radi jer imate sve objašnjeno na gornjem linku, samo ću reći da sam ja koristila mljevenu junetinu koju sam nasolila i ostavila da malo odstoji. Bilo bi bolje da ako to radite da vam mesar samelje meso dva puta. Ja nisam meso kupila u mesnici nego u Intersparu pa je bilo samljeveno samo jednom. Kad se samelje dva puta lakše se maže na kruh.



I to je to. Moja preporuka za probati definitivno. :)))
dokolica @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 2, 2008


Evo jednog krasnog recepta za čokoholičare. Meni je fenomenalan jer sam i sama čokoholik. :))
Jednostavan je za napraviti a sastojci su manje više uobičajeni. Osim možda čokolade koja mora biti ili gorka ili poluslatka (bittersweet ili semisweet u originalu). No niti to nije problem naći ili ako treba improvitirati. Možete koristiti običnu čokoladu za kuhanje samo smanjiti šećer, ovisno o tome koliko slatko volite. Ja sam koristila poluslatku varijantu čokolade od 50% i smanjila sam šećer gotvo za pola.

Evo i sastojaka koje će te trebati za spravljanje 50-60 ovih prekrasnih keksića:

240 g čokolade (dakle bittersweet ili semisweet)
50 g maslaca

220 g šećera (ja sam stavila oko 150 g)
3 veća jaja
1 žlićica vailije (možete ovo i preskočiti ako nemate)

125 g brašna
1/4 žlićice praška za pecivo
1/4 žlićive soli

1 pakiraje komadića čokolade (ja sam koristila schwartau)


Priprema:
U mikrovalnoj otopite maslac i čokoladu. Ja sam otopila svako posebno pa pomiješala.



Zatim umutite jaja i šećer pa u njih dodajte pripremljenu ohlađenu čokoladu.



Izmiksajte. 
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa i to isipajte u mješavinu jaja i čokolade.



Pomiješajte (možete i ručno) pa dodajte još i komadiće čokolade.
Gotova smjesa izgledati će ovako:



Stavite smjesu na 1 sat u hladnjak da se malo stisne.
Kad se je smjesa ohladila i stisnula, žlicama vadite smjesu i oblikujte u male hrpice, pazeći da ostavite mjesta između jer se kod pećenja rašire.



Ovdje sam radila manje razmake jer sam bila pri kraju sa smjesom, pa da za par kolačića ne radi pećnica, malo sam ih stisnula.

Stavite ih u predhodno zagrijanu pećnicu (160°C) i pecite ih 10-ak minuta.
Gotovi će izgledati ovako:


Izvadite ih i uživajte u njihovom ljepljivom slatkom okusu!!!



Dobar Tek!

Napomena:
Nemojte pretjerati sa pečenjem kako bi vam keksići izutra ostali onako ljepljivi i mekani. Meni su komadići čokoldahe koje sam stavila u smjesu, nakon pećenja ostali tekući. Mljac!!! ;)))))
dokolica @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare