Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - lipanj 2008
petak, lipanj 27, 2008


Jeste li ikada radili takozvane gotove kolače. Kupili smjesu u kutiji zamutili sa malo mlijeka i voila.
Ja sam svoje prve muffine radila upravo tako. Za probu. Jednostavno je i brzo i nema da ne uspiju. :))
Znam znam, sad ćete vi reći, ali nema boljeg nego što je home-made. Slažem se.
Ali opet ima dana (kao što je ovaj danas), kada nakon 2 tjedna rada bez slobodnih dana, nemam niti volje, niti snage a niti vremena za kuhanje ili pečenje. A tu su i ove grozne vručine. Pećnicu ne palim i gotovo. Štrajkam. Zapravo sam pećnicu gurnula u prislini štrajk...

I tako odem ja danas u getro u namjeri da kupim jedan sastojak za krasne keksiće koje sam našla na netu (obećajem sljedeći tjedan su na rasporedu:), i naiđem na policu sa smjesama za gotove kolače.
Piše "Bijela fantazija" i još k tome bez pečenja. Bez puno razmišljanja stavila sam to u kolica, nabrzaka pročitala što mi još treba i evo me sada ću je upravo isprobati.

Dakle za ovo će vam biti potrebno:

Mlijeko, sviježi sir, dolcela "Bijela Fantazija" i maslac.

Sve što trebate raditi jest u prah za podlogu dodati malo mlijeka i rastopljeni maslac. Utisnuti u kalup za torte, izmiksati mlijeko i prah za kremu i dodati sviježi sir. Kratko izraditi i izliti na podlogu. Ostaviti na hladnome 2 sata i gotovo.



Sve u svemu, nije tako dobro kao ona rađena kod kuće ali ako vam se ne da po ovoj vručini uključivati pećnicu, a trebate nešto slatko na brzinu, ovo je vrlo dobro rješenje.
dokolica @ 19:15 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 24, 2008


Uvijek sam se pitala kakvog je okusa kineska kuhinja!?
Kombinacija slatko-kiselo mi se nekako i ne čini najprimamljivijom.
Zato sam se odlučila probati, pa da jednom zauvijek riješim i tu zagonetku.
Odlučila sam se za kombinaciju piletine u slatko-kiselom umaku.
Na kraju ću vam reći što o tome mislim. Prije toga evo recepta. :))))

Sastojci:
3 komada pilećih filea (3 filea dakle 1 i 1/2 pil. prsa)

Za marinadu:
2 žlice soya sosa
1/2 žličice soli

Umak za pohanje:
2 veća jaja
6 dag kukuruznog brašna
malo bijelog papra
1/2 žličice praška za pecivo



Slatko-kiseli preljev:
6 dag šećera
3 dcl pilećeg temeljca
1 1/2 žlica kukuruznog brašna
3/4 žličice soli
3 kriške limuna
2 žlice ulja


Ovako izgleda umak u fazi kuhanja (ovaj još nije bio zakipio dok dam ga slikala)

Priprema:
Pileća prsa izrezati na komade od oko 2x2 cm. Pomiješati soya sos sa soli i u njega staviti komade piletine. Pokriti folijom i marinirati 30 minuta. Pomiješati jaja, kukuruzno brašno, papar i prašak za pecivo, umakati piletinu u to i peći u fritezi ili ako je nemate u woku u dubokom ulju.
Za slatko kiseli umak pomiješajte sve sastojke osim ulja. Zagrijte ulje i u njega stavite pripremljeni umak sa kriškama limuna. Kuhajte dok ne postae prozirno. Izvadite komade limuna i prelijte preko piletine.



Napomena:
Na mojim slikama slatko-kiselog umaka nema (ima u fazi kuhanja ali nema ga prelivenog po mesu) jer  mi nije bio fin. Jednostavno mi ta kombinacija nije sjela. Ali piletina i uz to riža mi je bila za 5+!
dokolica @ 11:52 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 22, 2008


Surfajući internetom naišla sam na ovaj jako zanimljiv recept. Opet ja i sir ali eto...to je jače od mene.  Učinio mi se zanimljiv jer je osnova kao i kod torte od sira (na američki način) ali ipak nešto drugačije u izvedbi. Podloga nije ona od keksa, iako mi je keks podloga mrak. Ova je nešto drugačija ali jednako ukusna i fina. Sama izvedba je brza i jednostavna a to je ono što svi priželjkujemo, pogotovo kada dođu ovi vrući dani.  ima li što bolje od kolača od sira dobro rashlađenog??? Za mene nema!

Nešto sam izmijenila odnosno prilagodila sastojcima koje sam imala doma i radila sam duplu smjesu jer je moj protvan duplo veći od onoga koji je naveden u originalnom receptu. 
Dakle ajmo na posao! :))

Sastojci:
Za podlogu:
150 g maslaca
140 g smeđeg šećera
250 g brašna
200-240 g sjeckanih oraha (ja sam stavila manje jer nisam ljubitelj istih, a probati ću i bez oraha jedom pa vam javim rezultate)


Ovako izgleda tekstura podloge kad je izmiksate...


...a ovako kad je utisnete u protvan!

Za kremu:
460 g sira (ja sam koristila svježi a može i krem sir tipa abc ili philladelphia)
100 g šećera
2-4 žl soka od limuna (opet prema ukusu, ja sam stavila 2 iako u originalu idu 4)
2 žl extrakta vanilije
2 veća jaja
2-4 žlice mlijeka (ja sam samo mrvicu mlijeka stavila jer je smjesa od sira već ionako bila rijeđa, pa nisam pretjerivala).


Krema izlivena na polupečenu podlogu (prije nego li sam je posula)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Protvan u kojem će te peći kolač obložite masnim papirom za pečenje ili ga namastite maslacem.
Za podlogu prvo izradite maslac i smeđi šećer dok nne bude kremasto, pa u to dodajte brašno i nna kraju orahe. Dobiti će te polusuhu zrnastu smjesu. Šaku do dvije te smjese odvojite za posipati na kremu. Ostatak utisnite u pripremljeni protvan. Stavite peći na 15 minuta u zagrijanu pećnicu.

Za kremu izradite sir i šećer, dodajte sok od limuna, extrakt vanilije, jaja i malo mlijeka. Tom smjesom prelijte polupečenu podlogu. Pospite ostatkom smjese od podloge i stavite peći  još 25 minuta. kad je gotovo, izvadite i stavite da se oglahladi. najbolje je ako se hladi barem 2 sata u hladnjaku. I to je to.



Dobar tek!

Napomena:
Ja sam koristila papir za pečenje i najbolje je kolač ostaviti da se dobro ohladi pa ga onda vaditi van jer se u protivnom raspada podloga kad pokušate maknuti peki papir.
Dakle 2 sata u frižider i onda navalite! ;))))
dokolica @ 10:08 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 18, 2008
Kupila sam  na placu krasne žute široke mahune (iako više volim one okrugle:), stvarno su prekrasne, mlade, mljaccccc. Nisam im mogla odoljeti.
Inače nisam ljubitelj mahuna ali varivo od istih mi je super. Recimo na salatu ih ne volim, kao niti dinstane.
Kako ih moja kćer ne voli, onda moram gledati da je ona u vrtiću onoga dana kada ih kuham.

Dakle ajmo na posao...:))))



Sastojci:
1/2 kg mahuna
2-3 mrkvice
luk
češnjak
vegeta
sol, papar
crvena paprika (mljevena)
brašno

kiselo vrhnje


Priprema:
Na ulju prodinstajte luk, dodajte mahune koje ste predhodno očistili i narezali, i mrkvu narezanu a kolutiće, te češnjak.Začinite Vegetom i solju. Distajte dok mahune nisu na pola kuhane i ako vam je pre suho malo podlijevajte vodom.
Kada su mahune na pola gotove posipajte ih crvenom paprikom i brašnom ovisno o tome koliko  gusto volite, te zalijte vodom.
Kuhajte dok mahune nisu skroz kuhane. Doradite okus začinima (ako fali soli papra ili nečeg trećeg ;) Dodajte u njih kiselo vrhnje i voila, bon apetit!

p.s. po želji možete dodati špek u njih ali moj muž voli kobasice pa ja posebno skuham iste i dodam ih u zgotovljene mahune.
dokolica @ 09:20 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 8, 2008


Ajmo dečki.......idemoooooooooooooo......!!!!!!
dokolica @ 17:54 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, lipanj 6, 2008


Moja je kćer neki dan gledala crtić "Jura iz džungle" i jedna od epizoda se je zvala  "Pobuna čufti".
Jura je jeo jako fine čufte svog omiljenog kuhara. To je se jaaaako dojmilo, toliko da me je molila da joj skuham čufte.  Eto tako je danas bio određen jelovnik.

Vjerujem da svi manje više radite ovo jelo i da jako dobro znate što i kako, ali kako sam danas radila to za ručak, pomislih zašto ne staviti i to na blog. Možda nekim pukim slučajem na ovaj skroman blogić zaluta neka mlada sneha....pa eto možda i pomogne. A ako ne, nema veze...možda jednom...! :)))))

Sastojci:

Za čufte:
1/2 kg miješanog mljevenog mesa
1 jaje
1 šaka riže
vegeta
sol
papar
1 glavica luka
2 češnja češnjaka (ja koristim češjak u prahu)
peršinov list
2 žl vode


Za umak:
brašno
ulje
pire od rajčice
lovorov list



Priprema:
U zdjeli pomiješate sastojke za čufte. Tako pripremljenim mesom punite paprike i radite čufte. Ja osobno filam samo dvije paprike jer ih kod mene nitko ne jede, a od ostatka radim čufte.
Na ulju popržite brašno, zalijete pasiranom rajčicom, malo pošećerite (da ubijete kiselost), začinite solju i zalijete vodom ovisno koliko gusto želite.
Kada provrije u umak stavite meso, pokrijete i kuhate na laganoj vatri oko 1 h.
Poslužite s pire krumpirom ili samo sa kruhom po želji!

Dobar tek!

I još nekaj da podjelim s vama. Jučer je muž bio u dučanu i donio doma ananas. Moja kćer kad je to vidla, veli mama pa Spužva Bob živi u ananasu. Ja sam ga stavila na stol a ona odmah uvalila pored figuricu svog omiljenog crtanog junaka.  Kako je to izgledalo????
Ovako...


:)))))))))))))))))))))
dokolica @ 12:54 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 5, 2008


Mislim da nema osobe a svijetu koja nije čula za ovo jelo, tipično za amere. Ponekad mi se
čini da je ovo jelo kod njih poprimilo status umjetničkog (d)jela, jer ima toliko varijacija da je gotovo nemoguće sve isprobati.

Ja sam danas napravila onu verziju koja je meni se čini ona bazična i koju radi večina.
Kako sam ja zaljubljena u sireve, ovo je jelo meni jaaaaako drago.

Opet, kao što ja često naglašavam, ovo je brzinsko jelo. Dakle za sve one kojima se žuri... došli ste doma a ručka nema (ako još imate i radno vrijeme kao i ameri od 9-5, onda vam je to večera), pola sata (ili malo više) i evo nešto toplo, aromatično i kalorično na vašem stolu.

Sastojci:
300-400 g makarona
4 žlice maslaca (+ malo za namazati vatrostalnu zdjelu)
4 žlice brašna
sol
papar
250 g Chedar sira
100 g Goude
krušne mrvice



Priprema:
Makarone skuhati al'dente. Ocijediti malo zamastiti da se ne slijepe i ostaviti na stranu ili ih odmah staviti u namašćenu vatrostalnu posudu.
Na rastopljeni maslac staviti brašno pa kad se malo, vrlo malo zažuti, zaliti mlijekom. Kad ste dobili lijepi kremasti umak, u njega staviti chedar sir i začiniti solju i paprom.
Tako pripremljeni kremasti umak preliti preko makarona. Posuti naribanom gaudom i krušnim mrvicama i staviti u zagrijanu pećnicu da se zapeče.



P.S. Ja sam kombinirala 2 vrste sira jer je chedar jaaako aromatičan pa sam ga malo "razblažila"
s goudom (zbog kćeri...:). Ako vi volite jako aromatične sireve možete koristiti i samo chedar.
Po želji u umak možete dodati i malo worchester umaka i nešto što oni zovu "dried mustard". Ja sam ga probala naći kod nas ali nisam uspjela. A sa klasičnim senfom se nisam usudila eksperimentirati.

I to je to. Dobar vam tek!
dokolica @ 12:54 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 3, 2008
Dakle kako samo ime kaže, ove su oblatne većim dijelom kao i one prve s tom razlikom što umjesto oraha u tamnnu smjesu ide malo više keksa i rastopljena čokolada ili kakao po ukusu.
Nema smisla da ponovno pišem recept, jer je manje više isti, s razlikom koju sam vam gore navela.



Ugodan dan vam želim!
dokolica @ 11:08 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 2, 2008


Ovaj sam recept dobila od svekrve, ali sam neki dan na Coolinariki vidjela isti. Čini mi se samo da u ovaj moj ide količinski više od svakog sastojka.
Ja volim sve vrste oblatni. Stvarno  je to kolač koji  jako volim. A i djeca ga vole naročito ako je krema čokoladna.  :))))))

Za ovaj kolač trebat će te:

1. FILA:

10 bjelanjaka
10 žl šećera
22 dag mljevenih oraha
22 dag mljevenih petit keksa


2. FILA:

10 žumanjaka
10 žl šećera
35 dag maslaca
3 vanil šećera

1 oblatne



Priprema:
Od bjelanjaka kojima ste dodali malo soli, istučete čvrst snijeg. Polako dodajete šećer, orahe i kekse, i tučete dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Za žutu kremu na pari tučete žumanjke i šećer. Kad se zgusne malo ostavite da se ohladi pa u to dodajte maslac koji ste prethodno izmiksali sa vanil šećerom.

Zatim stavite prvo jednu oblatnu (velike kocke prema gore) namažete tamnom kremom pa opet oblatna, pa žuta krema i tako još jednom. Završite sa oblatnom tako da zadnji žuti fil pokrijete na način da su velike kocke prema unutra.
Poklopite sa teretom i ostavite da se ohlade i stisnu u frižideru.

Dobar tek vam želim!
dokolica @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare