Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog
petak, svibanj 1, 2009


Sretan Vam praznik rada. Onima koji imaju sreću da danas ne rade želim da se odmaraju ova tri dana i da napue baterije za sljedećih par mjeseci do godišnjeg odmora, a onima koji moraju danas na posao, želim reći da znam kako im je, jer sam i sama danas trebala raditi ali sam nekako izmuzla slobodan dan! Hvala šefu!


Negdje oko nove godine sam vam napisala kako smo u obitelji našli bilježnicu koju je čuvao moj deda, a pripadala je njegovom puncu, mome pradjedu. On je u Koprivnici bio majstor za sve i svašta i kako je po kućama vršio razne popravke, tako je uvijek sa sobom imao bilježnicu u koju je pisao rcepte domaćica koje u čijim je kućama bio.



Jedan od recepata iz te bilježnice je i ovaj. Boem šnite. Što je najironičnije (uh kako sam to napisala:), ja ovaj kolač nisam jela do prošle subote kad sam bila kod sestrične na fešti povodom Svete Krizme njezine kćeri.

Kad sam ga probala bila sam što bi amerikanci rekli "Blown away"! Nešto tako fino nisam dugo jela. A ja inače ne ljubim kolače koji imaju kremu i orahe u sebi. Ovaj me je razuvjerio 100%!

Zato ovaj jaaaaako stari podravski recept želim podjeliti sa vama. Nadam se da će vam se svidjeti.

Sastojci:

Za biskvit:
10 bjelanjaka
26 dag šećera u prahu
3 žlice kakaa
2 reda čokolade za kuhanje
25 dag prženih i samljevenih oraha

Za kremu:
10 žumanjaka
20 dag šećera
36 dag maslaca (izrađenog)

Priprema:
Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa mu dodati redom sastojke: šećer, kakao, čokoladu (rastopljenu), i orahe! Kakao pomiješajte s orasima prije nego li ga dodate u bjelanjke jer ćete ih lakše umiješati. Što se čokolade tiče možete ju dodati ali i ne morate. Dovoljan je i kakao. Dakle kako vam drago! Izliti u pleh od štednjaka (onaj veliki) koji ste predhodno obložili peki papirom.
Peći na 150°C dok ne ude pečen. Ne ga prepeći jer onda nije dobro. Nekih 15-ak minuta!

Pećeni biskvit izrezati na 3 trake. Filati sa kremom. Malo kreme ostaviti i za namazati izvana i sve skupa posuti čokoladnim mrvicama!



Za kremu na pari tuči žumanjke i šećer dok se ne zgusne. Ovo može potrajati dosta dugo.
U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac i staviti kratko u frižider da se krema malo stisne.
Nafilajte kolač kako je gore navedeno i uživajte. Kolač držite u frižideru.

Pozdrav i hvala mojoj teti. Ona će znati zašto!

Pozdrav!
dokolica @ 08:50 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare