Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - ožujak 2008
ponedjeljak, ožujak 31, 2008
Sztra je mojoj svekrvi rođendan pa sam odlučila uz poklon napraviti joj i tortu.
Mislila sam mislila i na kraju se odlučila probati napraviti Sachericu.
Jednostavna torta sa puno čokolade i osvežavajućom marmeladom od marelica i dobitna kombinacija je tu.


Slova su mi malo pobegla ali žurila sam na posao jer radim popodne
pa nisam imala vremena. A i ova boja za slova je jako bila gusta i teško sam pisala po torti.

Sastojci:
Za tijesto:
140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade
8 žumanaca
8 bjelanaca
120 g brašna
1 Vanilin šećer
Za glazuru:
100 g Marmelade marelica
125 g maslaca
250 g čokolade za kuhanje


Priprema:

  1. Pjenasto umutite maslac, dodajte omekšanu čokoladu, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izradite. Zatim umiješajte brašno i jedno po jedno žumance. Na kraju umiješajte čvrsto tučen snijeg od bjelanaca.
  2. Kalup za torte namažite maslacem i pobrašnite pa u njega istresite smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 150 do 160°C otprilike sat vremena.
  3. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, skinite obruč i pustite da se ohladi.
  4. Marmeladu od marelica zagrijte s 1 žlicom vode. Biskvit prerežite i premažite toplom marmeladom, a to učinite i s cijelom tortom.
  5. Kad se ohladi, prelijte je glazurom od čokolade.
  6. Glazuru od čokolade pripremite na sljedeći način: maslac kuhajte na laganoj vatri dok iz njega ne ispari voda, odnosno dok se na površini ne prestanu stvarati mjehurići. Kuhani maslac maknite s vatre i ostavite stajati da se slegne 2 do 3 minute.
  7. U drugoj posudi razlomite čokoladu i u nju lagano dodajite otopljeni maslac miješajući metlicom za snijeg sve dok ne dobijete glatku jednoličnu masu.
Napomena:
Kako sam u velikoj žurbi (sada je 12:30, a ja radim od 14h), copy/paste-ala sam recept sa coolinarike jer sam po njihovom receptu i radila ovu finu tortu.
dokolica @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, ožujak 29, 2008
Danas smo obiteljski otišli na ZG Auto Show.
Gužva je bila nesnosna i jedva smo se izvukli iz te gomile. Još smo i kćer vodili a nju "bole nogice" nemre hodati, ona je gladna...ma sto čuda. No kad je vidla sladoled više joj ništa nije smetalo.
uglavom moj je muž išao zbog motora, jer je zagriženi biker.
No ono zbog čega je išao nije bilo izloženo.

Danas ću malo izaći iz okvira gastronomije i postaviti slikice nekih limenih dragocjenosti koje smo tamo vidjeli.


Ovo je Reanultov bolid F1.
Krasan je. Nema što. Još da se je malo provozati u njemu po Hungaroringu recimo...mmmm. :)


Ovo je jedan Renaultov krasan koncept!


Ovo mora da je brzo!


Zbog ovakvih je ljepotana moj muž išao na velesajam. ;))))


Ovo je jedan rasni BMW motocikl.

Sjećate li se ovoga? :))))))


A ovo je novi "Fićo"





Ovako izgleda jedan glazbeno nabrijeani Renault Megane. Cool!



A sad evo i nekoliko "sportaša"!

 
Alfa Romeo Competizione! Wau...:))))


Ferrari. Tu ne treba više ništa reći!


Maserati...mmmmm...


I jedan Audi. Baš je lijep...!


Što se gastronomske ponude na Velesajmu tiče...osim raznih kobasica, čevapa, pljeskavica i hot.doga, nema ama baš ništa. Sladoledi, gumeni bomboni i lizaljke...i to je to.

No nisam išla ionako istraživati gastro ponudu, već pogledati šro se sve nudi u svijetu automobila i motocikala.
Pozdrav!
dokolica @ 13:16 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 24, 2008
Danas sam razmišljala što napraviti za ručak. Uvijek isto, pečeno meso pa krumpir ili mlinci i to je to.
E pa danas sam radila dva menija. jedan uobičajeni a drugi malo manje uobičajen.
U subotu sam na kiosku kupila knjižicu koja mi se je jako svidjela. Zove se "Hrvatska obiteljska kuharica - Proljeće". Košta samo 39,90 a u njoj se može naći pregršt jednostavnih recepata i ono što je najvažnije s namirnicama koje ćete bez problema pronaći u bilo kojem dućanu. Ispod svakog jela navedena je i energetska vrijednost obroka pa ako držite dijetu kao ja nema beda.



Stvarno mi se sviđa. Koncipirana je na način da su za svaki dan u tjednu napravljeni meniji. Dakle svaki proljetni dan ima svoj meni.   As simple as that!

Kako sam već rekla danas sam za onaj prvi meni pekla rebra i mlince uz zelenu salatu sa mladim lukom, a za drugi sam pohala piletinu a kao prilog sam kuhala cvjetaču.
Vrlo jednostavno i ukusno za one koji vole ovo povrće.



Treba vam:

1 cvjetača (oko 1 kg)
1 jogurt (čvrsti)
4 žlice majoneze
sol, papar
peršinov list

Priprema:
Cvjetaču skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme pomiješajte jogurt, majonezu, sol i papar. Kad je cvjetača hladna prelijte je pripremljenim umakom i ukrasite je peršinovim listom.

Ja sam se žurila pa sam umjesto da sve skupa ukrasim peršinov list nasjeckala i pomiješala ga s umakom ali nema veze. Nije smetalo.



P.S. Slike su rađene nabrzaka jer su svi već bili za stolom i čekali, a ja sam nabrzinu slikala.
Zato nisam stigla malo to ukrasiti.
dokolica @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, ožujak 22, 2008


Svim svojim kolegicama blogericama i kolegama blogerima, svima koji se nađu na mome blogu, te svim ljudima dobre volje, želim Sretan Uskrs!
Volite se i provedite prekrasne blagdane u krugu svojih obitelji!
dokolica @ 16:39 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, ožujak 21, 2008


Na ovaj sam recept jučer naišla u bespućima interneta. Morala sam ga odmah isprobati jer je toliko jednostavan da sam sumnjala u ishod. No prevarila sam se. Meni je kao ljubitelju kokosa, super.
Čak je i mojoj kćeri toliko dobar da se prva tura nije niti ohladila a ona i njezin tajo su je slistili.
Zanimljivo u ovoj gastro priči je to da u taj kolač ide svega 4 sastojka. Vrlo je jednostavno i brzo gotovo. Meni je od početka do kraja za sve skupa trebalo pola sata.

Sastojci:

3 žlice maslaca
30 dag kokosa
3 jaja
10 dag šećera (ako želite slađe dodajte još šećera jer nisu pretjerano slatki)

Priprema:
Rastopite maslac i u njega umiješajte kokos gumenom lopaticom. Jaja izmiksajte kratko, tek toliko da se pomiješaju, pa dodajte šećer i miksajte dok ne postanu svjetla i pjenasta. U tu smjesu dodajte smjesu maslaca i kokosa. Pomiješajte i žlicom na pleh obložen pek papirom vadite hrpice.
Pecite na 180°C dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotovo!

dokolica @ 06:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 20, 2008
Čokolada! Ima li netko tko je ne voli!? Ja za takvu osobu ne znam.
Ja osobno je obožavam, totalni sam čokoholik, nešto kao Ćiro Blažević, jednostavno nemrem bez nje. Ajmo pročitati što kažu o čokoladi i kako je nastala!



"Čokolada ima dugu povijest, koja seže čak do drevnih Maya. Oni su prvi koristili plodove drveta Theobroma cacao (u prijevodu: hrana bogova), koje raste u kišnim šumama Amazone, za prvoklasan, ukusni napitak - kakao.

Bila je to gusta tekućina bogata okusa, a radili su je tako što bi kuhali i mljeli plodove kakaa i nakon toga tu smjesu u vodi miješali sa sojom, vanilijom i čilijem. Bila je dostupna samo odabranima i smatrala se hranom bogova.

Posredstvom trgovaca, čokolada je dospjela i u Meksiko, gdje su je Azteci s oduševljenjem prihvatili. U 15 st., otkrivanjem Amerike, otkriven je i slastan napitak. U Europu je vijest donio slavni pomorac Christophor Columbo. No, tek je Don Cortes donio sirovine, kao i opremu potrebnu za izradu čokolade, u Španjolsku. Europa je otkrila božanstveni napitak u kojem su više klase američkih indijanaca uživale stoljećima! Španjolci su odlučili stvoriti svoju verziju napitka, izbacili su ljuti čili i dodali cimet i šećer. Međutim, zbog slabe opskrbe kakaom, izrada čokolade nije se proširila.

Prekretnicu u proizvodnji čokolade dogodila se kad je nizozemski kemičar Coenraad Van Houten, osmislio hidrauličnu prešu pomoću koje je uspio ekstrahirati čak 50% kakaovog maslaca, koji je dotad plivao po površini čokolade. Tako je dobio masu koju je mogao mljeti u prah. Prah je tretirao alkalnim solima da bi se lakše miješao s vodom.

Kasnije su počeli kakao maslac topiti i vraćati u kakao prah – na taj je način dobivena glatka pasta kojoj se mogao dodavati šećer bez opasnosti da masa postane zrnasta. I čokolada je postala mnogo ukusnija. Zahvaljujući kakao maslacu čokolade se onako slasno tope u ustima.

Kakao prah iz kojeg nastaje čokolada radi se od sjemenki drveta Theobroma cacao. To je zimzeleno drvo, s crvenkastim i žutim cvjetovima. Plodove počinje donositi otprililike nakon 3 godine. Beru se mahune, koje se otvaraju uz pomoću drvenih čekića i vade se plodovi. Oni se naslažu na listove banane, i ostavljaju da fermentiraju 5-6 dana. Mijenja im se boja, od purpurno crvene do tamno smeđe.

Jezgra se pretvara u alkohol i šećernu tekućinu koja otječe, i počinje se stvarati čokoladni okus. Nakon fermentacije, plodovi se suše i kuhaju. Nakon kuhanja plodovi se usitnjavaju i melju u gustu tekućinu. Tekućina otvrdnjuje hlađenjem. Smjesa koja nastaje baza je svih čokoladnih i kakao proizvoda.

Postoje dvije osnovne vrste kakaa: criollo i forastero. Criollo je kvalitetniji. Naravno, manje od 15% svjetske proizvodnje čokolade nastaje iz te vrste. Forastero je kakao nešto niže kvalitete i od njega se radi većina čokolade u svijetu. Danas je smatraju luksuznom namirnicom koja se ne bi smjela jesti previše, po mogućnosti što manje, kako ne bi doprinijela debljini, aknama ili migrenama.

Međutim, nova istraživanja poriču te općeprihvaćene netočnosti. Ona dokazuju kako je čokolada, odnosno kakaovac, izuzetno dobar za naše zdravlje i može pomoći u prevenciji mnogih bolesti, kao što su infarkt, rak i druge degenerativne bolesti. "

Dosta je bilo teorije, ajmo mi sada na recept.
Napominjem da ja još nisam isprobala ovaj recept, ali čim ju napravim editirati ću ovaj članak. Meni se čini da je super, onako od oka, ali treba pričekati praktični dio.



Sastojci koji će vam biti potrebni za izradu torte su:

200 g lješnjaka
125 g maslaca
10 štangica (oko 200 g) čokolade (po želji možete i smanjiti malo ako vam ne paše)
400 g šećera u prahu
15 jaja
3 žlice ruma

Priprema:
Tijesto:
Pjenasto umutiti 12 zumanjaca i 300 gr.šecera u prahu,dodati 5 stangica otopljene čokolade, 200 gr.lješnjaka i čvrsto ulupan snijeg od preostalih bjelanjaka. Pečeno i ohlađeno tijesto razrezati na 2 dijela i svaki pošpricati rumom.
Krema:
Na pari miješati 100 gr.šećera u prahu i 3 jaja dok se masa ne zgusne. Dodati čokoladu i miješati dok se ona ne otopi.U ohlađenu masu dodati predhodno umućen maslac.
Masu dobro sjediniti i sa njom filati tortu iznutra i izvana.

Dobar tek i nemojte mi zamjeriti na dužini teksta a niti na objavi recepta koji nisam isprobala.
Malo sam u stisci s vremenom ali proći će to.
Pozdrav!






dokolica @ 11:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 16, 2008
Danas je cvjetnica i kako sam otišla na nedjeljnu misu sa svojom obitelji, inspirirana propovijedi, malo sam razmišljala o onome što izgovaramo kada molimo "Oče Naš".



" Kad kažemo KRUH NAŠ SVAGDANJI, mislimo na sve što nam treba da bismo živjeli u miru.
Kruh je mir. Molimo za mir pod Tvojim okriljem, za mir u Tvojoj brižnoj ruci.
Mir je moći jesti mjesto gladovati, moći piti mjesto žeđati, grijati se mjesto zepsti.
Imati zaklon u kući, moći raditi to je mir, to je kruh svagdanji..."

Ovo je prepisano sa jedne stranice i čini mi se da je tu ukratko sve rečeno.




Danas sam po prvi puta odlučila sama ispeći kruh. Nisam imala neki poseban razlog osim što sam naišla na jedan zanimljiv recept za isti pa rekoh sama sebi zašto ne!?
I mogu reći da mi je ispao sasvim uredu. Nisam se tome nadala ali jako sam zadovoljna.

Za kruh će vam trebati (količine su za jedan mali okrugli kruh) :

1,5 dl mlake vode
1 žličica meda
1 kocka germe

1 jogurt
1 žlica margarina
1 žličica soli
1- 1,5 žlica meda
brašno


Priprema:
U mlaku vodu stavite med, pomiješajte i dodajte germu te pustite da se sve digne.
Za to vrijeme na štednjaku na laganoj vatri otopite margarin i u njega dodajte jogurt.
U posudu u stavite oko 250 g mekog brašna i dodajte mu germu (koja se je digla naravno ;), i ostale sastojke redom. Sve skupa pomiješajte i zatim dodavajte još brašna dok ne dobijete glatko tijesto. Završite tijesto rukama i ostavite ga da se diže oko 1 sat pokriveno krpom i nauljeno.
Zatim ga premijesite, stavite u posudu u kojoj ćete ga peći, zarežite po želji, nauljite i opet ostavite stajati 40-ak minuta.



Stavite peći u pećnicu na 180°C i nakon tog uživajte u domaćem kruhu!



P.S. 
Prije dvije godine sam kupila pekač za kruh ali sam ga se ubrzo riješila jer mi to nema čari.
Puno mi je veći gušt kada ga ja sama zamijesim i ispećem u rolu.
dokolica @ 15:03 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, ožujak 14, 2008
Evo mene nakon još jedne kraće pauze.
Još mi se nije desilo da sam u takvom cajtnotu kao proteklih mjesec dana.
Ali nema veze. Proći će i to!
Za danas sam vam pripremila jedan jako fini kolač. Moj dragi obožava lješnjake. U svakom mogućem obliku. zato sam se odlučila da mu napravim kolač prepun lješnjaka i čokolade.
Za mene neodoljiva kombinacija.



Za to vam je potrebno:

Za biskvit:
5 bjelanjaka
15 dag šećera
25 dag mljevenih lješnjaka
1 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu:

5 žumanjaka
1 jaje
10 dag šećera
2 žlice vode
1 žlica kakaa
10 dag čokolade za kuhanje

15 dag margarina
1 žlica šećera u prahu

Za posipanje:

krupno sjeckani lješnjaci
naribana čokolada


Priprema:
Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa dodati šećer. Još tući pa dodati lješnjake i brašno koje smo pomiješali sa praškom za pecivo. Peći u pećnici na 150°C oko 30 minuta.

Za kremu na pari tući žumanjke, jaje, vodu i šećer. Kada dobijete gustu kremu u to dodati kakao i otopljenu  čokoladu za kuhanje, dobro izraditi i ostaviti da se ohladi.
Margarin dobro izraditi sa šećerom u prahu pa sve skupa dodati u kremu, te dobro izmiksati.
Premazati preko hladnog biskvita i obilato posuti čokoladom pomiješanom sa sjeckanim lješnjacima. Dobro ohladite i uživajte.

dokolica @ 18:01 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 6, 2008


Evo mene nakon pauze koja je bila duža nego li sam ja to zamišljala da će biti, ali eto. Nije bilo vremena. I ovaj recept pišem u žurbi i prije spavanja jer radi se i sutra a treba rano ustati.
Ovaj sam recept našla na coolinarici i svidio mi se je samo iz jednog razloga. Pitate se sigurno koji je to razlog. E pa reći ću vam. Moja 4-godišnja kćer ne jede voće. Gotovo nikakvo. Griz banane u mjesec dana je puno. I to me jako nervira. Učinilo mi se je da bih je ovako pripremljenim bananama, mogla namamiti da malo više pojede. Ako i vi imate sličan problem ili ako vam se samo sviđa ovakav slatkiš probajte.



Sastojci:
Banane (količina ovisi za koliko osoba radite)
Čokolada za kuhanje
Maslac
Cornflakes

Priprema:
Banane razrežite na 3 dijela. Maslac i čokoladu za kuhanje otopite na laganoj vatri. Banane umačite u čokoladu pa u lagano izmrvljeni cornflakes. Ostavite da se stegne i poslužite kikićima.
Dobar tek!
dokolica @ 21:01 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare