Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
utorak, studeni 4, 2008


Jučer sam nešto pretraživala net u potrazi za e-knjigama sa kolačima (keksima uglavnom), za kolegicu volim_kuhati , pa sam odlučila napraviti nešto s čime će mi i kćer moći pomoći. Zapela je za to da pečemo kolače, pa rekoh ajde da joj udovoljim.

Tako sam naišla na ove keksiće, koji su me privukli prvenstveno svojim nazivom, a i činjenica da u tijesto idu lješnjaci, te ih odlučila isprobati.

Moram priznati da sam bila ugodno iznenađena. Kao i moji ukućani. Stvarno su jako fini!

Priča kaže da se ovo keksići rade u predstojeće blagdansko vrijeme, kao i za vječanja (kako i sam naziv sugerira), krstitke i sl. Mogu se naći i pod drugim imenima kao što su : "Ruski čajni keksići", "Talijanski puter orsščići", "Visibabe", "Bečke šećerne kuglice" te "Grude Snijega"!

Prhki su i naprosto se tope u ustima.  Uostalom probajte, pa se uvjerite sami.

Sastojci:
7 dag lješnjaka (poprženih i samljevenih)
23 dag maslaca (na sobnoj temperaturi)
6 dag šećera u prahu
1 žlićica čistog extrakta vanilije
28 dag brašna
1/4 žlićice soli

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Nemojte odmah kao ja, jer vam tjesto mora odstajati sat vremena u frižideru. Dakle pola sata prije nego izvadite tjesto.

Maslac i šećer pjenasto izmutite (2-4 min). Dodajte extrakt vailije, pa brašno, sol i lješnjake. Rukama umijesite tjesto i ostavite u frižideru da odstoji sat vremena.
Od tjesta radite kuglice, slažite ih u pleh na peki papir, te pecite desetak minuta.



Kad su pečeni vadite ih u prikladnu zdjelu i ohlađene uvaljajte u štaub šećer!



Dobar Tek!

Napomena:
Možete ih ostaviti i bez šećera u prahu. Moja teta i moja kćer ne vole kada su uvaljani u šećer u prahu tako da ja pola smjese ostavim onako samo pečene.
dokolica @ 07:00 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare