Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - rujan 2008
utorak, rujan 30, 2008


Bosna! Krasna zemlja. Gatronomija im je nekako istočnjački orijentirana, što i ne čudi s obzirom da su turci tamo ostavili zapaženog traga!
Poznajem mnoge ljude porijeklom od tamo, i od njih sam pokupila razne specijalitete koje i sama rado spravljam svojoj obitelji! Jedan od njih je i ovaj jako jednostavan recept za paprike punjene krompirom i sirom. Svi manje više znaju za paprike punjene krompirom ali i sama sam nedavno čula za dodatak sira u iste. A kao nepopravljivi siroljubac, isam mogla odoljeti da ne isprobam! :)))

Trebat će vam:
Paprike (količina ovisi o broju osoba)
krompir (naribani)
luk (sitno nasjeckani)
vegeta, sol, papar
svježi sir
vrhnje

Priprema:

Dakle paprike prvo operite, odrežite im dio s peteljkom, očistite i ostavite na stranu!
Krompir ogulite, operete, naribajte. Na vruće ulje bacite ljuk, malo prodistajte, dodajte naribani krompir, začinite i na laganoj vatri dinstajte 10-ak minuta.



Kad je gotovo dodajte u to sir (enmojte baš pretjerivati jer meni se čini da sam ja dodala malo previše, ali to ovisi o ukusu).  Pripremljenom smjesom punite paprike i redajte ih na pleh u kojem ćete ih peći.



Prelijte ih vrhnjem ( meni su rekli da ih obilno prelijem vrhnjem, ali i to bih ja reducirala. Dovoljno je na svaku papriku po žlicu vrhnja staviti, opet kažem ovisi o ukusu).



Pecite u rolu dok se dobro ne zapeku. Ja sam se malo požurila jer je MM vikao da je jako gladan, ali trbalo je još 10-ak minuta.



Poslužite toplo i uživajte! 

Dobar Vam Tek!
dokolica @ 16:29 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 28, 2008
Danas smo ja i my family, otišli prijepodne u grad. Malo doTrga, Zrinjevac, katedrala... Nismo bili neko vrijeme pa smo malo odlučili prošetati. Svako toliko odemo malo prošetati Zagrebom!
I stvarno je lijep naš grad. Jednostavno volim Zagreb!




Naš mali cvrčak! Sunce mamino...:)))))

E pa kako smo se zadržali duže nego li smo to namjeravali, ručak je bio na brzaka!
Kupila sam rebra, izfiletirala kosti van i narezala ih kao za roštilj, napacala isto kao za roštilj, ali sam ih ispekla u rolu i uz to mlince. Juha je bila slavonska iz vrećice (volim više domaću ali eto i meni se desi da sam u "cajtnotu"), i salata od slatkog zelja! I bilo je super!



Nema potrebe pisati nikakvu recepturu jer svi to znate, ali eto da malo nešto napišem a i da sličice podijelim sa vama.



I još nekaj, ne znam koliko je vas kao mali jeo griz. Ja sam na njemu odrasla. Kako nisam podnosila nikakvu umjetnu hranu (povratila bih je u mlazu), a mama nije imal mlijeka, moja je pokojna baka meni napravila griz i rekla "ili buš jela ili buš umrla"! Ja sam griz pojela i ne samo to, nego sam ga jela još puno puno godina.





E pa danas sam se sjetila da bih i ja svojoj kćeri mogla malo za promjenu skuhati griz. Već mi je dosadio čokolino koji jede svaki dan. Neće za doručak ništa nego čokolino!
I tako sam ja skuhala griz i svi troje smo ga jeli. Posuli smo ga kakaom i baš nam je bilo fino! ;)


Zrinjevac


Detalj sa katedrale

Eto od mene toliko u ovu tmurnu nedjelju!
dokolica @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 21, 2008


Neki sam dan išla u dućan i kupila onako eplanski lisnato tijesto, neznajući što ću od njega napraviti.
Znala sam da će biti nešto za većeru, jer mi dragi radi popodne a ja ujutro, dakle treba ga dočekati sa nećim finim, mirišljavim i toplim! ;)))

I tako sjetim se ja da imam dakle lisnato, otvorim frižider i odlučim se puniti ga sirom i šunkom. Zala sam da negdje imam davno prepisani recept, upravo za takvo nešto.
I gle vraga, u recept ide sve što sam imala kod kuće, što je pravo čudo, jer kad god idem raditi nešto što još nisam radila, barem jedan od sastojaka nemam doma. :((

No ovaj puta sve se poklopilo.
Reći ću vam samo da je muž bio oduševljen, a i kćer je bila više nego zadovoljna. Kad je njoj bilo fino onda zači da stvarno tome i jest tako, jer znate da su klinci najžešći kritičari svega pa tako i mamine kuhinje! ;)))

Evo što vam treba:

1 paket lisnatog tijesta
1 kiselo vrhnje
1 jaje
10-15 dag naribanog sira
10-15 dag šunke ili neke druge salame narezane na rezance

p.s. možete i mijenjati omjer šunke i sira po želji. Moj dragi je izrazio želju za više sira a manje šunke. Dakle kako vam paše, odnosno što više volite. Meni je osobno draže malo više salame! :))



Priprema:
Tijesto pustite da se otopi na sobnoj temperaturi. Razvaljajte ga. U zdjelici pomiješajte jaje i kiselo vrhnje, dodajte sol, papar i vegetu. zatim dodajte sir i šunku. Pripremljeni nadjev podijelite na dva dijela i time premažete razvaljano tijesto. Zarolajte i stavite u predhodno nauljeni lim za pečenje. Isto ponovite sa drugim dijelom tijesta. Rolade premažite žumanjkom i malo ispikajte vilicom.
Pecite u pećnici na 180°C dok ne porumeni!

Voila! Bon apetit!
dokolica @ 20:29 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
utorak, rujan 16, 2008


Danas mi je trbao brzinski ručak. Prolazila sam u Getrou pored odjela mesnice i vidjela svježe pakirana svinjska jetra. Sinnulo mi je istog momenta. Moj muž obožava jetrica. I tako sam u roku keks, riješila današnji ručak. To volim. ;)))))))

Dakle bično jetra spremam na način da ih narežem na taknke odreske, uvaljam ih u brašno i na vrućem ulju ispržim na naglo, te na kraju dodam sitno sjeckani češnjak.
Danas sam ih odlučila apraviti sa lukom također na naglo. Malo duže traje ali je jako fino.

Za to će vam trebati:

oko 1/2 kg svinjskih jetrica
1 veći luk
malo vina (ako ne volite može i voda)
lovorov list
sol, papar, vegeta


Priprema:
Jetrica operite i narežite na odreske po želji. Ja sam ostavila malo deblje jer su onda manje žilava.
Ako volite na tanje, nije bed!
Luk narežite na listiće i popržite ga kratko na ulju. Dodajte jetrica i lovorov list i dinstajte ih uz povremeni dodatak vode.





Kad su već skoro gotova, zalijte ih vinom i začinite solju, paprom i vegetom. Dinstajte ih dok vino ne ispari a onda ih zapecite koliko volite. Ja volim reš pa sam ih malo jače zapekla. I to je to!
Dobar tek!
dokolica @ 14:08 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 11, 2008



Vidi se da ne radim. Poprilično sam aktivna ovih dana, a razlog je taj što mi kćer ima gnojnu anginu, pa sam na bolovanju. Počela je ići u vrtić i kao i obično, izdržala je punih tjedan dana. :(((((
Nekako sam se nadala da će konačo steći taj toliko priželjkivani imunitet, ali izgleda da ćemo  i ove godine muku mučiti sa razim infekcijma i antibioticima. Nažalost.

No da vas previše ne zamaram sa svojim problemima, ajmo mi o kolačima.
Danas sam se odlučila za varijantu koja ne iziskuje uključivanje pećnice. prevelike su vrućine. Jučer sam pekla kiflice i dok sam ih završila, bila sam u goloj vodi. :))))

Zato danas nešto jedostavno, da zasladimo gorak okus koji nam je ostao u ustima nakon jučerašnje utakmice!

Trebate:

crna podloga
2 dcl vode
300 gr šećera
2 vanilin šećera
500 gr mljevenog petit keksa
100 gr crne čokolade
250 gr margarina
bijela krema
1 dcl vode
400 gr šećera
250 gr margarina
300 gr mljeka u prahu


Priprema:
Za tamnu podlogu, rastopite šećer i vodu (pustite da zavri pa smanjite vatru), pa dodajte margarin, vanil šećer, kekse i čokoladu. Sve skupa pomiješajte i izlijte u namašćen protvan.



Za bijelu krem ponovno šećer i vodu zakuhajte, pa dodajte margarin i mlijeko u prahu. Prelijte preko crne podloge i ostavite u frižider da se dobro ohladi.



Po želji možete preliti glazurom od čokolade.



Dobar Tek!
dokolica @ 20:17 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 10, 2008


Tekma! Opet englezi...Beckham & company.
Nadam se da će i ovaj sraz sa njima, donijeti nama bodove. Nekako smo se navikli da protiv njih igramo k'o ludi.

E, a što napraviti za ovako dobru tekmu nego navijačke kiflice.  Ja i kćer smo same večeras, jer naš tajo nažalost radi, pa smo zajedno odlučile probati napraviti ove kiflice koje sam našla negdje na netu.
Recepata za iste imam jako puno, ali uvijek volim probati nešto novo.
Tako je i danas. I kogu reći da su odlične. Ja sam ih radila prazne, ali možete ih po želji puniti kao i one prošle kiflice za koje sam vam već dala recept.

Dakle za ovo vam treba:

1 kg glatkog brašna
6 dl mlijeka
2,5 dl ulja
2 svježe germe
1 žlica soli
kumin
1 jaje

Priprema:
U toplom mlijeku pomiješanom sa malo šećera i brašna ostavite germu da se digne.
Primješajte nadošlu germu brašnu, dodajte sol, ulje i ostatak mlijeka. Umijesite glatko tijesto, te ostavite da se digne. Premijesite i razdijelite na male kuglice.
Svaku kuglicu razvaljajte ovalno i smotejte kiflicu.





Tako napravljene kiflice poslažite u pleh na peki papir, premažite razmućenim jajem, posolite i pospite kumiom (ili makom, sezamom...).
Pecite a 180°C 10-ak minuta.



I to je to!!!

Ajmo Hrvatska!!! Ole, ole, ole, ole, ole, ole, ole, oleeeeeeeee.
dokolica @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, rujan 6, 2008
Još koji dan ili tjedan i berba će biti u punom jeku. Danas sam bila na vikendici u Vrbovcu i malo sam prošetala vinogradom. Izabela je sad najbolja za jesti, a bijelom grožđu nedostaje još samo malo i bit će spremno za "gaženje" (šalim se, iako bih ja sa svojom kilažom vrlo lako iscijedila taj krasan nektar iz sićuših bobica), pa u bačve.


Izabela

Doduše ja ga ne pijem, a niti MM, pa nas berba nebu vidla. :)))  A i posao nam ne dozvoljava (hmmmm, posao je, kad malo bolje razmislim, jako dobar izgovor u ovakvim situacijama :).
Valjda bu ujak pokupil to kaj je gore i sebi napravil vinčeko. Zapravo je berba jedan fizički aporan posao, ali kad se skupe rodbina i prijatelji, kad se svi razmile po vinogradu, udri se po pjesmi, a kasnije se i dobar roštilj pojede...ma milina. :)))
Svatko tko je barem jednom bio u berbi (svojoj ili tuđoj) zna o čemu pričam.


Pogled sa balkona...

A kako je  priroda  krasna. Malo sam fotkala po gruntu i evo podijelit ću te "predberbne" fotke sa vama.


Jabučica...


i njene mlađe sekice!


I na kraju kućica...nije Bog zna kaj, ali čovjeka veseli!

Nada se da se ne ljutite na mene previše, jer recepti padaju na kapaljku, ali obećajem da bude.
Uskoro.
Do tada, uživajte u ostatku ljeta, koje se btw, ne predaje!
dokolica @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 1, 2008
Počela je nova vrtičko-školska godina. Konačno. Naša je kćer jedva dočekala da ode u vrtić. Nedostaje joj društvo. Kako i ne bi....Kod kuće je sama sa nama i sve što radi već joj je dosadilo. Djeca su joj ipak draža od odraslih.:)))))

Kako smo je odveli jutros u vrtić, tako nam je ostalo vremena za "ubiti".
Odlučili smo otići u zaprešićke "Nove Dvore". Zanimalo nas je kako je tamo, pa da odemo sa prijeteljima i našim klincima da se malo igraju, a i da mi nešto pojedemo i popijemo i tako malo vremena korisno potrošimo.


Malo jezerce kod golf  terena...

Kako sam nedavno postala ponosno vlasnicom Panasonic FZ50 fotića, nekoliko zadnjih dana uglavnom se od njega ne odvajam i učim. Do sada sam imala Sony DSC-P71, ali se njime nisam pretjerano služila. Mobitel mi je bio draži (zbog brzine, a i uvijek mi je pri ruci).


Malo živog svijeta....:))))

Sada sam odlučila malo ozbiljnije se posvetiti fotografiji. U osnovnoj školi sam išla u foto-grupu, jer oduvijek mi je fotografija srcu draga, ali sve sam to zapustila na uštb nekih drugih stvari i hobija.
E pa dosta je bilo! :))))))


Grobnica obitelji Jelačić



zato ću vam pokazati prve fotke koje sam radila posljednjih dana. Nemojte me jako kritizirati jer se kako sam rekla još učim. Blenda, expozicija, white balance... i svi ostali nazivi mi odzvanjaju u ušima već danima, a ja pokušavam sve to povezati. :)))


Maksimirski labud


Mala ribica Nemo...:)))


Njegovo veličanstvo Lav...


...I njegova bolja polovica!


Maksimirsko jezero.

P.S. Znam da ovdje vjerovatno ima onih koji su protiv ZOO-a, ali ja volim svome djetetu pokazati divlje životinje. Ne znači da sam apriori za životinje u kavezu, ali eto. Možda doživimo da se našim maksimirskim životinjama poveća životni prostor, i da se maknu kavezi gdje je to moguće.

I to bi bilo to. Za sada.
Došla kćer iz vrtića i završio moj kratki izlet.:))) A sada na posao, pranje veša (sva se zamazala u vrtiću), kupanje, pranje kose (ponekad mi padne na pame da bi u mašinu mogla i naš mali cvrčak, kakva dođe iz vrtića:), i ostale dječije radosti.

Pozdrav svima!
dokolica @ 14:28 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare