Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - prosinac 2007
ponedjeljak, prosinac 31, 2007
Sve što Vam u ovoj godini koja je na izmaku mogu reći jest Sretna Vam Nova 2008. Godina. Neka Vam se ostvare svi snovi i želje, i neka vam dragi Bog podari zdravlja, sreće, blagostanja te mira i ljubavi u obitelji!



Naišla sam na ovog "sexy" Djeda Božićnjaka i nisam mogla odoliti a da ga ne stavim!
dokolica @ 16:02 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 30, 2007
Ovaj sam recept skinula na "Coolinarikinoj" stranici. Meni je fantastičan.
Da ne bih ja ispala plagijator potražite ga tamo, a ja ću ovdje staviti samo sličice da vam dočaram o čemu se radi (kad već ne mogu okusom i mirisom koji su fenomenalni).






Probajte i vjerujem da nećete požaliti.
dokolica @ 20:26 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, prosinac 29, 2007
cash advance

Meni je ovo bilo simpatično pa sam stavila tu. Ako želite i vi provjeriti kolika je čitanost vašeg bloga, kliknite na sličicu!
dokolica @ 17:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, prosinac 28, 2007
Evo i klasičnog recepta za rafaelo kuglice i to specijalno na zamolbu blogerice "podvojena_licnost"!
Prefino i preukusno. Kod mene ne ostaju na životu dulje od dva dana.


Ove sam danas radila (30.12) i stavila frišku sličicu.

Sastojci:

1,5 dl vode
30 dag šećera
20 dag kokosa
1 maslac
40 dag mlijeka u prahu

Priprema:

Od vode i šećera skuhati gust sirup. U njega dodati ostale sastojke, dakle maslac, kokos pa mlijeko u prahu. Dobro smjesu izmiješati da smjesa bude kompaktna i bez grudica. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Ostaviti ih na hladnom da se malo osuše i stvrdnu. I to je to!

Napomena: Ukoliko u sredini volite lješnjak ili badem stavite ga.
dokolica @ 16:22 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Ovo je verzija prekrasnih rafaelo kuglica koje su jeftinije jer u njih ne ide mlijeko u prahu. Vrlo su jednostavne i brze za napraviti a jako su fine. Treba napomenuti da oni koji vole okus mlijeka u prahu neka ostanu pri originalnom rafaelo receptu. Ja sam naime veliki fan mlijeka u prahu. Taj mi je okus fenomenalan, pa mi je stoga originalni recept bolji. Ali to ne znači da ovaj nije dobar. Naprotiv, ukusan je i jednostavan. Bez puno muke. A i dosta jeftiniji od originala.
Ako vam treba takav recept za predstojeću proslavu evo ga.



Sastojci:

500 ml mlijeka
1 puding od vanilije
7 žlica škrobnog brašna (gustina)
25 dag šećera (može i 20 dag za one koji ne vole slatko)
1 maslac
15 dag kokosa (plus još barem 10 dag za uvaljati gotove kuglice)

Priprema:
Pomiješajt puding, škrobno brašno i šećer. Od onih 500 ml mlijeka oduzmite malo i razmutite ove sastojke, a ostatak stavite na vatru da zakipi. Kad je mlijeko zakipilo izlijte smjesu u mljieko i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite gotovu smjesu i u nju umiješajte maslac i kokosovo brašno.
Oblikujte kuglice (po želji u sredinu možete staviti lješnjak ili badem) i uvaljajte ih u kokosovo brašno. Stavite u frižider da se stisnu i ... tadaaaaa, gotovo.
Dobar Tek!
dokolica @ 14:24 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 27, 2007
A evo jednog turbo jednostavnog recepta koji se radi u ovo vrijeme oko Božića. Svi ste vidjeli onaj Pannetone kruh koji se zadnjih godina i kod nas može nabaviti u hipermarketima. To je navodno talijanski specijalitet, a u osnovi je to kruh u kojem se može naći razno sušeno voće. Ovaj recept je super jednostavan i ja ću ga sigurno isprobati. Probala sam već nešto slično u režiji J. Olivera ali on cijelu priču zakomplicira do bola pa mi njegovo kuhanje i nije pretjerano priraslo k srcu. Pogldajte i odlučite sami.
dokolica @ 14:21 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
  Malo sam se zabavljala na "youtube" i naletjela na ovaj video recept. U principu se radi o punjenju za puricu ali kao što je rekao kuhar, on ne voli da mu se sve to skupa kuha u purici, pa on to pripremi kao prilog uz istu. Da se ja sada tu ne bih pravila nešto jaaako pametna, ja ću ovdje staviti cijeli video prilog, pa vi ako ste zainteresirani pogledajte.
dokolica @ 14:04 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 25, 2007
dokolica @ 10:58 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 24, 2007
                                      


BLAGOSLOVLJEN I SRETAN BOŽIĆ SVIM BLOGERIMA, ZNANIM I NEZNANIM, TE DA VAM DRAGI BOG PODARI MIR, SREĆU I ZDRAVLJE, ŽELI MOJA MALENKOST!
dokolica @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 23, 2007
Ja danas radila i baklavu. Muž zaželio pa ja rekla ajde. Vjerujem da svi vi imate svoje recepte za baklavu, ali evo i moje...tek tako. Kad je već radim evo je i tu.




Sastojci:

1 kg kora za baklavu
1 kg oraha
7 žlica šećera
2 vanil šećera
70 dag maslaca

1 kg šećera
1 L vode


Ovako je izgledala netom izvađena iz pećnice...



...a ovako zalivena (odnio muž svojoj mami a ja nisam prije toga poslikala, pa dio fali)!


Priprema:

Na dno protvana stavite maslaca, pa 5 kora. Svaku namažete rastopljenim maslacem (ja ga ne štedim...4-5 žlica na svaku stavim). Zatim dalje redate na svaku koru maslac, orasi pa dvije kore...i tako dok imate oraha. Na kraju stavite 4 kore koje isto tako svaku namažete rastopljenim maslacem.  Izrežite  baklavu na rombove i pecite na 200°C oko pola sata, dok se lijepo ne ispeče.
Ohladite je i zalijete vrućim šerbetom (agdom...kako vam milo).
Zlatno pravilo je hladna baklava vruče šerbe, ili vruća baklava i hladno šerbe.

Šerbe kuhate 10-ak minuta nakon što provre.

I to je to!
dokolica @ 21:00 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Danas sam radila čokoladne zvijezdice, koje radim pred svake blagdane.
Jednostavne su kao i svaki sitni kolači a kako u njihovo tijesto ide kakao, djeca ih vole.



Sastojci:

tijesto
360 g glatkog brašna
250 g zvijezda stolnog margarina
  malo soli
100 g šećera u prahu
½ žličice praška za pecivo
2 žlice kakaa
½ vrećice vanilin šećera
1 žumanjak
namaz
180 g marmelade od marelice
2 žlice ruma
glazura
50 g čokolade za kuhanje
malo mslaca
   



Priprema:

Brašno prosijati sa praškom za pecivo i šećerom u prahu.
Margarin narezati na listiće, te ga sa žumanjkom, vanilin šećerom, kakaom, soli i brašnom umijesiti u prhko tijesto. Glatko tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti 2 h u frižideru.Tijesto razvaljati na 4-5 mm, pa kalupima izrezivati zvjezdice.Peći ih na 180°C, 10-ak minuta.

Marmeladu pomiješati sa rumom i na laganoj vatri malo otopiti (da bude tekuća) pa sa njom slijepiti zvijezdice.

Na štednjaku na laganoj vatri (paziti da ne zakipi) otopiti čokoladu i maslac pa sa njome politi gotove zvijezdice.

Uživajte.
dokolica @ 12:18 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, prosinac 22, 2007
Nekako u zadnje vrijeme sam se zagrijala za muffine. Puno varijacija na temu je tu moguće, pa svaki puta probam neke nove. Ovaj sam se puta odlučila za voćnu varijantu, jer mi je laganini dosta čokolade. Forsiram čokoladu zbog moje male terminatorice a onda s vremena na vrijeme skrenem u nešto voćno, čisto zbog promjene. Iako i u ovim muffinima ima malo bijele čokolade, banana je dominantna. I moram priznati da iako nisam ljubitelj voćnih kolača, ovi su mi izvrsni. Probajte.



Umjesto kocaka od kokosa danas sam radila ove muffine pa će slike za prethodni recept morati malo pričekati. Ali ne dugo.



Sastojci:

245 g brašna
100 g šećera
50 g smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
65 g bijele čokolade (nasjeckane na male komadiće)


2 veća jaja
113 g maslaca (rastoplenog i ohlađenog)
3 veće zrele banane (zgnječene)
1 žličica čistog extrakta vanilije

1 banana za ukrašavanje


Priprema:

U zdjeli pomiješajte prvo suhe sastojke, brašno, oba šećera, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i bijelu čokoladu. U drugoj zdjeli pomiješajte 2 jaja (lagano ih ulupajte), bananu, maslac (rastopljeni i ohlađeni) te extrakt  vanilije. Lagano izmiješajte i sve dodate suhim sastojcima. Sve skupa pomiješajte u kompaktnu smjesu, ali ne sa mixerom nego sa kuhačom. Ne smije smjesa biti glatka. Dakle ručno sve izmiješajte da se sastojci prožmu.
Tom smjesom punite kalup za muffine ili one čašice za iste, do 3/4 i na vrh stavite kolut banane (onu 4. bananu izrežite na kolutiće). Pecite u rolu na 180°C 15-20 minuta. Probajte sa čačkalicom kada su gotovi.  I...tadaaaaaaaa....uživajte!
Dobar Tek!
dokolica @ 21:00 |Komentiraj | Komentari: 0
Evo jednog recepta koji sadrži jedan od mojih najdražih sastojaka a taj je kokos. Volim ga na sve mile načine u svom mogućim kombinacijama.
Ovaj je recept brz i jednostavan a ukusan. S ozirom da ovih dana svi pečemo kolače evo jednog prijedloga ako još niste odlučili što ćete peći.


Sastojci:

Biskvit:
5 bjelanjaka
150 g šećera
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
150 g kokosovog brašna
2 dl vrućeg mlijeka (za zaliti pečeni biskvit)

Krema:
5 žumanjaka
5 dl mlijeka
100 g šećera
1 puding od vanilije
1/2 margarina

50 g kokosa za posipanje


Priprema:
Bjelanjke umutiti sa šećerom, dodati brašno kojem smo dodali prašak za pecivo i kokosovo brašno. Pomiješati, izliti u namašćeni i pobrašnjeni protvan i peći na 180°C, 20-ak minuta.
Tek pečeni biskvit preliti sa 2 dl vrućeg mlijeka. Ostaviti da biskvit potpuno upije mlijeko.

Od 5 dl hladnog mlijeka odvojiti 3 žlice i razmutiti sa žumanjcima, šećerom i pudingom. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti sa vatre, brzo umiješati smjesu sa žumanjcima i vratiti na vatru na 1-2 minute.
Margarin dobro izraditi i dodati u potpuno ohlađenu smjesu.

Kada je biskvit potpuno upio mlijeko, premazati ga kremom a kremu posuti kokosom.

p.s. Slike stavim uskoro!  Možda čak i danas (idem sa djetetom u kino pa nemam cajta)!
dokolica @ 08:08 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 20, 2007
Već se duže vrijeme spremam napraviti muffine i nikako da krenem. Uvijek mi nešto fali. Ili neki sastojak ili kalup za iste. E pa i danas mi je falilo isto. I jedan sastojak i kalup (koji kupujem ali nikako da ga kupim), ali sam odlučila improvizirati. I nisam požalila. Evo moja kćer jede već drugi i veli da su joj jaaaaako fini.
Ovo je osnovni recept za muffine (ili kako ga ameri zovu "cupcake"), a varijacije na njihov osnovni recept ograničava samo vaša mašta.
Ja sam se odlučila za čokoladnu varijantu i to samo iz jednog razloga a taj se zove m moja mala čokoladoljupka. Ona obožava kada u kolačima ima čokolade. Voće baš ne ljubi niti svježe, a kamoli u kolačima. Vi možete pustiti mašti i vašem ukusu na volju pa dodati nešto drugo.
Evo osnovnog recepta:



Sastojci:

12 dag maslaca
13 dag šećera
3 veća jaja
1 žličica arome vanilije
21 dag brašna
1,5 žličica praška za pecivo
malo soli
60 ml mlijeka





Ovako izgleda gotova smjesa...



...a ovako improvizacija "by me"...nije loše ispalo...čak štoviše..



...i voila...evo ih...vrući i prekrasni...

Priprema:

Prvo dobro izradite maslac i šećer. Kad smjesa postane bijela i pjenasta dodajte jedno po jedno jaje, i nakon svakog jaja, dobro smjesu izmiksajte.Dodajte extrakt vanilije i ponovo promiješajte.
Zatim dodajte brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol. Kad je smjesa kompaktna, dodajte mlijeko i miksajte dok se smjesa ne ujednači.

Sada sa dobivenom smjesom punite kalupe, i to tako da su puni 3/4. Ne do kraja jer se smjesa kod pečenja diže.
Pecite na 170°C, 15-20 minuta. Probajte sa čačkalicom je li pečeno.
I to je to!


Ova je verzija specijalno za moju kćer...

Napomena:
Ja sam u osnovnu smjesu dodala čokoladu za kuhanje narezanu na male kockice i na kraju sam ih još prelila čokoladom koju sam na pari otopila sa malo maslaca i vrhnja za kuhanje.
Kako ja nisam imala onaj kalup za pečenje muffina, ja sam se poslužila onim papirnatim kalupima za iste i ispalo je sasvim ok. Neki su ispali malo jajasti ali sve u svemu došla sam do zaključka da mi taj kalup i ne treba! Vi ako imate kalup poslužite se njime a ako ga nemate kao ja, koristite te male papirnate kalupe..
I još nešto. Kako ja nisam imala pri ruci extrakt vanilije, ja sam jedan dio šećera zamijenila sa 2 vanil šećera.
dokolica @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 19, 2007
Još jedna fina torta sa jednim neobičnim sastojkom, a taj je dvopek! Pretpostavljam da je zato u naslovu ova torta "hrskava".  Ja ovu tortu još nisam probala napraviti, pa ako me netko preduhitri neka javi kakva je. Na mome blogu su rijetki recepti koje i sama nisam probala, a ovaj je jedan od njih. Čak mislim da je jedini koji nisam još napravila, ali budem.
S obzirom da sam ovih dana prezauzeta i sa poslom, i sa kćeri (koja je opet bolesna...tjedan dana u vrtiću i opet antibiotik...već sam luda od svega), pa i sa stanom, koji treba srediti za predstojeće blagdane (nije da on nije i sad sređen ali ono...predblagdanska generalka ), jednostavno nemam vremena za raditi nešto specijalno i slikati to, pa stavljati na blog.
Neke ću kolače koji su tu a nemaju slika, sigurno raditi ovih dana pa njihove slike staviti tamo gdje spadaju, ali to neće biti prije vikenda. Nemam cajta. Sorry! A sad evo i recepta!

Sastojci:

15 dag oguljenih i preprženih lješnjaka
10 dag šećera
3 dag dvopeka
7 dag omekšalog maslaca
2 jaja
15 dag čokolade za kuhanje
1/2 dl slatkog vrhnja
sol


Ova je slika iz knjige ali uskoro će biti zamjenjena onom koju ću napraviti ja!

Priprema:

U uspravnom kuhinjskom mikseru
smeljite 12 dag lješnjaka, 1 dag šećera,dvopek i 10 dag čokolade natrgane na komadiće. U zdjeli miješajte omekšali maslac s preostalim šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaja i nastavite miješati drvenom kuhačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U kremu umiješajte sastojke samljevene u mikseru, dobro promiješajte i sve stavite u rasklopivi kalup promjera 18 cm, obložen papirom za pečenje. Tortu pecite oko 1 sat na 180°C. Izvadite iz pećnice i iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Za kremu:  Na pari rastopite preostalu čokoladu za kuhanje pomiješanu sa vrhnjem, ostavite da se ohladi te stavite u hladnjak na 15-20 minuta. Miješajte mikserom da dobijete pjenastu kremu.

Premažite tortu kremom te je ukrasite preostalim lješnjacima i po želji šećerom u prahu!

Dobar Tek!
dokolica @ 18:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 17, 2007
Ovu sam tortu našla prije puno godina u jednom časopisu, koji je izašao kao specijalno Božićno izdanje, i meni je odlična. Inače ne ljubim previše voćne kolače, pa tako niti torte ali višnje mi nekako idu.
Ako se malo potrudite i pustite maštu da odradi svoje, cijela ova priča mogla bi oduševiti Vaše potencijalno Božićno društvo.


Sastojci:

Za tijesto:
4 jaja
10 dag šećera
1 vanilin šećer
7,5 dag brašna
3 dag gustina (škrobno brašno)
1 dag kakaa
na vrh noža cimeta u prahu (ja ovo preskačem jer ne volim cimet)
1/2 žličice praška za pecivo


Za nadjev i ukrašavanje:
10 dag čokolade za kuhanje
70 dag višanja iz kompota (bez koštica)
3 dag škrobnog brašna
3 žlice trešnjevače (i ovo preskačem ako nemam u datom momentu)
2 žlice šećera
7,5 dl slatkog vrhnja
3 žlice štauba
1 vanilin šećer
1 paketić učvršćivača za šlag


Priprema:

Tijesto:
Jaja pjenasto umutite sa 2 žlice vruće vode. Šećer i vanilin šećer pomiješajte, dodajte jajima i još 2 minute miješajte. Brašno pomiješajte sa škrobnim brašnom, cimetom, kakaom i praškom za pecivo i prosijte. Lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka. Tijestom ispunite okrugli kalup promjera oko 28cm. Pecite oko 25 minuta u pećnici na 200°C. Neka se dobro ohladi na rešetki.

Za nadjev:
Višnje dobro ocijedite. Škrobno brašno pomiješajte sa 4 žlice soka od višanja. Preostali sok zakuhajte, pa umiješajte pripremljenu škrobnu mješavinu da se zgusne. Umiješajte višnje. Začinite šećerom i trešnjevačom i ostavite da se ohladi.
Prije serviranja slatko vrhnje miješajte pola minute, dodajte šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom i učvrščivaćem za šlag pa zatim čvrsto ulupajte do kraja.

Tijesto dva puta prorežite. Nadjev od višanja i trećinu šlaga raspodijelite na tijesto i tortu slijepite.  Trećinmo preostalog šlaga napunite štrcaljku za ukrašavanje, a ostatkom ravnomjerno premažite tortu. Pomoću štrcaljke napravite male i velike pahulje od šlaga a rubove oblijepite strugotinama od čokolade. Čokoladne boriće zataknite u velike pahulje.

Čokoladne pahulje radite na način da čokoladu otopite na pari i tanko je razmažete na papir za pečenje. Nakon što se ohladi, pomoću kalupića ili oštrog noža izrežite boriće a ostatak čokolade sastružite u ljuskice za ukrašavanje.

P.S. Nemam slikice sada ali za Božić ću raditi ovu deliciju pa ćete dobiti i sličice.
dokolica @ 18:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 16, 2007


Salate...! Obožavam ih. Od onih klasičnih, koje jedemo svaki dan, pa do onih tipa francuske ili neke slične... Sve ih volim. Ova koju ću danas ovdje napisati je idealna za vruće ljetne dane, ali nije loša niti u ostala godišnja doba. Brzo je gotova i super jednostavna. A jako jako fina.
Dakle...

Sastojci:

1 majoneza
1 jogurt (čvrsti)
1 vrhnje
1 tuna (komadići)
1 konzerva  kukuruza (ja koristim onu manju "Bonduelle)
soli po želji
tjestenina (pužići, svrdla...)


Priprema:
Tjesto skuhati "al dente".
Ostale sastojke promiješati te preliti po tjestenini!
Servirati hladno!

I to je to!
dokolica @ 19:09 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, prosinac 15, 2007
Evo ovo sam dobila od cure koja ima žicu za kuhanje. Radi se o damijenestoslatko. Vjerujem da ste svi barem jednom posjetili njezin blog. Ako niste, ajmo, crta...još ste tu? ;)
Nadam se da će netko nastaviti ovu štafetu. Pozdrav.

1. Savršen dan :Onaj kada sam kod kuće sa svojom obitelji. Ne trebamo ništa specijalno raditi, bitno je da smo zajedno!


2. Što na ljudima prvo primjećujem? Zube

3. Muškarac s lovom i karijerom bez ljubavi ili bez love i karijere ali ljubav?
    Ljubav, definitivno!

4. Ime u rodnom listu:  Zrinka

5. Nadimak: Moja frendica (i djetetova krsna kuma me zove Zrina...i to je to)

6. Koliko ćeš svjećica na torti imati 2008? Joooj, puno...37!

7. Datum rođendana: 16.05. tipični bik, volim jesti a ne volim se kretati.

8. Najdraža životinja: Delfin

9. Boja očiju: smeđa

10. Boja kose: Smeđa, ali farbam se dakle sada sam pramenasta (nisam plavuša ali jesam svjetla)

11. Imam li piercing? Ne

12. Imam li tetovažu? Da, delfina na desnom ramenu!

13. Boja čarapa? Crna

14. Sretan broj?   Nemam ga, ili  volim vjerovati da ga nemam.

15. Gdje bih putovala? Peru! Maje, Inke i drevne civilizacije...aahhhh! Bojim se da to neću doživjeti!

16. Omiljeni film? Kad jaganjci utihnu
 
17. Omiljeno mjesto za odmor? More, obožavam more!

18. Omiljeno jelo? Ćevapi

19. Omiljeni dan u tjednu? Nedjelja

20. Koju pjesmu slušam? Aretha Franklin & Annie Lenox - "Sisters are doing it for themselfs" YES!

21. Koju pastu za zube koristim? Koju muž kupi. ;)

22. Omiljeni restoran?  Iskreno? Nemam ga. Nisam  baš osoba koja ide po restoranima.

23. Omiljeni cvijet?  Ruža

24. Omiljeni fast-food?  Ćevapi (ako to spada u tu kategoriju, a ja mislim da spada ;)

25. Omiljeno piće?  Coca-Cola

26. Kako sam izgledala sa 10 godina? Kao dečko (uvijek sam se igrala sa dečkima hahaha)
 
27. Od koga sam dobila zadnji mail? Od prijateljice.

28. U kojem dućanu bih željela imati 75% popusta? Zara, Shooby-Doo

29. Što radim kad mi je dosadno? Surfam (i kad mi je dosadno a bogme i kad mi nije dosadno)
 
30. Kako reagiram na ljude i situacije? Kako kada...

31. Tko mi od prijatelja živi najdalje u km? Frendica mi je do nedavno živjela u Nurnbergu ali se je vratila i ZG. Imala sam jednog priejtelja u Accri (Ghana), ali izgubili smo kontakt (nažalost).
 
32. Što mi je trenutačno najbolje u životu? Gledam kako mi kćer raste i nema ničeg lijepšeg.
 
33. Tko će mi odgovoriti na štafetu? Nemam pojma.

34. Koliko je sati? 17:12

35. Čokolada ili vanilija? Čokolada...puuuuno čokolade.

36. Ljeto ili zima? Ljeto, ali više od ljeta volim proljeće!

37. Toplo ili hladno? Ovisi. Lakše podnosim hladnoću nego vrućinu, pa ako je o tome riječ onda hladno!

38. Crno ili roza?  Crno. Čini me tanjom!

39. Narodnjaci ili metal? Definitivno metal. Cajke ne podnosim organski.

40. Motor ili auto? Motor. Moj muž vozi motor, a automobil nemamo. Dakle cijelu godinu se vozimo na motoru. Čak i kada je ovako hladno kao danas (ako ništa ne pada).

41. Najdraža boja? Žuta

42. Što mislim o petku 13.: Ja sam na petak 13 otišla u rodilište a rodila sam u subotu 14.02., dakle na Valentinovo. Petak 13. pamtim po dobrome.

43. Da li sam praznovjerna: Jesam, ali ne pretjerano. Ne volim recimo, kada mi crna mačka pređe preko puta. ;)

E sada, tko će mi odgovoriti.
-terra
-pjegavi
-foto-denis
-frikky
dokolica @ 16:54 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 13, 2007
Danas se je mojem mužu jeo burek!!! Ajde nek' mu bude. Kvatre su sljedeća čini mi se tri dana pa danas može jesti mesnato. S obzirom da ja ne znam razvlačiti tijesto , ja kupim kore na placu.
Nije kao ono kaj se napravi doma, ali nije niti tako loše. Moj muž je pojeo pola protvana. Onda znači da mu je bio ok!


Nisam se niti snašla a moj muž je već pola pojeo...tako nisam stigla uslikati puni protvan nego napola prazan!

Sastojci:
10 kora
naribani krumpir
sol, papar, vegeta
30 dag mljevenog miješanog mesa


Mljeveno meso prodinstamo...


...krumpir naribamo, dodamo dosta luka, soli, papara i vegete...


...punimo kore...


...i voila...stavite peći, a rezultat je jako fin... !

Priprema:

Krumpir ogulimo, naribamo, dodamo sol, papar i vegetu. Meso prodinstamo na luku 15-ak minuta (dodamo i u meso malo soli i vegete ali pazimo da ne pretjeramo).
Na 2 kore slažemo krumpir i malo mesa, zarolamo i stavljamo u nauljeni protvan. Ja koristim onaj od rola. Meni stane 5 štruca, zanči sve ponovimo još 4 puta.
Naslagane štruce bureka premažemo rastopljenim maslacom i stavimo peći u pećnicu na 180°C oko 45 minuta. Na kraju po želji odozgo stavimo kiselo vrhnje i još malo zapećemo.

P.S. Kako ste već mogli primijetiti, ja u svojoj kuhinji koristim dosta vrhnja, što kiselog što slatkog. Ako ne volite vrhnje, preskočite taj dio. Rezultat će vjerovatno biti isti. Jedino će burek onda biti hrskaviji, ali da bi to izbjegli, isti možete zaliti s malo kipuće slane vode i sve još malo zapeći u rolu!
dokolica @ 14:35 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 12, 2007
Orasi! Tko ih ne voli? Ja! Zapravo nije da ih ne volim ali mogu ih podnijeti samo u nekoliko vrsta kolača. Volim ih u baklavi, u orahovim kiflicama i još par vrsta. Onako sam ih ne volim jesti. Jednostvno mi nisu fini. Za sve vas oraholjupce evo jednog kolača čiji je odnovni sastojak upravo orah!



Sastojci:

6 jaja
200 g oraha
50 g maslaca
100 g krušnih mrvica
1 dl kiselog vrhnja
50 g brašna
150 g šećera
0,2 dl ruma

Umak od ruma:
150 g šećera
2 dl vode
0,5 dl ruma



Priprema:

Bjelanjke odvojimo od žumanjaka, koje pjenasto umutimo sa polovicom šećera (75 g). Bjelanjke pomiješane sa drugom polovicom šećera, tučemo u čvrst snijeg. Gotov snijeg dodamo žumanjcima, izmiješamo pa dodamo krušne mrvice, mljevene orahe, ribanu čokoladu, vrhnje, rum, rastopljeni maslac i brašno. Izmiješanu smjesu ulijemo u nauljeni i pobrašnejni protvan i stavimo u ugrijanu pećnicu na 180°C oko 20 minuta.

Kolač poslužimo topao, u umaku kojeg pripremimo tako da šećer prokuhamo u 2 dl vode, ohladimo i u to dodamo pola dl ruma!

Dobar Tek!
dokolica @ 14:20 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 11, 2007
Vani je hladno, a što je bolje da se čovjek okrijepi nego fina domaća topla juhica. Iz bogate ponude juha, kod mene najbolje prolaze one kremaste, od gljiva naprimjer, ili juha od paradajza na kojoj bi moja kćer mogla živjeti.
No za danas sam se odlučila napisati vam recept za teleću ragu juhu.



Sastojci:

200 g teletine
malo ulja          
mrkva  (60g)             
krumpir  (40g)          
celer  (40g)               
luk  (40g)                   
cvjetača  (60g)
grašak  (60g)
30 g brašna
40 g maslaca
0,5 dl vrhnja
1 žumanjak
10 g peršina
sol i papar po potrebi

Napomena: Povrća stavljate po želji. Ono što volite više stavite više a što ne volite stavite manje.
Ja sam navela sastojke količinski kako je napisano u originalnom receptu, ali ja to malo izmjenim, jer recimo nisam ljubitelj graška, a sa cvjetačom ne valja pretjerivati jer ima jako izraženi okus koji nekima smeta. Vi sami odlučite o količinama prema vlastitom nahođenju!

Priprema:

Na vrućem ulju popržimo sjeckani luk, a kad požuti dodamo meso narezano na kockice. U poprženo meso dodajemo očišćeno i na kockice narezano povrće : mrkvu, celer, krumpir, grašak i cvjetaču pa sve zalijemo vodom, posolimo i popaprimo. Juhu kuhamo dok meso i povrće ne omekšaju. Zatim na maslacu popržimo brašno, a kad požuti zapršku dodamo u juhu pa prokuhamo.
Juhu legiramo vrhnjem u koje smo umiješali žumanjak. Gotovu juhu pospemo kosanim peršinom.
Bon Apetit!
dokolica @ 11:07 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 9, 2007
Danas sam bila vrijedna i uz nedjeljni ručak, još sam i sarmu skuhala. Sutra počinjem raditi i onda mi je lakše danas skuhati pa sam sutra mirna. A i sarma je bolja kad odstoji jedan dan.
No neću pisati recept za istu jer vjerujem da sve vi kuharice i mlade i starije s njom nemate problema.
Evo samo sličice. Tek onako.


Sve je spremno za kuhanje...



...i voila...sutra je fešta od sarme! ;)

P.S. Ako nekome treba recept ja ću ga napisati!

A ovo su "Anzac keksići", za koje sam recept skinula od blogerske kolegice (ženi skidam kapu, ima žicu za kuhanje) "damijeneštoslatko". Link na njenu stranicu je sa strane. Tek toliko da se vidi da isprobavam sve što mi se svidi. A ove se isplati probati. Super su.

dokolica @ 16:59 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Što je to, pitat će te se? Odakle da počnem. Ovako...moja obitelj je živjela u Utrinama (kvart u Zagrebu), i tamo su nam jedni od susjeda bili obitelj  iz BiH. Kako u ono doba nije puno bosanaca bilo u Zagrebu (bilo ih je ali su to mahom bili građevinski radnici koji su živjeli u barakama a za vikende i blagdane bi išli  svojim obiteljima u BiH) od dotične gospođe (ne bih je imenovala jer nije niti važno, a ako i pročita zna ona o kome se radi ) smo naučili sve bosanske specijalitete. E pa kvrguša je jedan od njih. Radi se naime o piletini pečenoj u tijestu. A tijesto je slično onome za palačinke samo je gušće. Meni je to fenomenalno, a vi probajte pa mi javite.

Sastojci:

Za tijesto:
2 jaja
sol
voda
mlijeko
brašno
prašak za pecivo

komadi piletine -ja koristim krila, batke i zabatke ( batacima i zabatcima izvadim kosti jer se lakše ispeku)


Prije pečenja...


...i poslije pečenja!


Priprema:
Umutite jaja, posolite, dodajte vodu i mlijeko (količine odredite sami prema tome za koliko osoba radite), dodajte brašno i prašak za pecivo i umijesite tijesto gušće od onoga za palačinke ali da je još uvijek tekuće.
Izlijte ga u okruglu tepsiju da bude oko prst debelo pa po njemu poslažite komade piletine koje ste prethodno marinirali u vegeti i ulju (ja volim kada mi piletina malo odstoji u vegeti ali ovo možete i preskočiti), pa stavite sve skupa peći na 180°C oko pola sata ili duže. Probajte kada je tijesto pečeno. Ja sve to skupa zalijem vrhnjem za kuhanje (ali ne pretjerujte ), i to je to!

Napomena: Ako ne volite vrhnje za kuhanje ovaj korak preskočite. Bit će vam fino i bez vrhnja.
I još nešto, ako radite količinu za recimo jednu tepsiju dovoljno je jedno jaje.
Dobar tek!
dokolica @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, prosinac 8, 2007
Doručak je kažu, najvažniji obrok. Ja ga često preskačem, što nije dobro, ali evo prijedloga za dobar doručak. Ja sam jedna od onih osoba koja voli jaja na 100 načina. I na oko i razne kajgane i kuhana...zapravo svakako. U jednoj lijepoj kuharici sam naišla na ovaj recept pa ako ste jajoljubac kao i ja, probajte.



Sastojci (za 4 osobe):

8 jaja
60 g slanine
60 g luka
100 g krumpira
malo peršinovog lista
sol i papar prema ukusu


Priprema:

Krumpir operemo i skuhamo u ljusci. Ogulimo ga i narežemo na kockice. Slaninu također izrežemo na kockice te je popržimo na ugrijanom ulju, a kada se malo otopi dodamo sitno sjeckani luk i pržimo ga dok ne požuti. Zatim dodamo kockice krumpira, posolimo, popaprimo i pospemo sitno kosanim peršinom. Nakon kratkog vremena ulijemo umućena jaja i pečemo ih tako da ostanu mekana!


Slika je iz kuharice ali čim napravim ovo poslikati ću i staviti umjesto ove!

Dobar tek!
dokolica @ 10:58 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 7, 2007
S obzirom da su nam blagdani pred vratima, ovih dana ću malo tih "običnih" recepata stavljati na svoj blog. A  posjećujem i druge blogove pa gledam kaj to drugi rade. Ima lijepih recepata moram priznati.
Kod mene je za blagdane to sve po starinski. Osim orahovih kiflica volim raditi i ove jer mi to kćer voli. Zapravo ona je ljubitelj ovih suhih kolača više nego kremastih. Još je mala pa ne zna kaj je dobro... ili je ona ta koja zna kaj je dobro, a ja samo mislim da ne zna. Možda sam ja ta koja živi u zabludi...!
Ma bilo kako bilo, sad sam zakomplicirala stvar, ajmo mi na recept...!




Sastojci:

Za tijesto:
25 dag margarina
15 dag šećera
2 jaja
20 dag kokosovog brašna
40 dag brašna
1 prašak za pecivo

                                                                               

Za ukrašavanje:
10 dag čokolade za kuhanje
10 dag šećera u prahu
p.s. ja sam u to dodala i 8 dag maslaca

                               

Priprema:
Margarin i šećer dobro izradimo (pjenasto).
Umiješamo jaja, kokosovo brašno i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Umijesiti prhko tijesto i ostaviti da odstoji pola sata.
Od tijesta raditi male kiflice i peći na 180°C 15-ak minuta. Kada se ohlade vrhove umakati u otopljenu čokoladu te posuti sa šećerom u prahu!

                               



Nakon što je pojela 3 komada, četvrtom je odgrizla samo čokoladne vrhove i rekla:
- "mama ne mogu više" ! Zlato mamino!

Dobar tek!
dokolica @ 09:27 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 5, 2007
S obzirom da sam još uvijek na bolovanju za svoje malo sunce (ne brinite, ide na bolje...u ponedjeljak ide u vrtić a mama na posao ), evo danas još jednog recepta.
Moji ukućani vole čupavce a ja ne volim pipljavost, s kojom se isti rade. Naime nije mi problem ispeći biskvit ali ono umakanje u čokoladu pa u kokos me izluđuje. Nije da mi je teško nego mi  oduzima puno vremena. Ako sam u cajtnotu, a uglavnom jesam, jednostavnija mi je ova verzija čupavaca!
Puno je brža a jednako fina i ukusna!



Za biskvit:
 3 jaja,
13 žlica šećera,
13 žlica brašna,
1 dl ulja,
1 kiselo vrhnje,
prašak za pecivo

Preljev:
6 žlica vode,
4 žlica šećera,
12,5 dag margarina,
10 dag čokolade,
10 dag kokosa

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i ispecite. Dok se biskvit peče, na laganoj vatri pripremite preljev. Pomiješajte vodu, šećer, margarin i čokoladu te nakon što se sve otopi dodajte kokosovo brašno. Sve zajedno prelijte preko biskvita te na kraju po čokoladi pospite kokos.
dokolica @ 08:57 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Voće...volim ali nisam preveliki ljubitelj. Volim grožđe, jagode, mandarine, breskve, ali kada je riječ o voćnim kolačima, nekako najviše volim onaj od višanja.
Zato sam se danas odlučila za jednu jednostavnu verziju kolača sa višnjama. Znam da sada nema svježih, ali ima ili smrznutih ili onih u kompotu. Ako su svježe ili smrznute treba ih za ovaj kolač pošećeriti, a ako su iz kompota probajte jesu li vam dovoljno slatke. Sve se radi prema vlastitom ukusu. Netko voli slađe, netko kiselije.
Ovaj kolač možete raditi sa bilo kojim voćem, ali meni je nekako najdraža verzija sa višnjama.

Sastojci:

Za biskvit:

2 čaše šećera
4 jaja
2 čaše brašna
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
prašak za pecivo
vanilin šećer

Za nadjev voće po izboru.
Priprema:

Za biskvit, umiješati sve sastojke. Pola smjese uliti u protvan, malo zapeći, staviti nadjev,te preliti ostatkom smjese za biskvit. Na gotovi kolač može se po želji staviti šlag ili jednostavno posuti šećerom u prahu.
Nadjev se može raditi sa bilo kojom vrstom voća. Ako se radi sa višnjama, njih još dodatno posuti sa šećerom.

p.s. mjera čaše je ona od jogurta

Dobar Tek!
dokolica @ 08:46 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 4, 2007
Znam reći ćete pa što će nam recept za kelj. Em ga ne volimo em ga znamo kuhati.
E sad...ja kada sam se udala znala sam kuhati sve ono što sam voljela jesti (moja mama bi rekla kerefeke), ali variva kojih nisam ljubitelj (a moja bolja polovica ih obožava) ne da nisam znala skuhati nego to niije bilo to. čak mogu reći da niti moja mama nije kuhala meni dobto varivo od kelja i poriluka. Sve je to za mene bilo suhoparno i pre rijetko. Tu smo se ja i muž složili, volimo gusta variva.  Znam da nije zdravo da deblja i tralalalala...ali kaj sad?

E onda sam dugo dugo eksperimentirala i na kraju sam skužila da za gusto i dobro varivo treba puno povrća i jaka zaprška! Eureka.

Dakle ako ovim internetskim bespućima luta poneka mlada snaša kojoj trebaju recepti za najobičnija variva ili ti ga "varivo domesticus", evo moje verzije.





Sastojci:
1 glavica kelja (veličine koja vam je dostatna ovisno o broju ljudi koji će jesti)
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
krumpir
2 mrkve
korijen celera (malo manje količinski nego mrkvice)
sol, papar, vegeta
brašno
crvena mljevena paprika

suho meso ili kobasice (a može i oboje)

Priprema:
Kelj narežemo, operemo i ubacimo u proključalu  slanu vodu. Kuhamo 10-ak minuta.
U drugoj rajngi (nadam se da znate svi kaj je rajngla ), na ulju popržimo luk, dodamo mrkvu, celer i krumpir, sve narezano na manje kockice. Prodinstamo jedno 5 minuta. Zatim na to dodamo brašno (ovisno o tome koliko gusto želimo) i mljevenu crvenu papriku. Nakon 2-3 minute zalijemo vodom da prekrije sve sastojke, posolimo, popaprimo i dodamo malo vegete.
Sve to skupa kuhamo dok povrće nije kuhano. Zatim dodamo ocjđeni kelj i kuhamo još 10-ak minuta.
E sada, ja meso i kobasice kuham posebno i onda to dodam u gotovo varivo. Vi po želji možete meso ili kobasice ubaciti u kelj da se kuha sa njim.



Dobar tek!
dokolica @ 19:15 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, prosinac 1, 2007
Dolaze blagdani! Obožavam ovo doba godine. Grad je okićen ljudi više manje odlično raspoloženi, ma sve 5. A domaćice sve više razmišljaju koje će kolače peći za nadolazeće blagdane. Kod mene je to nekako tradicionalno. Vanilin kiflice, salama koja se ne peće, baklava i eventualno neka torta. Ponekad ubacim i čupavce ili one čokoladne kocke čiji ste recept imali prilike ovdje vidjeti. Znala sam i eksperimentirati ali sam shvatila da je najbolje držati se provjerenog. Ili ako baš moram nešto probati, onda to napravim ranije pa ako uspije onda može proći i za blagdane.
Uglavnom da ne duljim, danas je na rasporedu salama koja se naravno ne peće. Takve kolače obožavam. A ovaj je moja mama radila uglavnom za blagdane pa smo joj cijelu salamu znali pojesti a da blagdane i ne dočeka. A onda bi mama bila .




Sastojci:

Tamna fila:
12 dag mljevenih oraha
14 dag šećera u prahu
1 bjelanjak
5 dag rastopljene čokolade

Žuta fila:
1 žumanjak
10 dag maslaca
12 dag šećera u prahu


Priprema:
Za tamnu filu sve sastojke izmiješati. Prvo tući bjelanjke sa šećerom pa zatim u njih dodati čokoladu i orahe. Gotovu smjesu staviti na mokru kuhinjsku krpu posutu sa šećerom u prahu i razvaljati .

Zatim za žutu kremu pomiješati žumanjak i šećer u prahu te izrađeni maslac.  tu kremu namazati na onu tamnu, zarolati i staviti u škrinju. Držati u škrinji, jer se brzo otopi. Bolja je smrznuta.
Dobar tek!
dokolica @ 12:10 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare