Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - studeni 2007
petak, studeni 30, 2007
Ovo je jedno staro zagrebačko jelo, bolje rečeno, juhica koju je moja mama često radila, pa je i ja radim jer to moja obitelj rado jede. Ponovno se radi o nečemu što je brzo gotovo a jednostavno je za napraviti.
Kao i mnoge riječi na ovim prostorima i ova ima germanski korijen. Ne znam točno što znači jer mi njemački nije jača strana. Ali nije niti važno. Machen je raditi, dakle nešto radimo...
U ovom slučaju ujušak.

Za isti nam je potrebno:

Bijelo pileće meso (pileća prsa)
Luk
Mrkva
Korijen celera
Korijen peršina
Peršinovo lišće
Grašak
Pileći temeljac (od kocke)

Za
Brašno
Jaje
Sol

Priprema:
Na ulju malo prodinstamo luk. Dodamo korjenasto povrće i grašak (ako je svježi a ja preferiram takav) malo posolimo, dodamo pileće meso narezano na kockice i još malo dinstamo. Pospemo sa malo brašna (ovisno o tome koliko gusto volite) i malo pustimo da brašno "uvene". Zalijemo sa temeljcem i kuhamo dok sve nije fino i mekano. Od brašna soli i jaja umutimo nokice. Malom žlicom ih ukuhamo u ujušak i kad isplivaju na površinu...Voila! Pospite još svježim sjeckanim peršinovim listom i neka vam sva osjetila uživaju!
dokolica @ 10:38 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 28, 2007
Evo mene nakon par dana. Nije me bilo jer mi je kćer bolesna. Borimo se sa temperaturom, nosićem i svim ostalim dječjim nepogodama. Nadam se da bu to brzo gotovo.
E sad, s obzirom da sam na bolovanju (kod mene rijetka pojava), našla sam malo vremena (između skidanja temperature, čišćenja nosa, etc) za traženje recepata po bespućima interneta.
Naišla sam na jedan koji amerikanci rade u raznim varijantama. No jedno je svim tim varijacijama isto, a to je da su krilca u pravilu ljuta. Ma kako ih spravili, ljuta komponenta mora biti.
Ovo je idealan recept za recimo večer uz utakmicu (muž i ekipa), poslužite im brdo tako spravljenih pilećih krilaca i hektolitre pive i evo fešte!

Sastojci:

Parmezan
Origano
Peršin
Sol
Papar

Margarin
Pileća krilca kojima smo odrezali vrhove (onaj treći dio krila  koji samo smeta)

Priprema:

Suhe sastojke pomiješamo (dakle parmezan, origano,peršin,sol,papar)
Pileća krila umočimo u  rastopljeni margarin pa u suhe sastojke. Posložimo ih u pleh koji smo prethodno obložili aluminijskom folijom i pećemo oko 45 min. na 180°C.

Napominjem da ja osobno ovo nisam probala pa ne znam kakvo je, ali sam probala neke druge kombinacije pa vjerujem da niti ovo nije loše. Svodi se na isto.  "Hot and Spicy"...pa tko voli nek' izvoli!

dokolica @ 10:41 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 25, 2007
S obzirom da je nedjelja, poslije ručka bi dobro bilo poslužiti i nešto slatko. Ja sam se danas odlučila za ružice od oraha. Nije pretjerano komplicirano a jako je fino.
Prije nego li se bacim na pisanje samog recepta, želim vam samo sretno i uspješno "glasovanje"! Nadam se da znate kome će te dati povjerenje da nam kroji gaće u slijedeće 4 godine. Ja ne znam još za koga glasovati jer su svi ti stari prdonje (oprostite na izrazu) isti. Puno obećaju a malo od toga sprovode u djelo. No da se ovo ne bi pretvorilo u političko gastro dokoličarenje ,ajmo mi na naše ružičke od oraha!"Image


Evo i moje sličice!

Sastojci:

Za tijesto:
1 margarin
40 dag brašna
2 dl mlijeka
1/2 kocke germe
2 žlice šećera

Za filu:
25 dag mljevenih oraha
25 dag šećera u prahu
snijeg od 4 bjelanjka
1 vanilin šećer


Ovo sam na brzaka radila pa mi nisu baš savršene ali bitno je da su autentične.
Osim toga kao što Jamie Oliver veli, ima čari u nesavršenstvu!

Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, podijeliti ga na dva dijela i razvaljati na 1 cm debljine.
Za filu: istući snjijeg o 4 bjelanjaka i u nega dodati mješavinu oraha i šećera u prahu te vanilina.
Na razvaljano tijesto namazati kremu. Zarolati i rezati na ploške. Poslagati ih u pleh i peći na 180°C dok ne porumene. Na kraju, gotove ružice posuti šećerom u prahu!
Uživajte!
dokolica @ 08:36 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, studeni 24, 2007
Znam da je vrijeme kolinja, ali za danas sam pripremila jedno jednostavno jelo koje vjerujem svi znate, a ja ću ovdje napisati kako to ja radim. Inače s obzirom da smo mi (moja obitelj) u četvrtak obavili kolinje (biti će finih kobasica...njam, njam, a i špekeca i sličnih suhih delicija), ostalo nam je sala, pa sam se sjetila jednog finog starog recepta za salenjake. E sad, ja ih ne znam raditi ali zato zna moja svekrva. Kad mi pokaže kako to ide, podijeliti ću to rado s vama. Ali o tome jednom drugom prilikom. Sada je na  redu pileći paprikaš. Jednostavno i brzo, a u isto vrijeme i fino jelo, koje možete poslužiti sa valjušcima od brašna ili krumpira ili jednostavno a tjesteninom.




Sastojci:

1 Pile narezano na prikladne komade (možete paprikaš raditi i
         samo od pilećih prsa narezanih na kockice)
4 žlice ulja
2 žlice slatke crvene paprike
papar, sol
2 glavice luka
3 dl vode
2,5 dlkiselog vrhnja


Priprema:

Luk zažutite na ulju. Dodajte piletinu, začine i pržite 10-ak minuta. Ulijte vodu, pa pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kad je meso gotovo, izvadite ga , pa u umak dodajte kiselo vrhnje. Ako vam je umak prerijedak, umiješajte dobro žlicu brašna sa žlicom rastopljenog maslaca pa to dodajte u umak.
Vratite meso u umak i prokuhajte još par minuta.
Poslužite u gore navedenim kombinacijama ili po vlastitoj želji!

dokolica @ 12:37 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 21, 2007
Dječji rođendani...! Ah, koliko puta ste se našli u situaciji da stiže rođendan a vi ste u dilemi. Prirediti ga kod kuće, i pri tome imati posla preko glave, ili djecu odvesti u neki restoran brze hrane (zna se koji su da ih ne reklamiram), i na taj način riješiti sve bez muke. Iako nemam ništa protiv ove druge opcije, čini mi se da ona prva ima više duha!
E sada...što dati djeci a da nisu samo sendviči i slično?
Evo jednog recepta za mala peciva koji nije prezahtjevan a djeca to vole. Barem u slučaju moje familije gdje se to peče za klince na rođendanima, ali i za ostala obiteljska okupljanja.

Sastojci:

1/2 kg svježeg sira
1 margarin (otopiti)
1 jaje
sol
brašno (otprilike da se umijesi srednje tvrdo tijesto)


Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesiti srednje tvrdo tijesto, razvaljati, preklopiti i staviti u frižider na pola sata prekriveno krpom. Razvaljajte na prst debelo i rezati kalupima (srca, trokuti ili neki maštovitiji za klince). Premazati ih žumanjkom i peći u pećnici!
dokolica @ 15:48 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 18, 2007
Evo jednog jednostavnog recepta za kolač, koji sam dobila prije nekoliko dana od svoje sestrične (koja je "by the way" puno bolja kuharica od mene )! Još ga nisam stigla isprobati ali sigurno hoću, a razlog zbog kojeg sam ga odlučila staviti na svoj skromni blogić, je taj što mi se čini brz i jednostavan, a i ukusan, pa kad nam se ne da kemijati puno ili kad nemamo punovremena a gosti stižu, evo rješenja. A čini mi se da bi i klincima mogao biti zanimljiv!

 







Sastojci:

1 L mlijeka

1,5 čaša od jogurta griza

2 žlice šećera

čvrsti snijeg od 2 bjelanjka




Za kremu:

1/2 L mlijeka

2 pudinga od čokolade

šećer po uputi sa vrećice ili po ukusu

 

Priprema:

Griz skuhamo u 1 litri kipućeg mlijeka. Kad je kuhan dodamo šećer. U mlaku smjesu umiješamo lagano bjelanjke.  Sve izlijemo u prethodno hladnom vodom navlažen protvan i poravnamo. Skuhamo puding i kremu stavimo na kolač.


p.s. U receptu ne piše da ide maslac ili margarin u kremu, ali meni s čini da bi bilo dobro malo staviti. Ne znam, kako tko voli... Ja kad probam javit ću, a i neke slikice možda puknem gore, ako nađem cajta!


I to je to...!


dokolica @ 21:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, studeni 16, 2007
Gljive! Obožavam ih. I to sve. Od šampinjona preko bukovača pa do slasnih vrganja. Ove posljednje već dugo nisam jela iz nekoliko razloga. Prvo što ih se rijetko može naći na placu (za hodanje po šumi i traženje istih nemam vremena), a drugi je što sam škrta dati 80 kuna za kilu vrganja. No zadovoljavam se i sa ove prve dvije nabrojane vrste koje se mogu svuda kupiti. Moji ih ukućani svi vole jesti. Više nego meso. Kada mi treba brzinski ručak, bukovače i pivsko tijesto su odgovor!



Sastojci:

Bukovače

Tijesto:

2 jaja
glatko brašno
pivo
sol, papar

Za prženje:
ulje
Kriške limuna i tartar umak po želji za poslužiti.

Priprema:
Bukovače operite ili samo očistite, odrežite peteljke ako su predebele. Osušite ih na papirnatim ubrusima.
Umutite jaja sa brašnom da dobijete gusto tijesto. Razrijedite ga pivom (po izboru) da dobijete gusto lijevano tijesto. Blago posolite i popaprite.
Ugrijte ulje za prženje.
Umačite gljive u lijevano tijesto i pržite dok porumene.
Ocijedite pržene bukovače od suvišne masnoće, dosolite po ukusu pa poslužite sa kriškama limuna, tartar umakom ili slično.

Dobar Tek!

dokolica @ 19:32 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 15, 2007
Kad mi netko spomene piroške, vrate mi se sjećanja na osnovnu školu i ludu trku iz učionice prema blagovaonici nebi li što prije pojeli ono što su nam vrijedne tete kuharice pripremile. I jedna od rijetkih stvari koje nisam tada voljela jesti (a na jelovniku su bile barem jednom tjedno) su bile i te famozne piroške. Danas volim gotovo sve u čemu ima sira pa tako i njih. Nedavno sam od jedne kolegice s posla dobila recept za iste, i isprobala ga, te sa sigurnošću mogu reći da su super. Pa za sve one koji vole sir i jela u koja je inkorporiran evo i recepta:



Za tijesto:

1 kg brašna (glatkog)
2-3 žl margarina
1 dl ulja
prašak za pecivo
suha germa
1 vrhnje
1 dl mlijeka
Voda (topla) po potrebi
sol

Za nadjev friški sir

Priprema:

Umijesiti tijesto i ostaviti ga da se diže. Premijesiti ga, razvaljati u oval, namazati rubove vodom. Prerezati ga po pola po dužini i uz taj rub slagati hrpice sira. Zamotati prema namazanom rubu i zalijepiti. Rezati piroške na mjestima gdje nema nadjeva, uvaljati ih u brašno i pržiti u dubokom ulju na laganoj vatri!



Čaša mlijeka uz to ujutro i evo finog doručka za kikiće prije škole! 
dokolica @ 21:46 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, studeni 11, 2007
Ovo je tijesto odlično napraviti kada znate da sutra ili prekosutra nećete imati vremena napraviti neko pecivo ili ispeći pizzu. Kada ga napravite, prekriveno prozirnom folijom može stajati i do 7  dana u frižideru. Ono se digne premijesite ga i uživancija. Dajte mašti na volju. Možete ga puniti sirom, šunkom ili kombinacijom te dvije namirnice, zatim hrenovkama a izvrsno je i za pizzu.
Evo što vam treba:

Sastojci:
1 kg oštrog brašna
1 kocka friške germe
2 dl mlijeka
2 jaja
3 žl ulja
2 jogurta
malo soli
(2 žlice šećera ako želite slatko tijesto za kiflice, buhtle i sl.)


Priprema:
Sve sastojke umijesite u (možete i mixerom za tijesto) i ostavite preko noći u hladnjaku!
dokolica @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, studeni 10, 2007
Ja sam tipični škroboman. Obožavam tijesto, krumpir i sve što u sebi ima škroba.
I njoki su jedan od proizvoda koji su često na mojem jelovniku i to uglavnom sa raznim sirevima.
Jedan od dražih mi je umak od gorgonzole. Taj sir u sirovom stanju ne mogu smisliti. Onako ružan i plijesnjiv mi je em ružan em neukusan. Nema nikakvog okusa. Barem meni. No kada ga se pomiješa sa još nekim sastojcima i od njega napravi fini kremasti umak....mmmmmmmmm...prefino! Ako trebate nešto za ručak a nemate previše vremena onda je ovo nešto za vas. Brzo i jednostavno!
Evo što vam je za to potrebno:


Sastojci:
gotovi njoki (nemam vremena za raditi domaće)

Za umak:
2 trokuta gorgonzole (ja uzimam Vindijinu)
2 žlice maslaca
2 mala vrhnja za kuhanje
1 vrećica parmezana
sol, papar
mlijeko po potrebi

Priprema:
Rastopiti maslac, pa u njega dodati sir gorgonzolu narezan na kockice. Kad se malo otopi, dodati vrhnje za kuhanje, parmezan sol i papar. kuhati do željene gustoće. Ako vam je pre gusto dodajte mlijeka i razrijedite onoliko koliko vam odgovara!
Dobar Tek!
dokolica @ 13:12 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, studeni 4, 2007
Imate li vi ili netko iz vaše obitelji problema sa manjkom željeza u krvi?
Nema problema. Za to postoji jedan super prirodni i isprobano djelotvoran lijek. Odličan je za djecu
kao i za odrasle. Ja sam ga davala svojoj kćeri i krvna slika se je popravila bez problema. Pedijatrica nam je dala da pijemo sirup za željezo, međutim ti sirupi nisu baš pretjerano dobri za dječje zubiće pa sam ja odlučila potražiti recept za nešto na prirodnoj bazi. I kolegica s posla mi je ga je dala. Vrlo je jednostavan a turbo učinkovit.

 

Sastojci:
1 kg cikle
1 kg kiselih jabuka
1 kg mrkve
1 kg smeđeg šećera

      
Priprema:
Ciklu operemo ogulimo i naribamo. Jabuke i mrkvu također operemo ali ih ne gulimo nego ih naribamo sa korom. Kada je sve naribano dodamo 1 kg smeđeg šećera promiješamo i ostavimo da odstoji preko noću u frižideru. Ocijedimo kroz gazu i to je to!
Može se piti po decilitar na dan (ja sam svojoj kćeri davala 2 puta na dan po pola decilitra).
dokolica @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, studeni 3, 2007
Moja je kćer krenula u vrtić sa godinu i pol i njezin boravak u istom odvijao se u intervalima...tjedan dana u vrtiću pa 2 tjedna doma zbog bolesti. Sada ima 3 i pol godine i situacija je nešto bolja, međutim još je podložna kašlju, curenju iz nosa, upalama uha i sl. E sad, je sam dobila jedan recept za jačanje imuniteta i za lakše iskašljavanje itd. Ako je netko od vas imao ili ima sličnih problema sa svojom dječicom evo jednog  recepta pa probajte. Mojoj je kćeri od njega bolje pa isti radim 2 puta godišnje. Sada kada krene u vrtić i negdje na prijelazu iz zime u proljeće.
           
Za to vam treba:
6 jaja koja nisu starija od jednog dana (dakle netom iznesena i ukradena ispod mame koke)
1 kg limuna ženskog, (a to je onaj koji ima tanku tanku koricu i puno soka)
1 flaša meda (dakle ona staklenka veća mislim da ima 750g)

Priprema se na slijedeći način:

Jaja dobro operete i stavite ih u lonac ali tako da oko jaja kada ih poslažete ostane vrlo malo mjesta (toliko da ih se može okretati).  Limun narežete na ploške i dobro ga rukama izgnječite . Sok prelijete preko jaja a ostacima limuna prekrijete jaja. Jaja u tome limunu ostaju 3-4 dana a pri tome ih 2 puta na dan okrećite u tom limunu da on može otopiti ljusku (zbog kalcija). Nakon 3-4 dana (vidjet ćete kada na jajima ostane opna na više mjesta a ljuska se otopi) sve to skupa rukama izgnječite. Dakle jaja i limun. sve to skupa procijedite ( ja prvo to sve stavim u gazu, istisnem svu tekućinu a onda još sve to skupa procijedim kroz malo gusto cijedilo za čaj). Kada ste dobili iz te smjese tekućinu u nju dodajte cijelu staklenku meda. Dobro promiješajte i to je to. Dajte djetetu 2 puta na dan po jednu žlicu. Nadam se da će pomoći!
Kod nas pomaže! 
dokolica @ 09:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare