Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - travanj 2008
ponedjeljak, travanj 28, 2008


Moja draga sestrična mi je dala ovaj jednostavan recept. Pita je fenomenalna za nadolazeće
vruće dane. Kada se dobro ohladi fenomenalna je.
Kako već i vrapci na granama znaju da ja i moja obitelj obožavamo sir, nisam mogla odoliti ovome receptu.
Inače moram napomenuti da sam isprobala recept za tortu od sira naše najvrjednije gastroblogerice damijeneštoslatko . Fenomenalna je. Moja preporuka svima je da to probate. I hvala kolegici.

Za ovo će vam biti potrebno:

Za tijesto:
4 žumanjka
10 dag šećera
17 dag margarina
25 dag oštrog brašna
vanilin šećer
prašak za pecivo

Za kremu:
3 jogurta
2 vrhnja
1 extrakt vanilije (onaj u bočicama dr.Oetker)
sok od 1 limuna i malo naribane korice
5 žlica brašna
snijeg od 4 bjelanjka
20 dag šećera


Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela. Prvi dio razvaljajte i stavite ga na dno protvana te ga malo zapečete.  Drugi dio tijesta zamotate u prozirnu foliju i stavite u frižider ili na kratko u škrinju (njega će te naribati na kraju kada na polupečeni prvi dio tijesta izlijete kremu).
Za kremu izmiješajte jogurt, vrhnje, extrakt vanilije,sok i koricu od limuna te brašno.U to dodajte prethodo čvrsto istučen snijeg od 4 bjelanjka i 20 dag šećera. Sve lagano promiješajte i izlijte na polupečeno tijesto. Naribajte odozgora ostatak tijesta i pecite 30 minuta na 180°C.
Dobro ohladite i režite na kocke.



Napomena:
Nemojte paničariti ako vam nakon pečenja kolač nije čvrst, jer će se on stisnuti nakon što ga dobro ohladite.
dokolica @ 10:26 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 23, 2008




U jednoj kuharici kupljenoj na kiosku, naišla sam na ovaj recept, pa sam ga odlučila isprobati danas.
Ovo je tradicionalno mexičko jelo.
Evo i malo o njegovoj povijesti.
Neki kažu da je ovo jelo izmišljeno u Mexiku u 1840-ima, dok drugi kažu da potječe iz Tijuane, Baja Californije ili Ciudad Juareza, Chihuahue, Mexico.
Mexička teorija kaže da se je posluživalo u njihovim kantinama, da bi se ugodilo strancima koji su htjeli pojesti nešto ljuto i autentično a da je jeftino ili čak besplatno.
Pripravljano je od ostataka drugih jela koja su spravljana u kantini i nuđena su gostima koji su pili.

U mexičkoj varijanti jelo se je spravljalo od mljvenog mesa dok su amerikanci uveli osušenu govedinu i sušeni čili.
Varijanti ovoga jela ima jako puno, za što su "zaslužni" dijelom i amerikanci, ali zajednička su im dva sastojka a to su govedina i chilli.

Eto to je samo ukratko ono što sam izvukla sa neta, jer moram na posao.

Sastojci:

600 g nemasne goveđe koljenice
sol i papar
3 žlice ulja
3 glavice luka
5 rajčica
3-5 ljutih papričica ili feferona
4 češnja češnjaka
malo goveđe juhe za podlijevanje (ja sam potrošila oko 1 L)
1 žlica škrobnog brašna
300 g crvenog graha iz konzerve






Priprema:
U dovoljno velikoj tavi, na vručem ulju temeljito popržite meso narezano na kockice sa svih strana.
Dodajte sitno nasjeckani luk, kratko propirjajte, zalijte sa malo juhe te postupno dodajte sve ostale sastojke osim graha.  Napominjem da rajčice potopite u vrelu vodu pa ih ohladite pod mlazom hladne vode i ogulite im kožu te ih narežite na kocke.
Kuhajte dok meso ne omekša, dolijevajući juhu po potrebi.  Grah iz konzerve isplahnite pod hladnom vodom i ocijedite.
Jelo zgusnite sa škrobnim brašnom kojeg ste razmutili u malo hladne juhe.
Na kraju primješajte grah i ostavite da još malo prokuha.
Poslužite ukrašeno peršinom i ljutom papričicom.


dokolica @ 11:50 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, travanj 22, 2008
Evo mene nakon nekoliko dana...nisam bila baš raspoložena za pisanje. Rijetko mi se događa da za blog nemam volje, ali eto...uvijek postoji prvi puta.

Išla sam danas u dućan i zapelo mi za oko mlado zelje.  Sjetila sam se da duuuuugo, jako dugo nisam radila prisiljeno zelje. A to mi je jako fino.  A i volim slatko zelje. 








Dakle ja to radim ovako...

Sastojci:

Mlado zelje (ja sam stavila pola glavice od 1,2 kg)
2 češnja češnjaka
sol, vegeta
pasirana rajčica
voda

zaprška (ulje, brašno, crvena paprika)


Ovako izgleda na pola puta...



...a ovo je finalni proizvod!

Priprema:

Mlado zelje očistite i narežite na deblje rezance. Ugrijte ulje u prikladnoj posudi i bacite gore zelje. Dinstajte dok se ne povene. Dodajte češnjak, još malo prodinstajte pa zalijte pasiranom rajčicom i vodom u omjeru koji vam odgovara (ja stavim više rajčice a malo vode tek toliko da razblažim okus, jer koristim kupovnu a ne domaću rajčicu). Ako volite dodajte u ovoj fazi i malo kumina. Kuhajte dok se zelje ne skuha (ali nemojte ga raskuhati), dodajte zapršku i poslužite sa pire krumpirom i kobasicama.
Dobar Tek!
dokolica @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, travanj 12, 2008

Mi se nismo mogli strpiti da se čokolada stegne pa se je malo razlila....:)))


Vjerojatno ću biti dosadna ako vam opet ponovim da obožavam kombinaciju čokolade i naranče.
Na ovaj sam recept naišla na ovoj stranici.



Učinio mi se dobar pa sam danas kada me drži ludilo kuhanja odlučila ga isprobati.
Mogu reći da je neobičan, originalan i ukusan.

Za one koji nemaju problema sa engleskim evo originalnog recepta.

How To Make Chocolate And Orange Cake

Nadam se da ste sve skužili jer je turbo jednostavno.
Ako netko ima problema sa engleskim neka mi javi pa ću recept prevesti i poslati vam ga na mail ili PM.
dokolica @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Danas sam radila lazanje prema receptu naše blogerice damijenestoslatko



Oduševljena sam. Ispale su mi fenomealo i od danas je ovo moj recept za lazanje.
Dakle preporučam vam posjet gore navedenoj stranici. Rezultat je vrijedan da se čovjek malo potrudi. Moj muž je oduševljeno tražio repete a i kćer se je najela onak' kak treba.
Pozdrav kolegici damijenestoslatko i jedno veliko HVALA!
dokolica @ 13:49 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 9, 2008
Kako nemam vremena za skoro ništa, kćer mi ima obostranu upalu uha (ali ide na bolje), a i muža sam nagovorila da pokrečimo stan (dobro da me nije zadavio :))))), ovo nam je bio današnji ručak.
Eto toliko samo da se javim da sam živa, i nadam se da će proći i ova gužva.

Inače tijesto sam kupila u Konzumu, Frumentovo, i mogu reći da je do sada najbolje od svih koje sam probala za home made pizzu. Ovo je prva pizza (zapravo tjesto), koje se mom dragom sviđa. On je inače zagovornik pizze iz pizzerije a ja volim ovu home made verziju.


Ovaj dio bez gljiva je za moju kćer koja iste ne podnosi :) sunčeko mamino...!

A sad gibam brisati ostatke poslije krečenja...nije da mi se da ali kaj se mora nije teško. :)))
Pozdrav do skora!
dokolica @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 2, 2008
Ne znam što bih rekla o bajaderi. Ona Kraševa mi je mrak. Najbolja čokolada koju sam ikada probala. Naprosto je obožavam.



Ova koju ću raditi je nešto manje fina (ništa se sa originalnom bajaderom ne može usporediti :) ali kao kolač meni je ok. Radila sam jako puno varijecija na temu bajadere i sve su mi ok.
Ova koju ću danas raditi je različita po tome što umjesto oraha u nju idu lješnjaci. A lješnjaci su mi puno bolji nego orasi. Zapravo ja orahe i ne volim previše i jedini kolač u kojem ih mogu podnijeti jest (kakve li ironije:) baklava. Dakle lješnjaci umjesto oraha.

Sastojci:
100 ml vode
200 g šećera
3 vanilin šećera
120 g maslaca
250 g petit beurre keksa
150 g poprženih, oguljenih i mljevenih lješnjaka
100 g čokolade
1 oblatna

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice vode
60 g maslaca

Priprema:
U kipuću vodu stavite šećer i kuhajte 1 minutu. Malo ohladite, a zatim umiješajte vanilin šeće i maslac.
U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i lješnjake i u to usipajte toplu smjesu šećernog sirupa i maslaca.
Sve zajedno dobro izmiješajte i podjelite na dva dijela. U jednu polovicu dodajte otopljenu čokoladu za kuhanje.
Na dno posude (veličine otprilike 25x15) stavite oblatnu, po njoj rasporedite tamni dio smjese, a onda na to svijetli dio iste. Ogladite.
Prelijte čokoladnom glazurom. Na pari otopite čokoladu, dodajte vodu i maslac i sve skupa izmiješajte u jednoličnu glatku smjesu.
I to je to.

p.s. Slike nemam sada ali staviti ću ih naknadno. Nemam cajta za cijeli taj proces ali bit će ubrzo.
dokolica @ 10:05 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare