Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - svibanj 2009
nedjelja, svibanj 31, 2009


Evo jednog recepta koji sam posudila sa jednog od mnogobrojnih blogova koje pratim.
Ne znam kako vi ali ja obožavam eurokrem i to onaj bijeli dio. Iako sam veliki ljubitelj čokolade, nikada nisam voljela onaj tamni dio eurokrema.

Sa eurokremom najviše volim palačinke. Ok, najviše ga volim jesti sa žlicom, onako iz tegle...mmmm!
I tako sam švrljajući blogom "Cooks and bakes" naišla na prekrasan recept za kremu od lješnjaka.
Jučer sam ju napravila i oduševila se. Ne da je fina nego je prefina.
Uostalom na prvo čitanje sam shvatila da se radi o nečemu što vrijedi probati.

I tako sam se bacila na posao i za tili čas dobila kremu koja će mi od sada biti zamjena za bijelu "Linoladu". Dobro, dobro...neću se odreći Linolade skroz naskroz, ali kad god budem pri volji za raditi u kuhinji, radije ću napraviti ovu krasnu kremu!



Ako ste znatiželjni a volite ovakve kreme, probajte...nećete požaliti, vjerujte mi!
Tu su dvije sličice da vidite kako je to meni ispalo. Napominjem da sam ja u odnosu na originalni recept promijenila jedino količinu mlijeka koju sam dodala. Tamo je avedeno da za rijeđu kremu treba oko 2,5 dl, a ja sam stavila oko 1 dcl, jer sam željela gušću kremu, više nalik na eurokrem.
dokolica @ 21:24 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, svibanj 23, 2009


Nema me na blogu, nema me na netu, ma nema me nigdje osim vani i na poslu. Hehehe, obožavam proljeće, ali ovo je više ljeto nego proljeće. Nema veze...iako mi vručine ne odgovaraju pretjerano, nekako kad sunčeko izađe, odmah sam bolje volje.

Ne znam kako vi, ali sad kad su počele vručine ne palim rol. Neda mi se. Dans je iznimka jer je mužu imendan pa sam ispekla kolač, čiji recept želim podjeliti sa vama. Kokos je za mene idealan u svim kolačima. Nema tog kolača u čijim je sastojcima i kokos a da meni nije dobar. Barem ga do danas nisam probala. ;))) Ovo je jedan vrlo jednostavan i brzinski recept, pa ako vam se svidi na čitanje, probajte!



Sastojci:
4 jaja
12 žlica šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa


Za kremu:
0,5 L mlijeka
10 žlica šećera
3 žlice brašna
100 g kokosa



Priprema:
Jaja istucite sa šećerom, dodajte sve sastojke osim kakaa (jedan po jedan)i izmiksajte. sada prepolovite smjesu i u jednu polovicu stavite kakao. Izlijte tamni dio u namašćen i pobrašnjen protvan i zapecite 5-7 minuta u rolu. Izvadite van, premažote kremom i prelijte svijetlim dijelom biskvitne kreme. Ispecite do kraja (pecite na 180°C).



Za kremu zagrijte mlijeko sa šećerom i u vrelo ukuhajte mješavinu kokosa i brašna. Vruću kremu nanosite na malo zapećeni tamni biskvit. Po želji prelijte glazurom od čokolade i pospite kokosom!
I to je to!

Dobar Tek!
dokolica @ 11:52 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 4, 2009


Kad sam prvi puta pročitala naziv ovog kolača mislila sam da je riječ o onim klasičnim puslicama koje se rade od bjelanjaka. No prevarila sam se. Riječ je o kolaču koji me jako podsjeća na bosanske hurmašice od kokosa, a i slično se rade samo puno jednostavnije.

Tipičan bosanski, slatki kolač. Meni je to fino ali u vrlo malim količinama zbog obilja šećera.
Zapravo me k njemu privukla brzina izrade. Vrlo je brzo gotov. Za pola sata desert je na stolu.
Dakle ako ste ljubitelj slatkog, probajte, možda vam se svidi.



Sastojci:

250 g margarina
100 g šećera
1 jaje
50 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
400 g brašna
100 g kokosovog brašna

sok od 1 limuna
200 ml vode
400 g šećera

Priprema:
U zdjeli prvo izmiksajte margari i šećer. Kad je pjenasto dodajte jaje. Još malo miksajte. Dodajte i mlijeko pa još sve izradite mikseerom. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo pa dodajte u smjesu od margarina. Promiješajte kuhačom. Dodajte kokos i rukom umijesite tijesto.
Sada pleh od rola obložite peki papirom. Na njega stavljajte kuglice od dobivenog tjesta, veličine oraha (ja sam radila malo veće).
pecite na 200°C dok ne porumene.



Na štednjaku u prikladnoj posudi otopite šećer i vodu kojoj ste dodali sok od jednog limuna. Kad sve provrije, kuhajte još neko kratko vrijeme. Kad je šerbe gotovo, vruče kuglice umačite u prohlađeno šerbe. Neka malo poiju tekučine ali ne previše da se ne raspadnu! Po želji stavljajte u papirnate košarice i poslužite ohlađeno!
dokolica @ 22:17 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, svibanj 1, 2009


Sretan Vam praznik rada. Onima koji imaju sreću da danas ne rade želim da se odmaraju ova tri dana i da napue baterije za sljedećih par mjeseci do godišnjeg odmora, a onima koji moraju danas na posao, želim reći da znam kako im je, jer sam i sama danas trebala raditi ali sam nekako izmuzla slobodan dan! Hvala šefu!


Negdje oko nove godine sam vam napisala kako smo u obitelji našli bilježnicu koju je čuvao moj deda, a pripadala je njegovom puncu, mome pradjedu. On je u Koprivnici bio majstor za sve i svašta i kako je po kućama vršio razne popravke, tako je uvijek sa sobom imao bilježnicu u koju je pisao rcepte domaćica koje u čijim je kućama bio.



Jedan od recepata iz te bilježnice je i ovaj. Boem šnite. Što je najironičnije (uh kako sam to napisala:), ja ovaj kolač nisam jela do prošle subote kad sam bila kod sestrične na fešti povodom Svete Krizme njezine kćeri.

Kad sam ga probala bila sam što bi amerikanci rekli "Blown away"! Nešto tako fino nisam dugo jela. A ja inače ne ljubim kolače koji imaju kremu i orahe u sebi. Ovaj me je razuvjerio 100%!

Zato ovaj jaaaaako stari podravski recept želim podjeliti sa vama. Nadam se da će vam se svidjeti.

Sastojci:

Za biskvit:
10 bjelanjaka
26 dag šećera u prahu
3 žlice kakaa
2 reda čokolade za kuhanje
25 dag prženih i samljevenih oraha

Za kremu:
10 žumanjaka
20 dag šećera
36 dag maslaca (izrađenog)

Priprema:
Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa mu dodati redom sastojke: šećer, kakao, čokoladu (rastopljenu), i orahe! Kakao pomiješajte s orasima prije nego li ga dodate u bjelanjke jer ćete ih lakše umiješati. Što se čokolade tiče možete ju dodati ali i ne morate. Dovoljan je i kakao. Dakle kako vam drago! Izliti u pleh od štednjaka (onaj veliki) koji ste predhodno obložili peki papirom.
Peći na 150°C dok ne ude pečen. Ne ga prepeći jer onda nije dobro. Nekih 15-ak minuta!

Pećeni biskvit izrezati na 3 trake. Filati sa kremom. Malo kreme ostaviti i za namazati izvana i sve skupa posuti čokoladnim mrvicama!



Za kremu na pari tuči žumanjke i šećer dok se ne zgusne. Ovo može potrajati dosta dugo.
U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac i staviti kratko u frižider da se krema malo stisne.
Nafilajte kolač kako je gore navedeno i uživajte. Kolač držite u frižideru.

Pozdrav i hvala mojoj teti. Ona će znati zašto!

Pozdrav!
dokolica @ 08:50 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare