Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
četvrtak, ožujak 19, 2009


Ima jedan dio u mjesecu kada mi se neopisivo jede slatko. Tada bih pojela sve slatko kojeg se dočepam.  Onda sam obično jako inspirirana za raditi kolače. Tako sam ovih dana kupila jednu knjižicu na kiosku ("Naši najljepši kolači"), i bila sam pozitivno iznenađena koliki broj recepata mi se svidio.

Jedan od ovih dana, muž me bude izbacio iz stana, (gle i rimuje se čak), jer stalno na kiosku kupujem razne kuharice, časopise i sl. Toliko ih već imam, da ih nemam više kamo pospremiti. No ne dam se ja. Ja kao i sve bikice, uporna, pa po svom.

Kako sam ovih dana doma, našla sam malo vremena i odlučila prihvatiti se posla. Ne da mi se buljiti u tv, recesija tu, recesija tamo, već mi je dosta loših vijesti.  Malo sam kartala belu na netu, malo čitala, i onda upalila radio i prihvatila se kolača....točnije "Pariških šnita"!Na prvo čitanje učinilo mi se je da su malo komplicirane, ali po sastojcima sam vidjela da se trud isplati, i nisam se prevarila. Kako sam ovo radila prvi puta, reći ću vam što treba promijeniti u odnosu na ono što sam ja radila.

Dakle za ovo vam treba:
4 oblatne
8 jaja
30 dag šećera+8 žlica šećera
200 g mljevenih lješnjaka (po mome i malo više...oko 30 dag)
3 vrećice vanili šećera
300 g maslaca
3 žlice mlijekaPriprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa mu dodajte šećer. Još malo istucite. Sada sa tom smjesom premazujte oblatnu, posipajte je mljevenim lješnjacima i sušite u pećnici na oko 100°C. Ja svoje nisam dovoljno sušila. Čini mi se da snijeg mora malo dobiti boju.
Dakle 4 oblatne, jednu po jednu sušite u pećnici. Žumanjke istucite sa 8 žlica šećara i na pari miješajte dok se ne zgusne. Kod mene je to trajalo dobrih pola sata. Kad je gotovo, dodajte u vruću kremu vanil šećer, pa stavite kremu da se hladi. U ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac. Sada sa žutom kremom mažite svaku olatnu i lijepite jednu na drugu. Zadnju oblatnu također mažete sa žutom kremom i pospite mljevenim lješnjacima. Napominjem da je meni žute kreme bilo na knap. Dakle mažite na tanko.

P.S. Zaboravih vam reći da sve skupa pritisnete nečim teškim i ostavite stajati do sutra. Tada su naime najbolje.

I to je to! Uživajte.
dokolica @ 18:31 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare