Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - veljača 2008
subota, veljača 23, 2008


Ovo jelo mi je neki dan mama donijela da probam i mi smo doma bili oduševljeni. Toliko da je muž jedva dočekao da mu to napravim. Ime sam mu dala ja, jer me okusom podsjeća na burek, a zapravo to i nije. Barem ne po načinu na koji se radi.
Vrlo je jednostavno za raditi a ispadne super. Vjerujem da ne možete fulati..., nikako.
Evo što vam je sve potrebno za ovo fino i ukusno jelo.

Sastojci:
8 debelih kora (ja kupujem na placu)
1 kg svježeg sira
4 jaja (za sir)
2 jaja (za premazivanje)
vrhnje
sol (za slanu verziju)
šećer (za slatku verziju)
kockice maslaca

Priprema:
Pomiješajte pola količine sira,  vrhnje, 2 jaja i sol ili šećer ovisi koju verziju radite. Ja sam radila od 4 kore slanu a od 4 slatku verziju.
Stavite prvu koru i namažite je tanje nadjevom. Prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Tako radite sa sve 4 kore. Kada ste namazali i zadnju, 4. koru, sve skupa zarolajte u salamu, omotajte u foliju i stavite u škrinju da se malo stegne.  Treba se stegnuti toliko da je možete rezati a da vam nadjev ne curi van. Režite komade 2 cm široke i slažite na pleh namazan uljem. Slažite ih tako da izgledaju kao ružice. Svaku premažite mješavinom jaja i vrhnja i na svaku stavite kockicu maslaca.
Sve skupa pecite u pećnici na 180°C dok ne porumeni ovisi o tome koliko reš pečeno volite.
Dobar vam tek želim!
dokolica @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 18, 2008


Ove sam keksiće pronašla na jednom američkom blogu. Evo jutros sam našla nešto vremena, pa rekoh samoj sebi, ajde da ih isprobam. Učinili su mi se finima i nisam se prevarila.
Jednostavni su za napraviti a i sve sam sastojke imala u kući. Najgore mi je kad se nečega primim raditi pa skužim da mi fali nešto. Onda se spremaj i u dućan. Ovaj puta to nije bio slučaj.

Sastojci:
20 dag maslaca
20 dag smeđeg šećera (ja sam stavila bijeli jer ovog nisam imala a nije mi se išlo u dućan)
2 jaja
1 bočica vanilije (one male bočice kao testeri parfema)
1 žlićica soli
22 dag brašna
1 prašak za pecivo
20 dag komadića čokolade (ja sam stavila 2 paketa po 7,5 dag komadića od Schwartau-a)




Ovo je bila prva tura koju sam ispekla i premale sam radila razmake.
U sljedećoj sam turi umjesto 16, pekla 9 kuglica.

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Maslac i šećer izradite da bude blijeda i glatka smjesa. Dodajte vaniliju i jaja. Izmiksajte pa dodajte sol. Zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju komadiće čokolade.
Pravite kuglice veličine oraha i stavljajte ih u pleh koji ste obložili peki papirom. Pazite da ostavite malo više razmaka između kuglica jer se one rašire prilikom pečenja. Pecite ih 12-15 minuta dok ne dobiju blijedo zlatnu boju. Ohladite i uživajte.

dokolica @ 11:06 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 17, 2008
Jedan recept za fine kolače...ovaj puta bez uvoda.

Sastojci:
15 dag margarina
15 dag šećera

15 dag mljevenih oraha
10 dag brašna
4 bjelanjka

4 žumanjka
15 dag šećera

Za kremu:
15 dag mljevenih oraha
malo mlijeka
10 dag margarina
15 dag  šećera u prahu
2 štangice čokolade
 malo ruma

Priprema:
Margarin i šećer pjenasto umutiti. Dodati mljevene orahe i brašno. Od bjelanjaka ulupati čvrsti snijeg i lagano dodati u smjesu. Istresti u pripremljen pleh (namašćen i pobrašnjen), i peći. Kad je napola pečeno premazati ga smjesom od 4 žutanjka i 15 dag šećera koje smo prethodno dobro izradili mikserom. Ponovno kolač staviti u pećnicu i peći do kraja, ali više ga sušiti (na lagano) nego peći. Kad je pečeno, ohladiti.

Orahe pofuriti sa malo vrelog mlijeka. U to dodati margarin, šećer u prahu, čokoladu i malo ruma.
Hladan kolač premazati kremom, ohladiti i izrezati.
Po želji možete kolač preliti glazurom od čokolade.
dokolica @ 12:05 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 14, 2008


Na samo Valentinovo prije 4 godine na svijet sam donijela svoje sunčeko. Danas slavimo njen rođendan, pa joj i ovim putem moj muž i ja želimo Sretan Rođendan, da nam je zdrava i sretna i da nam dragi Bog podari još mnogo godina zajedništva.
dokolica @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 13, 2008

Teta Milica hvala puno! Imaš 3 puse od nas.

Kako je mojoj kćeri sutra rođendan, moja jako dobra prijateljica s posla joj je napravila ovu slasnu i prekrasnu tortu. Ovim putem joj se još jednom zahvaljujem, i svima preporučam da probaju jer je super. Neću više puno filozofirati jer nemam niti previše vremena a i slika a još više okus govore sami za sebe...mljaccccccccccccccc!

Sastojci:
Za biskvit
6 jaja
12 dag šećera
4 žl ulja
18 dag brašna
7 dag čokolade u prahu
1 prašak za pecivo

Za filu:
1/2 l slatkog vrhnja
1/2 kg čokolade za kuhanje

malo likera od naranče
pekmez

Priprema:
Jaja i šećer miksati 10 minuta. Pred kraj dodati ulje. U to malo po malo dodati mješavinu brašna, čokolade u prahu i praška za pecivo. Izliti sve u nauljeni i pobrašnjeni kalup za tortu i peći na 180°C 50 minuta.

Za kremu na vatri kuhati 10 minuta slatko vrhnje i čokoladu za kuhanje.
Kad je krema gotova stavite je u led da se stisne.
Prerezati biskvit na 3 djela. Donji dio prvo poškropiti sa malo likera, premazati sa pekmezom koji ste prethodno zakuhali na vatri (doveli do vrenja), pa na to namazati trećinu file. Poklopiti sa srednjim dijelom biskvita, ponovo ga poškropiti sa malo likera i na njega staviti filu (na srednji dio ne ide pekmez). Poklopiti, premazati gotovu tortu sa ostatkom file i kad se stisne preliti čokoladom. Ukrasiti po želji. I to je to...sve što vam preostaje jest da se prepustite uživanju.
dokolica @ 17:21 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, veljača 12, 2008
Muž me zagnjavio da mu napravim neki kolač, pa sam nabrzaka napravila ledeno nebo. Radim popodne a on mi u 10 sati kaže da mu se jede neki kolač. Vjerujem da ste se svi manje-više već sreli sa njim ali ako netko nije evo recepta.

Sastojci:
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

1 dcl mlijeka (vrelim mlijekom preliti vrući kolač)

Za kremu:
7 žumanjaka
7 žlica šećera
5 žlica brašna
1 dcl+2 dcl mlijeka
1 margarin
2-3 šlag pjene (ja uzimam one u vrećici)

Priprema:
Od bjelanjaka istučete čvrst snijeg, dodate im šećer, izmiksate, zatim dodate brašno pomiješano sa
sa praškom za pecivo i sve izlijete u nauljen i pobrašnjen lim za pećenje. Ispecite (20-ak minuta na 180°C), te zalijte vrelim mlijekom i ostavite da se ohladi.



Za kremu tucite žumanjke sa šećerom , dodajte im brašno i 1 dcl mlijeka pa sve ukuhati u 2 dcl mlijeka (koje zakuhamo na štednjaku), smanjite vatru i miješajte dok  se ne zgusne.
Ohladite i dodajte u kremi 1 marharin (koji ste prethodno izradili da bude kremast). Kremom premažete kolač i sve ukrasite šlag pjenom.
I to je to!


dokolica @ 11:53 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 10, 2008
Koliko vam je puta ostalo bijelo pečeno meso od piceka? Meni uvijek. Svi jedemo crno meso ali bijelo nitko. I što se onda dogodi sa ostacima? Ništa! Nitko to ne želi jesti i obično ja to onda pošaljem svojoj mami koja ima peseka, pa on to pojede. Zapravo ja rijetko pečem pile u cijelom upravo iz tog razloga jer nam bijelo meso ostaje.
Ali jedan sam dan provela s mužem cijelo prijepodne po dućanima i nisam ništa kuhala pa smo kupili pečeno pile i ostalo nam je bijelo meso. Evo recepta za ukusnu paštetu, a i nema bacanja. Najviše me boli kad se baca hrana. Zato navalite na paštetu!



Sastojci:
Ostaci pečene piletine (odvojene od kosti)
Majoneza
Senf
Kiselo vrhnje
2 kisela krastavca
malo češnjaka
sol i papar

Priprema:
Piletinu usitnite u multipraktiku ili štapnim mikserom. Ja koristim štapni mikser odnosno njegov nastavak koji sadrži posudu s nožem. Stavite je na stranu i u istoj posudi izmiksajte češnjak i kisele krastavce. Sada u većoj posudi pomiješajte meso, krastavce i češnjak i dodajte ostale sastojke. Pomiješajte i voila....evo ukusnog doručka!

Dobar Tek!

Napomena:
Ovdje možete dati mašti na volju pa dodati još neke svoje sastojke ili izbaciti ono što vam se ne sviđa. Ima tisuću kombinacija a ova je meni najdraža!
dokolica @ 10:08 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
petak, veljača 8, 2008


Ovo je nešto što radim često jer svi to volimo a i to je jedan od "onih recepata" koji se rade na brzaka i ne zahtijevaju previše vremena. Neki ga vole sa špagetima a mi sa svime osim njih. Nekako smo skloniji svim ostalim vrstama tjestenine nego njima. A i lakše su za ovu našu malu princezu koja s njima onda vodi rat po tanjuru. Ako su sitno narezani onda to nije to...gubi se čar špageta....
Ovako to ja radim:

Sastojci:

Mljeveno miješano meso
Luk
sol, papar, vegeta
origano, bosiljak, peršin (ovi začini mogu biti i suhi)
pasirana rajčica
voda
brašno i crvena paprika

Priprema:

Na ulju popirjamo luk dok ne bude staklast. Dodamo mljeveno meso, malo prodinstamo pa dodamo začine. Neki ih stavljaju na kraju ali ja ih dodam na početku. Podlijemo vodom i dodamo pasiranu rajčicu. Kuhamo dok meso nije gotovo, a na kraju zgusnemo brašnom i crvenom paprikom razmućenom u malo mlake vode. Prokuhamo i prelijemo preko tjestenine. Po želji pospemo i parmezanom.
dokolica @ 16:42 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 7, 2008


Danas mi se je jelo nešto "sirno" a da je jednostavno i brzo. Pa mi je palo napamet da napravim lazanje sa sirom i šampinjonima. Ovo je prvi puta da sam ih radila i čini mi se da su ispale super.
Volim ja i one klasične lazanje ali kako sam ja luda za sirom, onda mi se ova kombinacija čini boljom.
A i dobra je za ove "bezmesne" dane. 

Sastojci:





Lazanje (nedavno sam otkrila friške lazanje na placu i prefine su, a i lakše se režu prema obliku posude u kojoj radite iste)

Sirevi (ja sam koristila Gaudu, Mozzarelu, Parmezan, Gorgonzolu)
Šampinjoni

Za bešamel:
6 dag maslaca
3 dag brašna
4 dl mlijeka
sol, papar, muškatni oraščić
5 dag Gorgonzole

Priprema:
Narežite šampinjone na listiće (ne pretanke), sireve naribajte.
Prvo napravite bešamel, tako da rastopite maslac, dodate brašno, zalijete sa mlijekom, dodate naribanu gorgonzolu i začinite te pustite da zavri i zgusne se.



Zatim u pripremljenu nauljenu vatrostalnu zdjelu (ja sam za ove količine koristila srednju četvrtastu), slažete, lazanje, šampinjone, sir  Gaudu,  pa mozzarelu, pa malo parmezana,  i ostatak Gorgonzole.


 
Prelijete sa malo bešamela, i tako još jednom. Završite sa lazanjama, Gaudom i Parmezanom.
Sve skupa pecite u pećnici na 180°C-200°C oko 45min.

Uživajte!
dokolica @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, veljača 1, 2008


Ovo sam vidjela prijateljicu kako radi i s obzirom da ja jako volim pite svih vrsta, jako mi se je dopalo.
"Ćoro" ili "Ćorava pita" se zove zato jer se radi od piletine na način da se pile izreže na manje komade i kako se ti komadi zamataju u tijesto onaj koji si uzima ne vidi koji je komad od pileta dobio. Tako su meni sve to objasnili. E sad, s obzirom da ja nisam ljubitelj bijelog pilećeg mesa, ja ovo jelo radim sa krilcima ili sa manjim bockama. Najdraža su mi ipak krila. Možete staviti cijelo krilo ili ga prerezati na 2 djela. Onaj vršak krila ja ne stavljam jer mi se baš ne dopada. Njega odstranim.
Ako volite bosanske specijalitete probajte ovo. Uz zelenu salatu...njami!

Sastojci:

Pileća krila
luk
sol, papar, vegeta
ulje
brašno
voda

Priprema:

Od brašna, mlake vode ulja i malo soli umijesite tijesto za pitu. Podijelite ga na manje kuglice pa svaku razvaljajte na manju "jufku" te iste nauljite i poslažite na pleh pa neka odstoje 15-ak minuta (moraju odstajati jer se poslije lakše razvlače)!


Sada svaku jufku rukama razvucite da bude tanka, razrežite na kvadrate (toliko velike da komotno na njega stane meso i nadjev) pa jedan kraj prevrnite prema unutra.


Na taj prevrnuti dio sada stavljate nadjev koji ste napravili tako da ste pomiješali piletinu sa dosta luka, vegete, soli i papra prema ukusu.
Dakle stavite jedan komad mesa i malo luka, odnosno onog nadjeva. Ovako...


Sve to skupa zamotajte i slažite u protvan. Kada sve poslažete to će izgledati ovako...


Po potrebi malo još premažite uljem i stavite u zagrijanu pećnicu na 200-250 °C dok ne bude reš.
U međuvremenu zakipite na štednjaku vodu (3-4 dcl) u koju ste dodali malo ulja i vegete.
Kad je pita pečena prelijte je s time...


 ...i vratite u pećnicu dok  voda ne ispari. Možete tepsiju prekriti i drugom tepsijom. Tako će voda prije ispariti. Izvadite i poslužite uz zelenu salatu.
Dobar tek!

Napomena:
Ne pretjerujte sa vegetom i soli u nadjevu da vam kada pitu na kraju zalijete sa vodom (u kojoj je također vegeta) ne bi bilo preslano.
dokolica @ 10:11 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare