Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
četvrtak, siječanj 29, 2009


Zimsko vrijeme idealno je za variva. Moram priznati da nisam pretjerano veliki "varivoljubc". Ili možda i jesam. Ovisi kako se gleda na to. Obožavam mahune, grah, sekili gulaš, sarmu, punjenu papriku...dakle nije da ne volim variva generalno ali ne volim neka. Naročito ne volim poriluk varivo. Pa niti kelj ne ljubim ali ajde...mogu za silu pojesti.

Što su zapravo variva. Nikada o tome nisam promišljala. Nije da se tu ima nešto previše baš misliti, ali analizirati gastronomiju uvijek je zanimljivo. Uvijek saznam ešto što do tada nisam znala.

Variva su zapravo krepka jela koja se vare,  kuhaju na laganoj vatri, i jedu se žlicom. Pripadaju tradicijskim jelima, koja su bila osnova narodne prehrane. Kroz vrijeme su se dodavali sastojci, ili oduzimali, ali osnova je ostala ista, i variva su i danas poveznica sa tradicionalnom kuhinjom.Postoje teže ili lakše probavljiva variva. Ona od mahunarki, krastavaca, kelja i krumpira spadaju u teže probavljiva variva, dok ona od mrkve, šparoge,cjetače i bundeve spadaju u lako probavljivu skupinu variva.

E sad kad smo nešto i naučili o varivima (nema tu baš neke nauke), možemo se baciti na posao.

Na mome blogu već postoji recept za varivo od mahuna.
Ovo je drugačije jer u njega ide svježa svinjetina. Po mome ukusu ovo je bolja kombinacija.Sastojci:
1/2 kg svinjetine od lopatice (arezano na kockice)
1 paket "Ledo" smrznutih mahuna
1 luk
1 mrkva
vegeta
sol
papar
češjak u prahu
brašno
crvena paprika
voda (ili temeljac)

Priprema:
U posudi u kojoj ćete raditi varivo ( ja sam koristila wok tavu), na ulju popržite meso toliko da ono malo dobije boju. Zatim dodajte luk i mrkvu pa još malo dinstajte. Sada dodajte mahune. Još kratko propirjajte pa zalijete vodom (može i temeljcem). Začinite vegetom, solju, paprom i češnjakom pa kuhajte a lagaoj vatri dok mahune ne omekšaju, dolijevajući vodu ako se pretjerano reducira .
Kad je kuhano, napravitev zapršku, i to je to!

Dobar tek!
dokolica @ 12:19 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare