Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
petak, kolovoz 28, 2009


Šnenokle su stari zagrebački desert, koji se je kod nas doma uglavnom  radio u nedostatku namirnica za kolač. Sječenje me vraća su 70. godine prošlog stoljeća. Nedjeljom dućani nisu radili, pa kad bi mi djeca htjeli nešto slatko, mama bi za tili čas složila šnenokle. Uglavnom je za vikend radila kolače ali zalomilo bi se da se ne stigne.
Po nazivu, pretpostavljam da ovaj desert ima germansko podrijetlo, no nisam pretjerano istraživala, jer  mi veza sa internetom puca, pa ću biti sretna ako ovo dovršim a da mi se sve ne izgubi!


Ako ovo niste probali, probajte. Meni je super, ikao ne radim ovo često. U braku sam 9 godina a ovo je čini mi se drugi puta da sam ovo napravila. Možda bih trebala češće. :)Sastojci:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka
20 dag šećera
1 L mlijeka
1 štapić vanilije

Mlijeko stavite na štednjak da zakipi. U njega stavite vaniliju (možete staviti cijeli štapić, ali ja sam ga prerezala i ostrugala onu krasnu smeđu lijepljivu unutrašnjost). Kad mlijeko provrije ako ste ostrugali vaniliju, procjedite mlijeko kroz gazu. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, žlicom grabite poveće komade i stavljajte ih u mlijeko. Kuhajte sa svake strane po par sekundi. Vadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u mlijeko. Prokuhajte dok se malo ne zgusne i prelijte preko bjelanjaka.
Dobro ohladite i poslužite!
dokolica @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare