Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - prosinac 2008
srijeda, prosinac 31, 2008


Svim blogerima, a naročito onima gastro orijentacije, želim sretnu i uspješnu Novu 2009. godinu, zapravo vam želim sve što i sebi samoj, a svome bratu, želim sretan rođendan, puno zdravlja, sreće i svega što si i sam želi!

Nadam se da ćete se lijepo provesti, ma gdje bili.

Uživajte!
dokolica @ 17:05 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 30, 2008


Jeste li ikada imali višak bjelanjaka sa kojima niste znali što napraviti? Vjerojatno jeste.
Meni u frižideru stoje 2 bjelanjka koji su mi ostali od kolača (e sjećam se od kojeg) i svaki dan kad otvorim frižider, samoj sebi kažem "-dans ću nekaj napraviti!", i naravno ništa e apravim. Ili nemam vremena, ili se ne sjetim ili me nešto spriječi. E danas sam konačno odlučila nešto s njima napraviti. Ali neplanski je ispalo.

Na božićnom Velesajmu sam kupila malu knjižicu "Kolači". Stavila sam je među papire koji mi stoje pored laptopa i tako je stajala do danas dok krajičkom ok nisam zapela za nju. Tko zna koliko bi još tako stajala, ali eto, danas je došla na red!



U toj maloj knjižici, spada u kategoriju onih koje možete nositi u džepu, ima krasnih, mahom suhih kolača. Knjižica se sastoji od 25 recepata a na sredini je članak "Osnove pečenja kolača".
Sve u svemu, simpatično i korisno. Za 10 kuna, definitivno ispaltio! :))))

Listajući ti knjižicu naišla sam i na ove "Jednostave poljupce" (Puslice). Čim sam okrenula stranicu sinulo mi je da moji jadni, ostavljeni, usamljeni bjelanjci čekaju upravo ovakav recept, pa da i oni ispune svoju svrhu.

Sve je vrlo brzo gotovo i ispadnu krasni. Moram priznati da sam puslice radila već u nekoliko navrata ali mi nikada do sada nisu ovako dobro ispale. želim vjerovati da je stvar u receptu a e u meni!



Dakle, da skratim priču, ako i vi imate koji bjelanjak viška, evo krasnog recepta, kojeg naročito djeca, obožavaju.

Sastojci:
1 bjelanjak
125 g šećera u prahu
1 žlićica octa
1 žlica vrele vode

Priprema:
Sve sastojke stavite u zdjelu i izmiksate u čvrstu smjesu. Vrečicom za ukrašavanje ili žlicom,  stavljate hrpice smjese na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Sušite ih na 100°C dok ne budu suhe i hrskave.
Spremite ih u kutiju koja se može hermetički zatvoriti.



p.s. Malo smo se poigrali s oblicima...i to se može...prepustite se svojoj mašti!




Snjegovića nismo dovršili... morala ge moja ljubav (ona manja) pojesti!


I to je to!
dokolica @ 17:57 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 28, 2008


Pošto sam za Božić radila samo slatke kolače, danas sam odlučila napraviti nešto slano. Imam brdo recepata za kiflice, ali ja k'o ja, želim isprobati nešto novo. I tako sam na Coolinarici, a gdje drugdje, naišla na ovaj, i isprobala ga.








Moram priznati da mi je super i sve su planule u trenu. :))))
Ako vam se svidi, probajte. Meni su baš pasale nakon svega slatkog što sam proteklih dana utrpala u sebe.


p.s. Recept za tjesto je na originalnoj stranici na gornjem linku, a što se punjenja tiče, ja sam to promijenila i punila ih sa sirom, šunkom i ketchupom!

Toliko od mene. Žurim dalje.
                                                                            Pozdrav!
dokolica @ 13:08 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 24, 2008
dokolica @ 20:52 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 22, 2008


Prije nekoliko dana smmo ja i moja seka komentitale kako će uskoro na mome blogu biti jaaako starih recepata iz podravine. Moj je pradeda početkom prošlog stoljeća sakupljao recepte po selima gdje bi radio i sve vrijedno zapisivao u svoju knjižicu. Ta je knjiga i danas na životu i neiscrpan je izvor tradicionalnih podravskih kolača.

Išleri su samo jedan od njih. Dakle ovaj recept datira negdje iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Fenomenalan je i ne možete sa njime fulati. Ja osobno nisam bolje išlere nigdje jela. Nije da se hvalim, ali stvarno je tako. No to je stvar ukusa. ;))))))

Sastojci:
Za tijesto:
19 dag brašna
15 dag maslaca
11 dag mljevenih oraha
11 dag šećera
1 jaje

Krema:
3 kuhana žumanjka
14 dag maslaca
10 dag šećera (šećer možete i pojačati ovisno o tome koliko slatko vam odgovara)



Priprema:
Od navedenih sastojaka zamjesite tijesto. Razvaljajte ga i izrezujte krugove. Ja volim manje ali to je stvar ukusa. Ispecite ih.
Kada se ohlade filajte ih kremom koju ste napravili na način da izmiksate dobro maslac i šećer te dodate kuhane žumanjke. Pjenasto izmutite.

Gotove i nafilane išlere ukrasite čokloladom. Otopite čokoladu sa malo maslaca ili margarina i žličicom nanosite na išlere.

Uživajte!
dokolica @ 08:47 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 21, 2008


Jedan klasični blagdanski uradak.
Bez ovakvih kolačića, nema blagdanskog stola. Barem kod nas. Nisu pretjerano komplicirani za napraviti, a jako su fini!

Moja kćer baš i ne voli pretjerano kolače, ali ove "suhe" obožava. Ako ste tražili recept za fine suhe kolače, možda je ovo nešto za vas.

Sastojci:

30 dag glatkog brašna
6 dag gustina
9 dag šećera u prahu
21 dag maslaca
6 dag badema ili oraha
4 žumanjka



Priprema:
Od navedenih sastojaka umjesiti tijesto. Ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Razvaljati i izrezivati oblike po želji. Peći dok malo ne porumene i lijepiti ih pekmezom po želji. Mi volimo od marelice a vi koristite onaj koji vam je najdraži. Ako je još iz kućne radinosti, super! :)))))
dokolica @ 20:57 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, prosinac 20, 2008


Sljedećih ću dana, nadam se naći nešto vremena, da vam jedan po jedan kolače sa ove hrpice, stavim na blog. Uz mamu u bolnici, kćer koja drugi puta u 3 tjedna ima anginu, jednostavno nemam vremena.
Ovo je dio naših obiteljskih recepata koji se svake godine nađu na našem stolu. Moram priznati da sam ovdje imala i pomoć moje tete (koju obožavam, pusa tetić:).



Dakle evo nadam se već sutra vas čeka novi receptić.
Do tada pozdrav.

p.s. Majka danas ide van iz bolnice pa sam "very happy"!!!
dokolica @ 11:17 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 10, 2008


Neću puno pisati jer sam prilično depresivna. Kako bih odvratila misli sa bolesti moje mame (nisam ionako uspjela:( ), primila sam se posla. Onog kulinarskog. Ovo je jedan krasan recept, koji sam dobila od svoje tete.
Ako vam se dopadne onako po sastojcima, probajte. Vjerujem da se nećete razočarati. ;))))

Sastojci:

Za biskvit:
5 bjelanjaka
20 dag šećera
3 žlice griza
20 dag mljevenih oraha



Za kremu:
5 žumanjaka
20 dag šećera
18 dag margarina
sok i korica od 1 naranče

2 lista oblatne

Priprema:
Za biskvit istucite bjelanjke i dodajte im šećer. Ubacite zatim orahe i griz i dobro promiješajte. Sve skupa stavite u pleh i ispecite. Ja sam koristila onaj svoj kalup koji se razvlači, pa sam dimenzije prilagodila veličini obletne. Kad je pečen, dobro ga ohladite.



Za kremu pomiješajte žumanjke i šećer pa im dodajte omekšali margarin, a zatim i sok i naribannu koricu naranče. Pomiješajte.
Na oblatnu namažite pola kreme, stavite na to biskvit. Zatim na njega nanesite drugu polovicu kreme pa poklopite drugom oblatnom. Sve skupa pritisnite nečim teškim (kuharicama;), i ostavite da se dobro ohladi i stegne.
Režite na kocke i poslužite.
dokolica @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 9, 2008
Moja draga mama, je nažalost od jučer u bolnici. Silno sam žalosna i jedva čekam da se oporavi!
Ovim joj putem još jedno želim brz oporavak i da mi se što prije vrati.

dokolica @ 17:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 7, 2008


Ja do danas nisam probala Panna Cottu. Čudno? I ja mislim. Jednostavno se bojim petljati sa želatinom pa izbjegavam sve recepte u kojima je ona jedan od sastojaka. No kakao sam za ovaj desert čula samo riječi pohvale, baš me je zanimalo što je to, bolje rečeno kakvog je okusa.

Moram priznati da je fenomenalno. Vidjela sam razne recepte za ovo, no odlučila sam se isprobati onaj sa Crochefove stranice.  Niti sama ne znam zašto! Valjda zato što je i vido u prilogu, pa ako me želatina zezne, da pogledam. (Ne razumijem odakle mi ta želatinofobija!? )

Dakle recept potražite na Crochefovim stranicama, a ja vam mogu samo reći, ako niste probali...probajte. OBAVEZNO!

I da, ja nisam imala one male posudice, pa sam improvizirala sa zdjelicama koje sam imala kod kuće, a ako vi imate prave, izgledati će puno lijepše nego ova moja!
dokolica @ 20:39 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, prosinac 6, 2008


Vrijeme Božića i Nove Godine je pred vratima a time i razbijanje glave što od kolača ispeći za iste.
Kako ja ove godine idem k svekrvi, vjerovatno ću ispeći nekoliko vrsta ovakovih kolačića, jer mi to daje šansu za igranje sa kćerkom. Ona naime, obožava "pomagati" mami u kuhinji. Na što to kasnije liči, nije niti važno. Važno je da se dobro zabavljamo.

Ovi keksići su iz stare tekice moje sveki. Radi ih jako često za svoju unuku, jer ih ona naprosto obožava. Namakanje u mlijeko joj je omiljeni sport.

Sastojci:
10 dag kokosa
10 dag šećera
2 žlice vrhnja
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 margarin
35 dag oštrog brašna



Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, te ga zamotano u prozirnu foliju, ostaviti u frižider da odstoji oko 1 sat.

Razvaljati i izrezivati željene oblike. Peći na 180°C, te ih pečene posuti kristal šećerom.
dokolica @ 08:22 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 4, 2008

Gabriel Aubry...mmmmm!

Rijetki su moji postovi u kojima gastronomija nije u centru, ali ovo sam dobila mailom, i nisam mogla odoliti a da ne stavim na svoj blog.

I moram reći da je zdnja rečenica stvarno točna. Pročitajte mail nekom muškarcu i kad završite pogledajte ga. Garantiram da će stavljati palce jedan na drugi nebi li se uvjerili da je tvrdnja o njihovom najomiljenijem organu, točna. :))))

Moram priznati da sam se dobro nasmijala.

Dakle:

Treba 7 sekundi da hrana dođe iz usta u želudac.

Ljudska vlas kose može podnijeti težinu od 3 kg.

Penis jednog muškarca je dugačak otprilike kao 3 puta njegov palac.

Bedrena kost je solidnija od cementa.

Žensko srce kuca brže od muškog.

Na svakom od vaših stopala ima oko tisuću milijardi bakterija.

Žene trepću dva puta češće od muškaraca.

Vaše tijelo koristi 300 mišića samo da bi se održalo u ravnoteži kad stojite.

Žene su već pročitale ovu poruku.

MUSKARCI JOS I DALJE MJERE PALAC :))))))))))))

p.s. Oprostite mi ako ste došli po neki ukusni recept, a ja vas razočarala. Bit će uskoro. Kćer mi ima anginu pa i nemam pretjerano puno vremena za kuhanje. Sorry!

dokolica @ 22:51 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare