Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - svibanj 2008
subota, svibanj 31, 2008


Jučer sam razmišljajući o današnjem ručku otvorila škrinju i malo kopala po njoj. Negdje u dnu iste ugledala sam povrće Minestrone. To sam kupila prije jedno 2 mjeseca i nekako mi se zavuklo na dno te ostalo neiskorišteno. Znam, znam sad ćete reći,  ima friškog povrća a ona koristi smrznuto. Je u pravu ste, ali žao mi baciti.

Trebalo mi je za ručak nešto brzinski, jer sam  danas odlučila cijelo prijepodne peglati. Nakupilo se veša, pa sam ujutro navila muziku (ah te 80-te) i udarila po peglanju. Lakše je uz muziku.

Rižoto je svaki brzo gotov pa tako i ovaj. Idealan baš za ovakve dane kakav je moj.

Treba vam:
1 mješavina Ledo Miestrone povrća - 450g (ako koristite svježe onda ćete a sitne kockice narezati mrkvu, celer, mahune, krumpir, tikvice, dodati još i grašak i karfiol ili neko drugo povrće po želji.)
1 manji luk
ulje
sol, papar
300 g riže
60 g maslaca
1 vrećica parmezana
2 povrtne kocke za juhu ( od njih napraviti 1L temeljca)



Priprema:
Naulju popržiti luk i pripremljeno povrće. Kratko prodinstati, pa dodati rižu, posoliti i popapriti, ali ne pretjerivati jer je i temeljac slan. Kad riža postane staklasta, podliti temeljcem da sve skupa bude prekiveno i podlijevati sve dok riža i povrće ne budu kuhani. Ugasiti vatru, pa dodati maslac i parmezan i dobro promiješati.
Možete poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog, kako vam drago!

A  nakon laganog ručka dobro paše i jedan desert. Sladoled od burbon vanilije, preliven
karamelom.



Ugodan vikend vam želim!!!!

P.S. Ovako je izgledalo nebo  jučer iznad Zagreba (bolje rečeno iznad Vrbana :)
Ove bijele točkice su kiša...:))) A što je lijepo grmjelo...super. Obožavam grmljavinu.



A ovako izgleda danas



Pozdrav blogerskoj zajednici!
dokolica @ 13:53 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 28, 2008
Danas je moja kćer imala nastup u vrtiću. Ritmika...:))), sunce mamino.
Ne trebam ništa reći nego da se je njihova teta koja ih vodi, gotovo cijelo vrijeme držala za glavu.
Bilo ih je svuda samo ne tamo gdje je ona to planirala. Svatko je trčao na svoju stranu...:)

No nema veze, bitno je da su se zabavili i da im je bilo lijepo.
E sad, pitate se kakve to veze ima sa ovim blogom odnoso onim čime se on bavi, a to je gastronomija.
Nema direktne, ali indirektne ima. Naime kako su u vrtiću bili i bake i djedovi, kad smo došli kući, trebalo im je nešto ponuditi. Neki desert. Onako da baš nije prazno. Kava sok i desertić.



Kako nisam imala previše vremena (trebalo je napraviti rekvizite za ritmiku ;), sjetila sam se jednog receptića kojeg sam vidjela čini mi se na coolinarici, ali nisam sigurna. 
Sezona je jagoda, a i danas sam ih kupovala po 10 kn, za razliku od prije nekoliko dana kada su bile 18 i 20 kn.
Dakle trebalo ih je iskoristiti. A ja sam to napravila ovako:

Sastojci:

3 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
3 žl šećera
3 žl brašna
3 žl mlake vode
1 žl ulja
malo limunove korice
1 vanil šećer
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli (za bjelanjke)

1 puding od vanilije
2 žl šećera
4 dl mlijeka

jagode

1 preljev za torte (crveni)



Priprema:
Istucite od bjelanjaka i malo soli, čvrst snijeg od bjelanjaka. Dodajte jedan po jedan žumanjak te ostale sastojke redom i ispecite biskvit.

Puding skuhajte klasično, pa ga na ohlađeni biskvit izlijte. Kad se ohladi na to poredajte jagode i sve prelijte preljevom za torte koji ste pripremili prema uputama na vrećici.



Ohladite i poslužite.
dokolica @ 20:42 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 25, 2008
Danas sam odlučila probati jedan recept koji možete u cijelosti pogledati ovdje.
Nama je bilo jako fino, pa vam preporučam da probate.
Ovako je to meni ispalo:



Da ja ne bih tu pisala sve što sam radila, radije pogledajte video jer je vrlo jednostavno a ipak je ljepše gledati video nego čitati. Dakle pogledajte navedeni link pa odlučite sami. :))))

A kako je danas bio lijep dan, zapravo bio je oko 16h, kada smo se moja obitelj i ja uputili na Jarun nebi li pogledali finale odbojke na pijesku. Od odbojke smo jako malo vidjeli jer smo zakasnili, pa smo sa strane pogledali 15-ak minuta kraja meča. No zato smo se prošetali Jaruom, poigrali u parku, pojeli sladoled (nije da mi kalorija treba ali nema veze), i lagano vratili kući kad je nekoliko kapi kiše palo na nas.



Sve u svemu, lijep dan.
Nadam se da ste i proveli jedan lijep dan sa svojim obiteljima ili prijateljima i da će te zato sutra lakše u nove radne pobjede. Ja neću jer sam na godišnjem i baš mi je lijepo!



Pozdrav svim blogerima znanim i neznanim!
dokolica @ 20:21 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 21, 2008


Od danas sam na godišnjem odmoru. Konačno malo odmora.
Ovo tmurno vrijeme mi ubija volju za bilo kakvim radom, pa tako i za onim kulinarskim.
No kako mi kćer ne ide u vrtić nisam se mogla izvući, pa sam joj za ljubav danas zamijesila knedle.

Obožavam knedle, i to naročito one sa  marelicama, ali kako sam u škrinji imala zadnji paket smrznutih šljiva, odlučila sam ih iskoristiti. Kad god napravim knedle, odlutam u dane djetinjstva, kada bi mi mama iste napravila. To je bio praznik za moja gastronomska čula. Ništa toga dana ne bih jela nego bi mlatila po knedlama cijeli dan.

Negdje sam u bespućima interneta pročitala da su knedle tradicionalno češko jelo.
To nisam znala pa ako je tako oda pozdrav svim česima ma gdje bili...:)))

Za knedle će vam trebati:

1 kg bijelog krumpira
1 jaje
brašno
ulje
sol



Priprema:
Krumpir skuhati i propasirati kroz pasirku. U prohlađeni krumpir dodati jaje, brašno (dodavati malo po malo da ne pretjerate), sol i ulje.
Zamijesiti tijesto koje ne smije biti niti pretvrdo niti premekano.

Razvaljati ga na debljinu pola prsta. Rezati na kocke. Na svaku kocku staviti po jednu očišćenu šljivu i zamotati u kuglu.



Sve skupa kuhati u proključaloj hladnoj vodi. Kad knedle isplivaju na površinu još malo ih kuhati pa izvaditi iz vode i uvaljati u prezle koje smo prethodno popržili na ulju.

Servirati posuto šećerom a po želji preliti kiselim vrhnjem.
Ja osobno obožavam ovu kombinaciju sa vrhnjem, dok moji ukućani vole samo sa šećerom.



I to je to...dobar tek!!!
dokolica @ 14:14 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, svibanj 10, 2008



Ovaj kolač je moja mama nama često radila i to u ovom razdoblju proljeće-ljeto sa svježim voćem a u zimi sa voćem iz kompota. Jednostavan je, brzo je gotov a ako ga ne zašećerite previše i ako je voće kiselkasto, super osvježava.

Može se raditi sa bilo kojim voćem. Ja ga najviše volim raditi sa marelicama ili breskvama iz kompota (kao danas) ili sa jagodama, malinama, ribizlom, borovnicama, kupinama kad je njihova sezona.

Za ovo će vam biti potrebno:

Za biskvit:
5 jaja (odvojiti bjelanjke od žumanjaka)
5 žlica šećera
4 žlice brašna
2 žlice oraha (mljeveih)
1/2 praška za pecivo



Za kremu:
3 pudinga od vanilije
6 žlica mlijeka
1L mlijeka

Voće svježe ili iz kompota

Preljev:
2 preljeva za torte (prozirni za svjetlo voće ili crveni za jagode, maline i sl. crveno voće)
4 žlice šećera
1/2 L vode (ako radite kolač sa voćem oz kozerve onda umjesto vode iskoristite sok od kompota a ako ga nema 172 L, ostatak nadomjestite vodom)


Priprema:
Žumajke i šećer izradimo, dodamo ostale sastojke i na kraju snijeg od bjelajaka. Ispećemo biskvit na 180°C, 20 minuta.
Za kremu skuhamo puding (klasično samo u 1 L mlijeka) i u vrući dodamo vrhnja, pomiješamo i prelijemo preko biskvita.
Na kremu poslažemo voće i prelijemo preljevom za torte koji smo pripremili prema uputama na pakiranju.

I to je to...uživajte u desertu!

dokolica @ 08:10 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, svibanj 9, 2008



Razmišljala sam što danas napraviti za ručak. Kćer mi ima streptokoknu anginu i teško guta pa ne jede već 2 dana skoro  ništa. I mi smo skupa s njom već 2 dana na juhama (iz solidarnosti).
Kako joj je danas bolje i ne boli je kad guta, odlučila sam se za malo svinjetine na naglo i valjuške od krumpira.  Brzo je gotovo a svima fino.

Ovo je idealan ručak za napraviti kada dođem kući s posla mrtva umorna pa mi se ne stoji kod štednjaka. Ako sam stvarno u banani (što ono kažu) onda kupim gotove ledo valjuške i voila...ručak je tu začas, svima je ukusan a meni brzinski. 

Sastojci:
svinjski šnicli
soli papar
brašno
crvena paprika
1 češanj češnjaka
ulje
voda za zalijevanje

valjušci od krumpira (home made ili smrzuti...ovisi o situaciji)



Priprema:
Meso operemo, posolimo i popaprimo. Pomiješamo brašno sa crvenom mljevenom paprikom i u tu mješavinu umačemo jednu stranu mesa. Na vruće ulje stavljamo pržiti meso prvo sa pobrašnjenom stranom prema dolje. Kad je dobilo boju, okrenemo i ponovimo. Tako zapečeno meso zalijemo vodom da ga ona pokrije dodamo češnjak (cijeli), pokrijemo i dinstamo dok se voda ne reducira i ne ostane nam fini umak. Po potrebi možete ostaviti više vode (ako želite više umaka) i zgusnuti ga mješavinom brašna i crvene paprike (koje razmutimo sa malo vode).



Gotovo meso serviramo sa kuhanim valjušcima i zelenom salatom.
Uz ovo jelo možete po želji umjesto valjušaka poslužiti rižu ili pire krumpir, kako vam draže.



Dobar Vam Tek!!!


I na kraju danas je dan Europe pa stoga svima skupa želim sretan dan EUROPE!

dokolica @ 15:54 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 8, 2008



Dobar dan svima koliko Vas ima. Lijep je i sunčan dan i ja sam automatski super dobro raspoložena.
A k tome još imam i produženi vikend, dakle do ponedjeljka sam "free like a bird"!!!
A onda tjedan dana rada pa odoh na zasluženi godišnji. Ah kako je to lijepo....
No da vas sve skupa ne zamaram svojim veseljem, tu sam radi jednog kolača koji sam jučer radila a našla sam ga na coolinarici.

Volim ponekad kad mi se jede nešto slatko imati recept za kojeg ne treba previše vremena, a ovaj jedan od takvih. Nema pečenja, nešto malo kuhanja i to je to.

Ono što me je naročito privuklo k ovome receptu je činjenica da u njega ide mlijeko u prahu koje ja obožavam. Svi kolači u koje ide isto su meni super.

Dakle aj'mo na posao. :)

Sastojci:

Crna masa:
1 dl vode
25 dag šećera
15 dag mljevenih keksa
15 dag mljevenih oraha (može i bez njih ako netko ne voli, ali onda stavite više keksa)
10 dag čokolade za kuhanje

Bijela masa:
1 dl vode
25 dag šećera
12,5 dag mlijeka u prahu
12,5 dag margarina
1 žlica gustina

p.s. ovo su količine navedene u receptu ali ja sam ih malo promijenila. Stavila sam malo više keksa a manje oraha, a i šećer sam malo reducuirala jer mi se činilo previše slatko. Čini mi se isto tako da u bijelu smjesu treba ići ili više mlijeka u prahu ili više gustina jer meni bijela masa nije bila dovoljno "tvrda".



Priprema:
U 1 dl vode prokuhajte šećer da se rastopi, dodajte  kekse i orahe te rastopljenu čokoladu.
Masu rasporedite na malo nauljeni protvan (ne preveliki).

Za bijelu masu ponovite postupak sa šećerom i vodom, dodajte malo po malo mlijeko u prahu, pa margarin i na kraju gustin. Sve skupa izradite da vam ne ostanu grudice i kad se malo ohladi (ja sam ostavila 10 minuta da odstoji) prelijte preko crne mase.

Ostavite da se skroz ohladi, režite na štangice i poslužite.
dokolica @ 08:35 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare