Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - ožujak 2009
utorak, ožujak 24, 2009


Danas sam dobila obavijest od drage blogerice Sanje, da je moj blog, sa još njih devet izabrala za nagradu "Lemonade Award". Ja joj se ovim putem još jednom zahvaljujem i obećejem da ću nastaviti vrijedno objavljivti recepte, koliko mi to vrijeme bude dozvoljavalo. :)))

Pravila igre su da ja sada preuzmem logo ove nagrade, izaberem svojih 10 favorita za ovu nagradu i objavim ih na svome blogu. Naravno i obavijestim nominirane o tome, i to je to!

Moji favoriti:

Da mi je nešto slatko

Kulinarske improvizacije

One girl's cuisine

Kuharski recepti

Oko vatre i komina

Njokica

Gastronomija

Gastrodiva

Cooks and bakes

Nlo

Napominjem da nikako nisam mogla izbjeći ponavljanje dodjele nagrada pojedinim blogovima, ma koliko se trudila. Najbolji se blogeri stalno ponavljaju pa sam ja ovdje stavila i neke nove blogove kako ne bih dodijelila nagrade baš svima koji su je već dobili. Nekolicima se ponavlja ali stvarno nisam to mogla izbjeći.

dokolica @ 08:35 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, ožujak 20, 2009


Danas u 12:44 počinje proljeće. Tako ćemo danas imati izjednačenje u dužini trajanja dana i noći.
Pa iako vrijeme baš i ne pokazuje tipične značajke proljeća (što će kako meteorolozi kažu doći do izražaja poslije podne), meni je drago da je zima otišla "službeno", a nadam se da će je i vrijeme (ovo zimsko) slijediti!

Zato ako ste negdje vani, uživajte u ovim krasnim zrakama sunca i proljeću (naročito oni sretnici koji su južnije). Ja sam kupila malo svježeg proljetnog cvijeća, pa mi stan miriše proljetno prekrasno!

Obožavam proljeće!
dokolica @ 08:16 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 19, 2009


Ima jedan dio u mjesecu kada mi se neopisivo jede slatko. Tada bih pojela sve slatko kojeg se dočepam.  Onda sam obično jako inspirirana za raditi kolače. Tako sam ovih dana kupila jednu knjižicu na kiosku ("Naši najljepši kolači"), i bila sam pozitivno iznenađena koliki broj recepata mi se svidio.

Jedan od ovih dana, muž me bude izbacio iz stana, (gle i rimuje se čak), jer stalno na kiosku kupujem razne kuharice, časopise i sl. Toliko ih već imam, da ih nemam više kamo pospremiti. No ne dam se ja. Ja kao i sve bikice, uporna, pa po svom.

Kako sam ovih dana doma, našla sam malo vremena i odlučila prihvatiti se posla. Ne da mi se buljiti u tv, recesija tu, recesija tamo, već mi je dosta loših vijesti.  Malo sam kartala belu na netu, malo čitala, i onda upalila radio i prihvatila se kolača....točnije "Pariških šnita"!



Na prvo čitanje učinilo mi se je da su malo komplicirane, ali po sastojcima sam vidjela da se trud isplati, i nisam se prevarila. Kako sam ovo radila prvi puta, reći ću vam što treba promijeniti u odnosu na ono što sam ja radila.

Dakle za ovo vam treba:
4 oblatne
8 jaja
30 dag šećera+8 žlica šećera
200 g mljevenih lješnjaka (po mome i malo više...oko 30 dag)
3 vrećice vanili šećera
300 g maslaca
3 žlice mlijeka



Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa mu dodajte šećer. Još malo istucite. Sada sa tom smjesom premazujte oblatnu, posipajte je mljevenim lješnjacima i sušite u pećnici na oko 100°C. Ja svoje nisam dovoljno sušila. Čini mi se da snijeg mora malo dobiti boju.
Dakle 4 oblatne, jednu po jednu sušite u pećnici. Žumanjke istucite sa 8 žlica šećara i na pari miješajte dok se ne zgusne. Kod mene je to trajalo dobrih pola sata. Kad je gotovo, dodajte u vruću kremu vanil šećer, pa stavite kremu da se hladi. U ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac. Sada sa žutom kremom mažite svaku olatnu i lijepite jednu na drugu. Zadnju oblatnu također mažete sa žutom kremom i pospite mljevenim lješnjacima. Napominjem da je meni žute kreme bilo na knap. Dakle mažite na tanko.

P.S. Zaboravih vam reći da sve skupa pritisnete nečim teškim i ostavite stajati do sutra. Tada su naime najbolje.

I to je to! Uživajte.
dokolica @ 18:31 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, ožujak 14, 2009


Ima li što lijepše nego provesti krasan dan u prirodi?
Za mene nema. Zato smo moja obitelj i ja danas otišli kod prijatelja na vikendicu koja je u Žažinama, na Kupi. Priroda, rijeka, dobra ekipa, kotlovina...ma nema boljeg!

Kako ja i muž radimo 3 vikenda u mjesecu, onaj jedan koji smo slobodni, često zna biti kišan. Ovaj smo puta imali sreće. Prekrasno vrijeme, ok, ne bi bilo loše da je bilo za koji stupanj toplije ali eto. I ovo je bilo super. Čini mi se da jedva čekam toplije vrijeme. Dosta mi je hladnoće i sivila. Ali moram priznati da ne priželjkujem vručine. Između 15°C i 20°C je za mene idealno.

No dosta o vremenu i mojim željama. Nemam više što za reći nego da vam pokažem što sam u pauzi između kotlovine, kremšnita i zezancije, uspjela zabilejžiti svojim vjernim pratiteljem...fotoaparatom!


Za početak malo kotlovine


Seoska idila!


Rijeka Kupa u svoj svojoj ljepoti!


Visibaba


Kokice...


...i racice!


Obožavam zumbule i njihov prekrasan miris...


...i još malo cvijeća u krasnim bojama...


Oni mogu zajedno...možda bi slovenci mogli naučiti ponešto od njih! :)))


Kako je težak taj pasji život...!


I evo još malo Kupe za kraj!
dokolica @ 19:58 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 5, 2009


Treba jesti na žlicu...to su mi kao maloj stalno govorili, ali ja baš nisam bila ljubitelj "čušpajza"!
Kad bi mama skuhala kelj, poriluk, mahune ili grah, ja bih došla iz škole, stavila si varivo u tanjur i izlila ga u wc. Zamazani bih tanjur stavila u sudoper i kad bi mama došla s posla, bila bi sretna u uvjerenju da sam ručala. Ah ta djeca...

Danas kad i sama imam djete, pa kad vodim rat oko jela, shvaćam svoju mamu. Predobro je shvaćam.
No nema veze. Sve je to životna škola.

No u ove trule kišovite dane nekako mi variva baš pašu. Danas sam kuhala kelj. Vjerujem da svi manje više zate kuhati varivo od kelja, ali evo ovdje i moja verzija. Svatko ima nešto svoje, pa ako vam se sviđa kako ja to radim, bit će mi drago!

Sastojci:
1 manja glavica kelja
1 luk
400 g svinjetine od buta (narezane na kockice)
mrkva (ja mrkvu i celer usitnim u multipraktiku)
celer
malo karfiola
1 krumpir (narezan na kockice)
domaći pire od rajčice (može i kupljeni ili pelat)
crvena paprika
češnjak u prahu
sol, papar, vegeta
malo rižinog brašna



Priprema:
Na ulju prodinstajte luk. Na luk stavite meso i isto prodinstajte, posolite pa dodajte povrće (mrkva, celer, karfiol, krumpir ili neko drugo po izboru i ukusu). Sve skupa zalijete sa malo vode i kuhate dok povrće ne omekša. U drugi lonac ulijte vodu, posolite je i zakuhajte. U nju ubacite kelj narezan na trake, te ga kratko prokuhajte) Ocijedite ga i ostavite na stranu. Kad su povrće i meso kuhani, dodajte kelj, crvenu papriku i paradajz, te češnjak u prahu. Začinite. Kad je sve kuhano zgusnite sve sa rižinim brašnom. Ja sam ga napravila sama, tako da sam rižu samljela u blenderu. Kuhajte jo dok rižino brašno malo ne omekša. Naime kako sam ja rižu sama mljela, ostali su komadići pa im treba kratko vremena da se raskuha!
I to je to!
dokolica @ 13:28 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 4, 2009


Evo i mene nakon dosta vremena. Nažalost nisam našla vremena, a niti volje da nešto naškrabam na ove skromne stranice. Uhvatila me predproljetna fjaka. Niti sama ne mogu obajsniti što mi se događa. Da se ne poznajem rekla bih da sam lijena. :)))) Nadam se da je tome došao kraj i da ću biti kreativnija u danima koji dolaze. Dolazi Uskrs, trebat će mi kreativnost! ;))))

Ove sam keksiće našla u jednoj knjizi koju sam skinula s neta.  U originalu su to "Anis drops", no kako ja navedenog nisam imala, ja sam se poslužila vanilijom. Vi ako imate anisa, probajte sa njim.



Meni ovi kolačići sliče na piškote, no ne znam kakvi će biti kada odstoje dan-dva! Ovako mi se čiini da će biti poput piškota.

Sastojci:
3 veća jaja
20 dag šećera
1 extrakt vanilije (ili anisa)
26 dag brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol i prašak za pecivo)
U zdjelu razbijte jaja te ih miksajte 3 minute, dodajte šećer pa miksajte još 3 minute. Dodajte ekstrakt vanilije (ili anisa). Smanjite brzinu pa umiksajte suhe sastojke.
Gotovu smjesu stavljajte na papir za pečenje (sa žlicom ili uz pomoć vrećice za ukrašavanje) sa malo razmaka između njih. Pecite dok ne budu svijetlo zlatne boje (ne smiju jako potamiti).



Vadite ih na tanjur dok su još vrući.
Ovi keksići mogu stajati do 3 dana, ali kod mene na prežive niti 3 sata! :)))
dokolica @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare