Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - studeni 2008
nedjelja, studeni 23, 2008
Nemam baš običaj pisati recepte koje sama nisam isprobala, ali na ovaj sam naišla na jednoj stranici i učinio mi se je jako zanimljivim. To bi trebala biti jedna od varijacija na temu Mac'n'Cheese(a). Već sam prije pisala o tome, pa vjerujem da ovo ne može biti loše. U ovo jelo ide nekoliko sastojaka koje ne idu u mac'n'cheese, i upravo mi se to učinilo zanimljivo. Ako volite ovakva jela, možda vas zaintrigira... dovoljno da isprobate i sami. Ja sigurno hoću, i čim napravim, slike ću staviti. Ako me netko pretekne, javite rezultate.



Sastojci:
2 žlice sitno sjeckanog luka
1 češanj češnjaka (sitno sjeckanog)
1/4 crvene paprike (-II-)
malo svježeg timijana
2 kriške špeka (nasjeckanog na male kockice)
1 1/2 žlice maslaca
2 žlice brašna
3 dcl mlijeka
60 ml pive (ako ne volite možete pivo zamijeniti mlijekom)
1/2 žličice crvene mljevee paprike
sol, bijeli papar



Priprema:

Zagrijte tavu u kojoj će te raditi umak. Dodajte u nju maslac i špek. Pržite na srednjoj vatri dok se masnoća sa špeka ne otopi, pazrći da vam špek ne potamni. Dodajte luk i češnjak i papriku (svježu). Kuhajte na laganoj vatri da bi izbjegli da vam sve skupa ne potamni. Bit je da umak bude svjetao (koliko to sastojci dozvoljavaju). Kuhajte dok luk i češnjak ne puste svoju aromu. Začinite crvenom paprikom i cayenne paprom (ako volite jako ljuto). 
Pospite sve sa brašnom i promiješajte. Lagano kuhajte 2 minute pazeći da vam ne zagori. Dodajte pivo i promiješajte. Sada dodajte mlijeko malo po malo. To će spriječiti da vam se ne stvore grudice. Kada ste dodali svo mlijeko, dodajte timijan. Malo pojačajte vatru da umak zakipi, pa kad se pojave mjehurići, smanjite vatru. Povremeno promiješajte i kuhajte 10-ak minuta.



U međuvremenu skuhajte tjesteninu.  Tijesto skuhajte do kraja (dakle pazite da vam ne ostane al dente ali i da vam se ne prekuha). Kad je kuhano ocijedite, a dio vode sačuvajte ako vam zatreba da razrijedite umak.  Tijesto isplahnite u hladnoj vodi.

Umak maknite s vatre i u njega dodavajte malo po malo naribani sir. Svaki puta promiješajte da se sir koji ste dodali rastopi. Dodavanjem sira malo po malo spriječit će te da vam se umak "razdvoji".
Začinite solju i paprom.

Tijesto vratite u lonac i prelijte ga umakom, te sve zajedno izmješajte. Ako je umak previše gust, dodajte malo vode u kojoj se je kuhalo tijesto. Po potrebi još začinite i poslužite toplo!



Napomena:
Ako koristite svijetlije pivo, uzmite manje aromatičan sir, ako pak koristite tamnije pivo, uzmite sir koji je "jači".
Slike nisu moje ali su autentične. :)
dokolica @ 17:53 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 19, 2008
                             

Dolazi vrijeme blagdana i shodno tome, vrijeme kolača. Kako imam još sasvim malo vremena za isprobavanje istih, koristim svaki slobodni trenutak, kako bih iskristalizirala listu onih kolača koje ću praviti. Naravno imam nekoliko vrsta koje radim svake godine a dodam i pokoju novu, čisto da se razbije monotonija. :)))))

Ovo što danas ovdje predstavljam je još jedan u nizu onih koji su prošli probu.
Sastojci su vrlo uobičajeni, dakle nema trčanja u dućan, jer ste u zadnji čas shvatili da vam nešto fali.
Maslac, šećer, brašno, limun...sve što uglavnom uvijek imate doma.
I ono što je jednako (ako ne i više) važno, brzina. Vrlo je brzo gotovo. Meni u mojem ludom ritmu, to čini veliku razliku.

Ono što me je privuklo k ovome receptu jest limun. Kad vrtim film unazad, ne mogu se sjetiti da sam ikada radila kolač od limuna.

Kako uvijek postoji prvi puta za sve, tako je i limun došao na red. 

                                     

Za podlogu:

220 g maslaca
110 g šećera u prahu
220 g brašna
malo soli

Izradite maslac (ostavite ga na sobnoj temperaturi), dodajte mu šećer, pa brašno i malo soli, te umijesite tjesto. Utisnite ga u protvan (23 x33 cm otprilike). Pecite na 180°C 15 minuta.
Izvadite ga i ostavite da se malo ohladi.

Fila:
4 jaja
30 g brašna
400 g šećera
6 žlica svježe ocijeđenog limunovog soka
naribana korica od 2 limuna

Izmiješajte šećer i brašno. Dodajte im izmućena jaja, sok od limuna i koricu limuna. Prelijte preko podloge i pecite još 25 minuta na 180°C. Ohladite i režite na željene oblike i veličine!

                                  

I to je to! Nama je jako fin, toliko da ga gotovo više i nema.


dokolica @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 16, 2008


Stvarno sam zadnjih desetak dana u koroničnom nedostatku vremena. Vrtić, kuhanje, posao, spavanje i tako u krug. Nemam vremena za ništa. Uključujući i kuhanje.
Kako ja volim kuhati u miru, a ne a brzinu, sve ostavljam za sljedeći tjedan. Natukla sam nešto slobodnih dana (6), pa se od utorka bacam na kuhanje.

Zato sam za danas odlučila, onako brzinski, napisati receptić za juhu od paradajza, za sve one koji ne znaju, a sumnjam da vas ima! :))))

No prije nego li se bacim na to, samo da kažem da sam jučer bila na velesajmu. Otišla sam na "Innterliber" sa mužem i kćeri. No bolje bi bilo da sam ostala doma. Takvu gužvu nisam dugo vidjela. Muči me samo jedna dilema, da li hrvati toliko čitaju, ili su otišli jer je ulaz bio slobodan? ;))

U moru knjiga, od kojih su neke jako zanimljive, ja sam kupila samo jednu. Kuharicu naravno! Dobro, i kćeri smo kupili neke knjigice. Bez toga nije moglo proći. :))

Kupila sam knjigu "Kolači" Dr.Oetkera. Svidjela mi se je na prvu, i nisam puno razmišljala. Puna je krasnih fotografija, sve je lijepo napisano i objašnjeno i to je to.



Uskoro ću probati nešto iz  nje i naravno recept podjeliti sa vama!

A sad nan juhicu. Ovo je najdraža juha moje kćeri i ja ju jako često radim.

Treba vam:
pasirana rajčica
brašno
ulje
sol, vegeta
malo šećera

za noklice:
2 jaja
brašno



Priprema:
Na ulje stavite brašno (kao za zapršku), kad malo dobije boju, na to stavite pasiranu rajčicu, posolite i dodajte malo šećera da "ubijete" kiselost paradajza. Zalijte vodom, dodajte malo vegete i ostavite da zavrije. U međuvremenu istucite jaja, posolite ih i dodajte brašna toliko da dobijete gusto tijesto. Žlicom vadite noklice i ukuhajte ih u juhu. Smanjite vatru i kuhajte dok noklice ne isplivaju.
I to je to!
dokolica @ 19:12 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 10, 2008


Na ovako pripremljen krumpir sam jednom prilikom naišla na nezaobilaznoj coolinarici.
Učinilo mi se zabavno pa sam i ja probala. Kako ja volim krumpir na 100 načina, morala sam probati.
U žurbi sam pa nema vremena previše se raspisati, a i vjerujem da svi sve znamo o krumpiru.
Zato evo na brzinu što vam treba:

Krumpir
začiini (ja sam koristila gotovi vegetin začin za krumpir jer mi se je žurilo)
ulje

Priprema:
Krumpir ogulite, operete i zarežete (ali ne do kraja) , na šnite debljine 2-3 mm. Po želji ga prokuhate par minuta, zatim ga začinite i stavite peći u pećnicu!
I to je to!

dokolica @ 12:35 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, studeni 8, 2008
Ima već neko vrijeme, da mi netko poprilično nekulturan a k tome još i anoniman, ostavlja jako ružne i uvredljive komentare. Zapravo mene to ne vrijeđa, jer nije bitno što piše, već tko piše, a ti komentari govore sve o njihovom autoru a o meni apsolutno ništa! Stoga sam bila primorana zabraniti anonimne komentare. Jako mi je žao zbog toga, ali kako je osoba koja je nekulturna i neodgojena, vrlo uporna, eto nisam imala drugog izbora. Nadam se da mi ostali to neće zamjeriti. A onome tko je te komentare pisao reći ću samo jedno: "Get a Life"!
dokolica @ 22:17 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, studeni 4, 2008


Jučer sam nešto pretraživala net u potrazi za e-knjigama sa kolačima (keksima uglavnom), za kolegicu volim_kuhati , pa sam odlučila napraviti nešto s čime će mi i kćer moći pomoći. Zapela je za to da pečemo kolače, pa rekoh ajde da joj udovoljim.

Tako sam naišla na ove keksiće, koji su me privukli prvenstveno svojim nazivom, a i činjenica da u tijesto idu lješnjaci, te ih odlučila isprobati.

Moram priznati da sam bila ugodno iznenađena. Kao i moji ukućani. Stvarno su jako fini!

Priča kaže da se ovo keksići rade u predstojeće blagdansko vrijeme, kao i za vječanja (kako i sam naziv sugerira), krstitke i sl. Mogu se naći i pod drugim imenima kao što su : "Ruski čajni keksići", "Talijanski puter orsščići", "Visibabe", "Bečke šećerne kuglice" te "Grude Snijega"!

Prhki su i naprosto se tope u ustima.  Uostalom probajte, pa se uvjerite sami.

Sastojci:
7 dag lješnjaka (poprženih i samljevenih)
23 dag maslaca (na sobnoj temperaturi)
6 dag šećera u prahu
1 žlićica čistog extrakta vanilije
28 dag brašna
1/4 žlićice soli

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Nemojte odmah kao ja, jer vam tjesto mora odstajati sat vremena u frižideru. Dakle pola sata prije nego izvadite tjesto.

Maslac i šećer pjenasto izmutite (2-4 min). Dodajte extrakt vailije, pa brašno, sol i lješnjake. Rukama umijesite tjesto i ostavite u frižideru da odstoji sat vremena.
Od tjesta radite kuglice, slažite ih u pleh na peki papir, te pecite desetak minuta.



Kad su pečeni vadite ih u prikladnu zdjelu i ohlađene uvaljajte u štaub šećer!



Dobar Tek!

Napomena:
Možete ih ostaviti i bez šećera u prahu. Moja teta i moja kćer ne vole kada su uvaljani u šećer u prahu tako da ja pola smjese ostavim onako samo pečene.
dokolica @ 07:00 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 3, 2008


Moja kćer obožava čokoladno mlijeko. Mogla bi ga piti 24/7, 30 dana u mljesecu, 12 mjeseci u godini. Ne, ne pretjerujem. I inače voli mlječno ali čokolado lijeko joj je uz čokolino Nr.1!
Svako jutro za doručak jede čokolino, ama baš svako jutro, i svaki naš pokušaj da to promjenimo je propao. Evo danas sam je nakon 6 mjeseci prvi puta na prevaru dobila da doručkuje nešto drugo, i to uz suze, i na kraju kakav takav dogovor (bolje reći ucjenu sa moje strane)!

No da vas ne zamaram previše sa svojom kćeri, započet ću priću kako sam došla na ideju da napravim čokoladno mlijeko u kućnoj radinosti.

Otvorila sam jutros frižider i pogledala što je to što je načeto a nije do kraja potrošeno. Ne volim bacati hranu (nije da mi se ne dogodi, nažalost), pa pokušavam iskoristiti što se da.  Za oko mi je zapelo slatko vrhnje koje sam kupila. Naravno kupila sam litru, a trebalo mi je možda 2 dl. I tako ostatak je stajao, i stajao... Sjela sam za komp i počela tražiti što da napravim sa ostatkom. Manje više sve što sam našla, svodilo se je na kojekakve kolače sa kremama u koje ide slatko vrhnje, ili na koje ide tučeo slatko vrhnje ili ti ga šlag. To nisam htjela, pa sam nastavila tražiti, i naišla na recepo za čokoladno mlijeko. Naravno da više nisam imala potrebu tražiti jer me je ovo oduševilo. Iskoristiti ću slatko vrhnje, a kćer će biti happy!

Ovo funkcionira na principu razrjeđivanja po ukusu. Manje ili više čokoladno, slađe ili manje slađe.
Dakle prilagodljivo za svakoga. Vrlo je jednostavo za napraviti, a o brzini da i ne govorim.



Treba vam:
3 dl slatkog vrhnja
15 dag čokolade za kuhanje (sa čokoladama možete eksperimentirati)

Priprema:
Zagrijete do vrenja slatko vrhnje. Maknite ga s vatre i dodajte čokoladu koju ste izlomili na komadiće.
Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Sada malo dobivenog "koncentrata" ulijete u čašu, zailjete mlijekom, zasladite po želji, i voila!
Uživajte! I vi i klinci!

dokolica @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare