Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
nedjelja, studeni 23, 2008
Nemam baš običaj pisati recepte koje sama nisam isprobala, ali na ovaj sam naišla na jednoj stranici i učinio mi se je jako zanimljivim. To bi trebala biti jedna od varijacija na temu Mac'n'Cheese(a). Već sam prije pisala o tome, pa vjerujem da ovo ne može biti loše. U ovo jelo ide nekoliko sastojaka koje ne idu u mac'n'cheese, i upravo mi se to učinilo zanimljivo. Ako volite ovakva jela, možda vas zaintrigira... dovoljno da isprobate i sami. Ja sigurno hoću, i čim napravim, slike ću staviti. Ako me netko pretekne, javite rezultate.



Sastojci:
2 žlice sitno sjeckanog luka
1 češanj češnjaka (sitno sjeckanog)
1/4 crvene paprike (-II-)
malo svježeg timijana
2 kriške špeka (nasjeckanog na male kockice)
1 1/2 žlice maslaca
2 žlice brašna
3 dcl mlijeka
60 ml pive (ako ne volite možete pivo zamijeniti mlijekom)
1/2 žličice crvene mljevee paprike
sol, bijeli papar



Priprema:

Zagrijte tavu u kojoj će te raditi umak. Dodajte u nju maslac i špek. Pržite na srednjoj vatri dok se masnoća sa špeka ne otopi, pazrći da vam špek ne potamni. Dodajte luk i češnjak i papriku (svježu). Kuhajte na laganoj vatri da bi izbjegli da vam sve skupa ne potamni. Bit je da umak bude svjetao (koliko to sastojci dozvoljavaju). Kuhajte dok luk i češnjak ne puste svoju aromu. Začinite crvenom paprikom i cayenne paprom (ako volite jako ljuto). 
Pospite sve sa brašnom i promiješajte. Lagano kuhajte 2 minute pazeći da vam ne zagori. Dodajte pivo i promiješajte. Sada dodajte mlijeko malo po malo. To će spriječiti da vam se ne stvore grudice. Kada ste dodali svo mlijeko, dodajte timijan. Malo pojačajte vatru da umak zakipi, pa kad se pojave mjehurići, smanjite vatru. Povremeno promiješajte i kuhajte 10-ak minuta.



U međuvremenu skuhajte tjesteninu.  Tijesto skuhajte do kraja (dakle pazite da vam ne ostane al dente ali i da vam se ne prekuha). Kad je kuhano ocijedite, a dio vode sačuvajte ako vam zatreba da razrijedite umak.  Tijesto isplahnite u hladnoj vodi.

Umak maknite s vatre i u njega dodavajte malo po malo naribani sir. Svaki puta promiješajte da se sir koji ste dodali rastopi. Dodavanjem sira malo po malo spriječit će te da vam se umak "razdvoji".
Začinite solju i paprom.

Tijesto vratite u lonac i prelijte ga umakom, te sve zajedno izmješajte. Ako je umak previše gust, dodajte malo vode u kojoj se je kuhalo tijesto. Po potrebi još začinite i poslužite toplo!



Napomena:
Ako koristite svijetlije pivo, uzmite manje aromatičan sir, ako pak koristite tamnije pivo, uzmite sir koji je "jači".
Slike nisu moje ali su autentične. :)
dokolica @ 17:53 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare