Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - travanj 2009
četvrtak, travanj 30, 2009


Lijepo vrijeme zdnjih dana a i godišnji odmor, bili su uzrok mog odsustva sa bloga. Jednostavno svaki slobodni trenutak koji nam se nađe, bježimo iz stana i provodimo vani. Naša kćer je konačno naučila voziti bicikl na dva kotača pa stalno tjera van. ;))))

Tako je bilo i jučer. Prije onog nevremena smo bili na Jarunu, gdje smo odšetali (neki su odvozili:) krug oko istog.  Kad smo došli doma bili smo jako gladni pa sam otvorivši frižider izvadila redom sastojke koje sam prije toga vidjela u jednoj prastaroj "Vegetinoj" kuharici, i sama sebi rekla ajde da probam.

I tako sam napravila tople sendviče. Vjerujem da nisam otkrila toplu vodu, i da ima jako puno varijacija na tu temu. Razlika je u sastojcima koji se mogu prilagodtiti svakom ukusu.  Jedino što bih promjenila jest da ću sljedeći puta koristiti tost umjesto običnog kruha, koji sam tu koristila (nisam htjela baciti kruh pa sam ga tako iskoristila)!

Sastojci:
6-8 šnita tosta
3 jaja
150 g šunke
150 g trapista (ili nekog drugog sira po izboru)
150 ml kiselog vrhnja
sol
papar
vegeta
peršin
0,5 dl mlijeka

Ovo su originalni sastojci, a vi se možete poigrati istima. Ja ću sljedeći puta dodati recimo mladi luk ili paradajz, pa možda dvije vrste sira umjesto jedne i tako...!



Priprema:
Sir naribajte a šunku narežite na rezance ili kockice. Jaja istucite i u njig dodajte sir i šunku, vrhnje i začine. Svaku šnitu kruha namočite kratko u mlijeko pa ih naslažite u namazanu vatrostalnu zdjelu. Po njima naslažite nadjev i pecite u pećnici na 200°C dok ne dobiju lijepu boju!



I to je to! Uživajte i sretan vam praznik rada. Ja ću sutra laganini sa svojom obitelji tradicionalno na grah u Maksimir. A vi?
dokolica @ 10:15 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 13, 2009


Danas sam nakon dugo planiranja konačno sa obitelji otišla u Fužine. Stalno smo to odgađali iz ovih ili onih razloga, ali eto i to je došlo na red. Moram priznati da sam oduševljena. Ne da je prekrasno, nego je to mjestašce u kojem se vidim kad odem u mirovinu. Oduševljena sam prirodom, ljudima...ma svime. Ako još niste bili u Fužinama, otiđite, nećete požaliti. Naročito ako volite biciklirati. Ima jedno 8 biciklističkih staza koje variraju dužinama, od 1500-12000 m. Sve u svemu, divota!

Posjetili smo i špilju "Vrelo". To je jedina špilja u Hrvatskoj koja nema stepenica i pristupačna je za osobe s invaliditetom. Duga je 300-tinjak metara. No stavit ću vam sličice, pa ću vam vjerodostojno dočarati kako to izgleda.

Da više ne duljim, evo fotografija koje sam snimila danas, pa virtualno obiđite Fužine, ako još niste bili tamo.


Jezero Bajer...raj za ribiče!


Atrakcija u Fužinama je i ova kočija. za 15-ak miuta vožnje u njoj izdvojit ćete 50 kn!


Jedan od rukavaca...




Voda, voda i još malo vode. Meni ne smeta jer obožavam vodu iu svim mogućim oblicima i varijacijama!


Nebo iznad Fužina danas!


Malo flore...

Evo sada i nekoliko sličica špilje "Vrelo"


Prvo nekoliko fakata o istoj!


Ulaz u špilju...


Na nešto me ovaj stalagmit asocira ali ne znam na što...
fenomenalno je kako se pšriroda poigrava našom maštom...!


Ovo je "Snjžna Gospa". Priča kaže da su se jednom prilikom za nevremena neki ljudi sklonili u unutrašnjost špilje i točno na ovom mjestu ukazala im se Gospa!




Lijepa i uredna staza po kojoj osobe u invalidskim kolicima bez poteškoča mogu prolaziti i razgledavati ovu ljepotu. Vrlo pohvalno!


Jezero unutar špilje, čija voda je čista i pitka, u njoj ne žive nikakve životinje kao  niti u samoj špilji. Tek 4-5 šišmiša koji prezime zimu u njoj!


Vapenac...




Još malo jezerca...


Evo i malo stalaktita!




U ovaj izvor su ušli ronioci i uspjeli se probiti 50-ak metara što je super s obzirom da je ulaz jako uzak!


Isti taj izvor simljen sa druge pozicije!


Zeleni stalaktiti...






Ovaj stalagmit se zove "patuljak", pogodite zašto!?


A ovo su "Zavjese"!

I to bi bilo to. Nadam se da vam nisam previše dosađivala i da ste barem donekle stekli dojam o ljepotama Fužina!

Do nekog slijedećeg izleta i nekih novih fotki, pozdrav!
dokolica @ 19:16 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 12, 2009

Svim blogericama i blogerima, te svim ljudima dobre volje želim Sretan Uskrs!
dokolica @ 10:17 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, travanj 11, 2009


Ovih dana nikako naći ekstra vremena. Pospremi, operi, napravi, skuhaj.....strašno. No nije mi teško jer volim Uskrs. Možda mi je zadnjih godina i draži nego Božić. Imam osjećaj da je manje iskormecijaliziran. Možda se varam....a možda je ove godine i kriza i recesija odradila svoj posao, pa ljudi i ne troše koliko su trošili prošlih godina. Ma uostalom i nema veze, što je da je. Ja želim svim ljudima da imaju lijep blagdanski stol, bio on manje ili više skroman.

Ja sam ovih dana eksperimentirala sa kolačima i napravila ovaj iz jedne od brdo knjižica koje sam pokupovala na kiosku (muž me bu jedan dan hitil van skup s njima).

Vrlo jednostavan biskvit, i fina čokoladna krema. Pun pogodak za moje ukućane koji vole čokoladu na 100 načina. Onaj predhodni kolač od kokosa nije im bio po volji jer ne vole kokos. Zato ga je mama pojela....

Dakle ako volite biskvit i čokoladnu kremu, ovo je kolač za vas. Brzo i jednostavno!

Sastojci:
Biskvit:
9 žumanjaka
9 bjelanjaka
9 žlica šećera
9 žlica brašna
2 žlice ulja
1 prašak za pecivo
kakao (ako želite tamni biskvit)

Krema:
250 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje
200 g šećara u prahu
250 g maslaca

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice mlijeka
malo maslaca



Priprema:
Istući žumanjke sa šećerom, dodati brašno i ulje, pa prašak za pecivo. Odvojeno istući bjelanjke u čvrsti snijeg i polako kuhačom umiješati u smjesu žumanjaka. Izliti u kalup po želji i ispeći (na 180°C 25-30 minuta). Ohlađeni biskvit prerezati na 3 dijela.

Za kremu zagrijete vrhnje za šlag i u njemu otopite čokoladu. Kad se ohladi, dobro izmiksajte. Odvojeno izmiksajte maslac sa šećerom pa sve skupa pomiješajte sa čokoladnom kremom.
Nadjenite kolač iznutra a na vrh nanesite glazuru koju ste pripremili tako da otopite navedene sastojke na laganoj vatri.

P.S. Meni se čini da bi tamni biskvit (sa dodatkom kakaa) bio bolji i vizuelno i po okusu. Vi odlučite samo kako vam je draže.

Dobar Tek!
dokolica @ 09:49 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, travanj 7, 2009


Evo mene napokon atrag na blogu. Bila sam u cajtnotu ovih dana. No sad sam na godišnjem pa sam happy! :)))))
Nemam puno vremena jer mi kćer ne da mira pa neću puno komplicirati ovaj jednostavan recept.
Bliže se blagadani pa evo jedan od mogućih kolača za blagdanski stol.
Za sve kokosoljupce ( a ja definitivno obožavam kokos), nešto brzo, jednostavno i nadasve fino!

Sastojci:
Za biskvit vam treba:
6 bjelanjaka
200 g šećera
150 g kokosa
1 prašak za pecivo
sok od 1 limuna

1-2 sšalice mlijeka

Za kremu:
6 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanil šećer
5 žlica brašna
4,5 dl mlijeka
250 g maslaca

Kokosovo brašno za ukrašavanje (50g)
Limunova korica za ukrašavanje (opcija)



Priprema:
Bjelanjke istući u čvrst snijeg. Dodati šećer pa promiješati. Sada dodajte prašak za pecivo i na kraju sok od limuna. Kad je sve dobro pomiješano, izlijte smjesu u lim za pečenje koji ste predhodno namazali uljem i pobrašnili. Pecite na 180°C.  Vruči kolač prelijte vrelim mlijekom.

Za kremu istucite žumanjke sa šećerom pa dodajte brašno. Sada polako umiješajte mlijeko, pa sve na pari tucite dok se smjesa ne zgusne. Ohladite i primješajte izrađeni maslac.
Premažite biskvit dobivenom kremom i ukrasite kokosovim brašnom i po želji naribanom limunovom koricom!



I jedna zahvala svima vama koji me redovito posjećujete. Nakupila sam 50000 posjeta što je za mene bilo nevjerovatno kada sam počinjala sa blogom.
Hvala još jednom i nadam se da ću i dalje nalaziti inspiraciju za ovaj skromni blog, ako u ničemu onda u vama koji redovito posjećujete isti!

Dobar Tek!
dokolica @ 21:01 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare