Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - lipanj 2009
četvrtak, lipanj 18, 2009

Verzija s višnjama!

Neki sam da od kolegice s posla dobila pola kilograma malina iz njenog vrta. obožavam šumsko voće. Maline, kupine, šumske jagode, borovnice ribizl..., sve obožavam. Sa voćem sam dobila i recept koji ću vam ovdje prezentirati. Radila sam ga dva dana za redom. Jedan dan sa malinama a drugi sa višnjama. Još ću jednom drugom prilikom napraviti ga i sa mješanim šumskim voćem, i dodati sličice!


Verzija s malinama.

Meni je fenomenalan. Lagan, kiselkast, osvježavajući! Mrak! A što se pripreme tiče, vrlo je brzo gotov i jednostava je za samu pripremu! Sve što treba u ove vruće (pro)ljetne dane!

Zato ako vam treba nešto takvo, bacite se na posao, nećete požaliti, tim više što sve sastojke, osim možda voća, sigurno imate u kući!

Sastojci:
Za biskvit:
4 bjelanjka
4 dcl šećera
4 žumanjka
1 kiselo mlijeko
1 dcl ulja
1 vanil šećer
2 dcl oštrog brašna
2 dcl glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Za nadjev:
500 g voća po želji
1,5 žlica griza
1-2 žlice šećera (ovisno o tome koliko slatko vam odgovara)





Priprema:
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Dodajte mu šećer. Dobro pomiješajte. Dodajte žumanjke pa redom sve ostale sastojke. Obadvije vrste brašna pomiješajte sa praškom za pecivo i dodajte smjesi od jaja. Izlijte u protvan koji ste predhodno namazali uljem i pobrašnili!

Stavite peči na 180°C 6-8 minuta. Zatim izvadite iz pećnice, te na isti poslažete voće koje ste predhodno izmiješali sa grizom i šećerom.



Vratite u pećnicu i pecite još oko 30 minuta. Probajte čačkalicom da li je pečeno.
Gotov kolač ohladite, pospite šećerom u prahu i izrežite na kocke.



Dobar Tek!

Sastojci
dokolica @ 12:25 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 10, 2009


Prolazeći u dučanu pored odjela sa smrznutim povrćem, upale su mi u oko razne mješavie istog.
Tajlandski mix, kineski mix, talijanski mix, te hrpa drugih mixeva. Pomislih, zašto ne?
I uzeh ja tako kineski mix. Privukli su me sastojci u njemu poputa bambusovih klica, crnih gljiva, sojine klice etc. Volim isprobavati recepte drugih kuhinja, tipa mexičke, kineske...jedino me slatko- kisela varijanta nije oduševila pretjerano. Moram priznati da mi je to, onak...bljak!

No ja sam se odlučila za nešto sa čime ne možeš pogriješiti a to je piletina, povrće i riža.

Sastojci:
1 paket kineskog mixa
pileća prsa
riža
začini

Priprema:
Piletinu sam narezala na kocke, posolila, popaprila i dodala malo soja sosa. Ostavila sam da se kratko marinira te popržila na vrućem ulju. Izvadila sam ga na tanjur, a na preostalo ulje stavila dinstati povrće. Kad je bilo pri kraju (a tome ne treba dugo...možda 15-ak minuta) u to sam vratila meso i još kratko dinstala.



Rižu sam prodinstala sa lukom, zalila vodom, začinila kockom za juhu (pilećom) i soli koliko još treba (pazite da ne pretjerate), i kad je bila kuhana dodala malo šafrana i maslaca.



I to je to!
dokolica @ 18:00 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 7, 2009


Nekako mi se u zadnje vrijeme čini da sam više orijentirana na isprobavanje tuđih recepata nego stavljanje svojih na blog. Kad god uhvatim malo vremena plivam po bespućima interneta i gledam što ću sljedeće isprobati! Ne kaže se uzalud da je tuđe slađe. ;)))))))) Istina...!

Tako sam danas odlučila isprobati svoje omiljene namirnice ukomponirane u jedno jelo. Zam, znam, nedjelja je, ali mi nismo po tom pitanju pretjerano konvencionalni. Kod nas u nedjelju mogu i jaja na oko ako nam se to jede. Priznajem da ja i nisam bila takva prije nego li sam se udala (kod nas se je nedjeljom obavezno jelo meseko i obavezno je bila juhica), no moj muž je nekonvencionalan pa sam se i ja tome prolagodila, i moram prizati da mi nije teško palo!



Na ovoj stranici, možete vidjeti kako se to radi, nije nimalo komplicirano, a meni osobno je jaaaaako fino. No ja i nisam mjerilo jer ja sam obožavateljica razno raznih sireva. Dakle sve što sadrži sir, meni ne može biti loše.

Sve u svemu, moja topla preporuka!

Dobar Tek!
dokolica @ 18:22 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare