Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - kolovoz 2008
nedjelja, kolovoz 31, 2008


Slatko. Kako to dugo nisam jela. Probala sam puno vrsta. Od arelica, od grožđa, čak i od kore lubenice.
Super stvar. Malo za zasladiti se, bolje je od nekih kupovnih kerefeka tipa keksa ili bombona (koje niti ne jedem hvala Bogu).

I tako plivam ja po bespućima Coolinarike, kad tamo naiđem na recept za slatko od grožda.
Nitko sretniji od mene. Jer do sada nisam mogla dobiti dobar recept za slatko. Svatko ima svoju verziju. A ova mi se učinila jako jednostavna. Poznato je da je sve što je jednostavno, u pravilu super. Ja osobno bježim od kompliciranih stvari, ljudi i svega ostalog...:))))) Simplicity rules!



Uglavnom da ne dužim, ja sam to napravila, i ispalo mi je fenomenalno. Dakle ako ima još netko tko zna što je slatko, a nezna kako to napraviti, posjetite navedenu stranicu i primite se posla. Vrijedi se malo pomučiti jer rezultat je fantastičan! :))))
dokolica @ 11:02 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 20, 2008
Ako ste jedna od onih domaćica koje vole malo zimnice spremiti sama, onda je ovo recept za vas.
Ja moram priznati da u pravilu ne spremam zimnicu, ali tu i tamo mi se desi da nešto isprobam, pa si dam truda.
Tako sam nedavno napravila pekmez od kupina, naranče i čokolade koji sam pokupila sa Coolinarike od gospođe Meme. I bio mi je super. Ok, moj muž nije bio oduševljen, ali nema veze.
Zato je sa ovom meksičkom salatom prezadovoljan. Nije se stigla niti ohladiti a on je već navalio. :)))



Sve u svemu, jednostavno je za napraviti, a najviše vremena ćete potrošiti na čišćenje paprike. :((
Meni je to bio "najteži" dio posla a sve ostalo je "piece of cake".

Dakle ako ste za akciju, skoknite na plac po slijedeće sastojke (ili još bolje u vrt:)))):

1 kg graha
3 kg paprike
1 L kuhanog paradajza (ja sam koristila Podravkinu pasiranu rajčicu)
4 češnja češnjaka
2 glavice luka
1 mala limenka kukuruza
3 žlice vegete
5 žličica soli
1 žličica ljute crvene paprike
1 žličica papra
4 grančice celerovog i peršinovog lista (sitno isjeckanog)
2 dcl octa
4 dcl ulja
1 konzervans
po želji ako volite ljuto možete staviti i koji feferon



Priprema:
Grah skuhajte i ocijedite. Papriku operite i narežite na manje kockice. Nasjeckajte luk i češnjak.
U veći lonac stavite paradajz, ocat i ulje i pustite da zakipi. Kada je zakipilo, najprije dodajte isjeckanu papriku, pa nakon 10 minuta ostale sastojke (sve osim graha i kukuruza).
Sve skupa kuhati 30 minuta. Dodati grah i kukuruz i sve zajedno još kuhati 10 minuta. Kad je gotovo, vruće sipati u pripremljene staklenke i zatvoriti.
Možete ih okrenuti naopako da se vakumiraju i tako ostaviti da se ohlade.
dokolica @ 22:12 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 19, 2008


Ovo je recept moje drage tete, koja je majstorica za kolače. Kada ih ona napravi pitaš se jesu li kupljeni ili ih je stvarno ona radila. Fenomenalno!
Medenjaci! Što o njima reći. Fino, jako fino. Moj muž obožava medenjake i kada god prolazimo pored katedrale, on ode kod "Širokog" i kupi vrećicu ili dvije. :)))))
I onda svi troje zobamo medenjake. Obožavamo ih. ;))

Dakle ako volite medenjake i ako vam nije mrsko potruditi se sami, evo kako ćete to napraviti. Nije teško, samo malo volje je sve što vam treba....i nekoliko sastojaka!

Sastojci:
60 dag brašna
20 dag šećera
25 dag meda
4 žlice mlijeka
1 žlićica sode bikarbone
3 jaja
malo ulja (1-2 žlice)

Priprema:
Prokuhati med i mlijeko. U vruće staviti pola količine brašna i sodu bikarbonu. Ostavite da se malo ohladi i u mlako dodajte ostatak brašna, jaja i ulje. Sve skupa umijesite i od dobivenog tijesta radite kuglice. Pecite ih na limu obloženom peki papirom, na180°C.
Po želji u svaki možete upiknuti komadić badema.
dokolica @ 09:39 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 14, 2008
Danas mi je trebao desert nabrzaka jer radim poslijepodne, pa nemam vremena prčkati oko nečega što je previše komplicirano.
Tako sam se sjetila jednog jednostavnog recepta koji sam dobila od kolegice s posla.
Volim višnje a i lisnato mi nije strano! :)))



Dakle za ovaj jednostavan brzinski receptić će vam trebati:

1 paket lisnatog tijesta
1-2 paketa smrznutih Ledo višanja (bez koštica)
šećer po ukusu
krušne mrvice



Priprema:
Višnje stavte u tavu, dodate im malo šećera i prokuhate ih 10-ak minuta (oe će same pustiti sok).
Kad su malo omekšale, dodate još šećera prema tome kako su kisele višnje i kako slatko ili kiselo volite. Dodajte krušnih mrvica tako da nadjev ne bude pre tekuć, ali ne smije biti niti jako suho.



Razvaljajte lisnato tjesto, namažite ga rastopljenim maslacem,  rasporedite nadjev po njemu, te zarolajte sa dvije strane (jednu prema drugoj).


Ja ne volim previše nadjeva pa sam koristila jedan paket višanja, ali ako vi volite više stavite i do 2.



Ponovite postupak i sa drugim komadom tijesta. Složite u tepsiju premažite odozgo rastopljenim maslacem i pecite na 180°C oko 40 minuta.



I to je to.



Dobar tek!
dokolica @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 1, 2008


Slana peciva su nešto za što nema zamjene. Nema tog kolača koji bi mi mogao zamjeniti slana peciva.
Ovaj konkretni recept je famozni recept moje omiljene tete, i stvarno su kiflice za 5.
Na moru smo ih pekli i nestale su u trenu.
Ok, znam da je vruće i da vam se ne da uključivati pećnica, ali vrijedi se malo kuhati, jer je rezultat super.
Ako ne volite prazna peciva ove možete puniti sviježim ili naribanim sirom, nadjevom kao za pizzu (salama, sir, paradajz sos, origano...), samo sa salamom i sirom kao što smo mi radili u konkretnom slučaju ili po želji nečim trećim.

Sastojci:
1 kg brašna
1/2 l toplog mlijeka
2 dcl ulja
2 germe
1 prašak za pecivo
2-3 žlićice soli
1 žl. šećera
2 žumanjka

sastojci za pujnje po želji (sir, šunka, paradajz sos...)


Priprema:
umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i raspodjeliti ga na 10-12 kuglica.  Svaku razvaljati na krug i prerezati u obliku + na 4 dijela.



 Puniti adjevom po želji ili ostaviti prazne, te ih frkati od šireg prema užem kraju.



Premazati jajetom i posoliti te posuti po želji makom, sezamom ili kimlom.
Peći na 200°C dok ne porumene.



I to je to!
dokolica @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare