Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - listopad 2008
petak, listopad 31, 2008


Što reći o kremšnitama? Ja ih obožavam. Samoborske, zagrebačke, čokoladne i sve ine koje mi došetaju na tanjur.

Zato sam danas odlučila napraviti upravo njih. Prvo zato što je noć vještica pa da se nađe nešto slatko na stolu a i sutra su svi svet pa treba opet nešto da se malo zasladimo kad se vratimo sa groblja!
A postoji i još jedan, treći razlog, a taj je što sam jučer u Lidlu kupila kalup koji se rasteže i skuplja, u ovisnosti od mjera koje su vam potrebne za kolače. Imam i takav kalup za torte i prezadovoljna sam. Ako kojim slučajem ne znate o čemu pričam onda pogledajte sljedeću sliku:



Ja sam njime prezadovoljna. Za kremšnite je super jer se lijepo da podesiti i po širini i po dužiini, tako da ako radite od lisnatog kore, porežete ono kaj vam ne treba i super je. A ako radite sa keksima nema više dosadnih rupica sa strane i trganja keksa, pa čupanja kose jer ih ne mogu otrgnuti koliko mi treba, itd....

Uglavnom meni je fenomenalan. Baš mi je to trebalo!

A sad na posao. Vjerujem da sastojke za kremšnite gotovo svi u svakom trenutku imamo kod kuće. Ako nemate, trk u dućan i bacite se na posao!

Sastojci:
7 jaja
30-35 dkg šećera (ovisno koliko slatko volite)
6 žlica oštrog brašna
1 gustin
3 vanilin šećera
2 litre mlijeka
2-3 dl vode
1 paket lisnatog tijesta ili gotove kore ili petit keksi

Priprema:
Lisnato tijesto otopite, razvaljajte i ispecite na plehu od pećnice koji ste okrenuli naopako. Nemojte zaboraviti tijesto prije pečenja izbosti vilicom da vam se ne napuhne.



Za kremu prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješajte sa običnim šećerom (ja 20 dag stavim u žumanjke a ostatak stavim u čvrsto istučeni bjelanjak). Polako dodajte gustin, brašno i vodu (vode toliko da dobijete malo rijeđu smjesu). Tako pripremljenu smjesu ulijevajte u mlijeko koje ste stavili kuhati sa 3 vanil šećera. Mlijeko mora biti vrelo. Dakle u vrelo mlijeko ulijete smjesu od žumanjaka i miješate. Miješajte jako dok ne dobijete lijepu kompaktnu kremu. Smanjite vartu da vam krema ne zagori. Kad je krema gotova, od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i dodajte mu 10 dag šećera. Sada polako sve to umiješajte u vruću kremu.
Prelijte preko jedne kore i prekrijte drugom.
Preporučam vam da gornju koru prije nego li je stavite na gotovu kremšnitu, izrežete na kocke, jer kad upije vlagu iz kreme to će biti nemoguća misija.

Sve što sada trebate napraviti je uživati!



Happy Helloween!

P.S. Čekam da padne mrak pa da uslikam našu izrezbarenu tikvu, pa da je stavim na blogić. Još malo...

Evo je...:))))
dokolica @ 15:13 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 29, 2008


Haloween je pred vratima. Nije da držimo nešto jako do toga ali kako nam kćer ide u vrtić (a i u dućane), ne možemo to izbjeći.
E pa kad smo već kapitulirali pred potrošačkim ludilom kojem su izložena djeca onda plivamo sa većinom. :))))
Danas mi je palo napamet napraviti brownies i malo se poigrati papirnatom šablonom.
Recept za brownies sam preuzela od naše drage damijenestoslatko.

Nisam htjela puno komplicirati, a i znam da sa njenim delicijama nemogu pogriješiti.
Kad je to bilo gotovo, od papira sam napravila malog šišmiša i na svaki brownies stavila šablonu i posula šećerom u prahu.

Ovo je rezultat:



Nije da je sad to nešto jako važno, ali djecu veseli. Moja je kćer bila vesela jer smo se malo igrali,a i na kraju se je zasladila. Dakle sve 5!!!
dokolica @ 21:39 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 27, 2008
Evo mene opet u ZG-u. Nakon 5 dana, vratili smo se u vrevu velegrada. I nakon 5 dana ponovno smo čuli neke dobro nam znane zvukove (trube automobila, tramvaji, galama, sirene...), sve ono čega tamo gdje smo bili, nema!


Bunar...koji je još u funkciji...

Naime bili smo u Bizovcu. Za vas koji ne znate, to je selo u blizini Osijeka (udaljeno je nekih 20-ak km). Najpoznatije je po toplicama koje se tamo nalaze.
Kad iz ove gužve čovjek ode na selo, shvati zašto ljudi na selu dulje žive (ili se to samo meni čini). Tamo nitko nikome ne trubi, automobili na zebri stanu pješacima, nema vike, žurbe, sve se stigne.... Sve ono što se za grad ne može reći. Čak sam sklona pomisliti da u tako mirnoj, flegmatičnoj sredini, ne bih mogla živjeti. Godine života  u Zg-u su učinile svoje. Nekako mi fale zvukovi grada. Oni lijepi zvukovi grada. Iako se u zadnje vrijeme eksplozije bombi i fijukanje metaka nekako sve češće čuje, nego neki davni civilizirani gradski zvuci. No to je za neku drugu temu. ;)))))

Kako ovih 5 dana nisam ništa kuhala, pokazat ću vam što se je jelo (dio toga). Tipična slavonska hrana. Odojak sa ražnja, ili slavonski čobanac. Mmmmmmm.... 


Ovako se je hranilo....kalorično! Ali nije svaki dan tako pa ajde...! ;))


Mala možda i jest, ali zna što valja...:)))

Kako smo šetali Osijekom, pokazat ću vam i neke fotke iz tog lijepog grada, za one koji tamo nisu
bili.


Osječka katedrala! Nažalost nisam uhvatila vrh...:(((

Krstionica

Oslikani svod...

Orgulje...

Vitraj(ž)

...pa malo cvijeća...:))) Volim fotografirati cvijeće...

...i još malo....

Život na Dravi i sa njom...

ah ti ribiči....odmaraju živce...:)))

Pogled na Osijek (koliko se vidi) sa mosta preko Drave!

Eto toliko od mene za ovaj post. Jučer  smo poslije podne stigli sa puta pa sam još uvijek umorna k'o pas, a i ovaj sat koji se je pomaknuo unatrag mi baš fali.
Ali kako sam na godišnjem još 10-ak dana, imam lijepog vremena za naspavati se i odmoriti!



Krasan par...:)))

Kip Dr. Ante Starčevića na glavnom osiječkom trgu! Moja kćer uz njega a koliko je bilo hčladno vidi se po tome kako se je zabundala. Morali smo na tržnici kupiti rukavice jer nismo ponijeli! ;)))

Dio gastro ponude Osijeka!

A ovako smo mi gastro-dokoličarili...:))

Mmmmmmmmljac

...uz dodatak tijesta...jako fino!

Evo još malo kadrova "mrtve"a i "žive prirode"...





Kako je krasna...!

I to je to...Papa!


dokolica @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, listopad 21, 2008


Od sutra smo ja i MM na godišnjem. Ostalo nam još dva tjedna, pa ga koristimo u vrijeme Sisveta!
Idemo kod muževe familije u Slavoniju. Znači neko me vrijeme neće biti, jer laptop nemam namjere nositi. Nije mi potreban. Sve što zabilježim postat ću po povratku.

Kako putujemo oko podneva, ručat ćemo doma, a za put sam napravila kiflice od lisnatog tijesta, koje sam jednostavno punila pekmezom od marelica.

Vjerujem da je većina vas lisnato u nekoj varijenti radila, a niti ovo nije ništa novo. Kako smo mi prvotno na put trebali ići u četvrtak, a MM se je predomislio ( njemu jako slično:), nisam imala vremena za ništa nego za improvizaciju pa su tako ispale i ove kiflice. :)))



Trebate:

1 paket lisnatog tijesta
pekmez po želji
jaje
šećer u prahu

Lisnato tijesto tanko razvaljate, režite na trokute i na svaki stavite malo pekmeza. Zarolajte od šireg prema užem kraju i premažite jajetom. Pecite u pećnici do zlatno žute boje. Kad se malo ohlade pospite šećerom u prahu!



Do ponovnog susreta kroz tjedan dana, ostanite mi lijepi, pametni, sretni i sigurni!
dokolica @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 20, 2008


Neki sam da gledala na "Dobro jutro Hrvatska" kako naš crochef radi ove kuglice i moram priznati da su me zaintrigirale. Možda ih ne bih radila sada, da kćeri nisam obećala da će mi pomoći raditi kuglice prvi puta kad ih budem radila. I siulo mi je da s obzirom da doma imam kesten pirea, možda ne bi bilo loše, da poslijepodne provedemo igrajući se kreativne radionice!

Ono što tada nisam znala, jest to da je ovo dosta pipljivo i da nije baš za malu djecu. Naime kad smjesu zgotovite, treba je staviti u zamrzivač da se smrzne, kako biste je mogli modelirati u kuglice. Ja sam to napravila, ali kako je igranje s malom djecom u kuhinji, postupak koji traje, i traje, i traje...smjesa se otopi pa je teško iz nje dobiti kuglice.



Zato nemojte zamjeriti što naše kuglice liče na sve samo ne na kuglice. Bitno je da su jako fine i da recept preporučam svima. Ono što bih ja promijenila u receptu je količina ruma, naročito ako imate malu djecu. Umjesto 20 ml, dovoljno je 10 ml. Mei odgovara ta aroma ruma, ali moja mala terminatorica nije baš oduševljena!

I što još da vam kažem nego bacite se na posao i uživajte!



P.S. recept imate na gornjem linku pa nema smisla da ga ja još i tu pišem! ;)))
dokolica @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 15, 2008


Ponovno ja i jetrica. Ma ne bi ja ali muž me izluđuje sa njima. On bi ih mogao jesti svaki dan, i to za doručak, ručak i večeru!
I tako ja opet morala raditi jetrica ali ovaj puta sa malo više safta. Dakle savršeno za neki prilog. Npr. palentu (žgance) ili slično!

Treba vam:

oko 1/2 kg svinjske jetrice
2 glvice luka
1 mrkva
sol, papar, vegeta
češnjak u prahu (može naravno i svježi ali ja zbog kćeri koristim u prahu)
ulje
oko 2,5 dcl vode
1-1,5 žlica krušnih mrvica


Priprema:

Jetra operite i narežite na trake. Luk narežite na kolutove (ja ga prerežem na pola pa narežem tanko), a mrkvu narežite na kolutiće. Na ulju popržite kratko luk i mrkvu, začinite, dodajte jetricu i dinstajte 10-15 minuta. Podlijte vodom i dodajte krušne mrvice da se umak zgusne. Kuhajte još 20-ak minuta.



Poslužite uz rižu, palentu, pire krumpir ili neki drugi prilog po želji.

P.S. Ove su količine dovoljne za dvoje (u našem slučaju troje sa djetetom). Dakle za četvero poduplajte količine!
dokolica @ 18:15 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 12, 2008


Došlo nam je hladnije vrijeme, a sa njime i sezona kiselog zelja. Obožavam kiselo zelje i sva jela što se od njega spravljaju. Tako sam se odlučila za ručak napraviti sekeli gulaš!

Kažu da je ovo jelo hranilo vojsku grofa Nikole Zrinskog. Isti je rekao da je sekeli gulaš noga i ruka njegovih vojnika.

Zna se da je kiselo zelje puno vitamina C. A u kombiaciji sa mesom, daje vrlo hranjivi ručak!
Vjerujem da znate da ovo jelo potječe iz Mađarske. Mađari imaju jako finu kuhinju, a gulaše su, čii mi se doveli do savršenstva!

E sad..ovako ja to radim:

Sastojci:

1/2 kg kiselog aribanog zelja
1/2 kg svinjetine od buta (narezanog na kockice)
2 luka
vegeta, sol, papar
voda
brašno
crvena paprika
ulje


Priprema:
Na ulju popržite luk, dodajte meso pa dinstajte dok meso ne promijeni boju. Začinite vegetom, solju i paprom, pa dinstajte još malo. Zalijte vodom i kuhajte dok eso ne omekša. Sada pomiješajte brašno sa crvenom paprikom, razmutite s vodom i izlijte to u meso. Dobit ćete gusti umak.



Naravno količine prilagodite sebi, odnosno broju osoba za koje jelo spremate. U drugoj posudi prokuhajte kiselo zelje u vodi.



Kad je kuhano (10-ak minuta), presipajte ga u umak od mesa i promiješajte. Gustoća sekelog gulaša ovisi o tome kako volite. Moji vole gušće pa ja tako radim.
Vi recept prilagodite svojim potrebama i ukusima.



I to je to.
Dobar Tek!
dokolica @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
subota, listopad 11, 2008


Danas smo odlučili malo prošetati do Boćarskog doma. Tamo se naime održava manifestacija pod nazivom "Dani hrane i tradicijskih proizvoda grada Zagreba i Zagrebačke županije!". Kako i danas i sutra radim poslije podne, jedino vrijeme koje sam mogla za to odvojiti je sat vremena ujutro, jer jednostavno nemam vremena.

Vjerujem da će liješpe biti poslije podne ali eto. Ja ću ovdje skratiti cijelu priču u par redaka, sa nekoliko sličica, tek toliko da dbijete jasniju sliku o čemu se tu radi.

Vjerujem zapravo da je i  iz samog naslova vrlo jasno o čemu je riječ. O proizvodima iz malih kućnih radionica. Sve friško i fino. Neke od proizvoda koje sam tamo vidjela (prge ili medenjaci), gotovo nigdje u dućanima nemožete kupiti. Nažalost!

Dakle da ne dužim previše (jer nemam niti vremena, još me kuhanje ručka čeka:), evo nekoliko sličica pa ako imate vremena, otiđite i kupite nešto od toga! Ja jesam! :)))




Samoborski Kraluš!





Krasne lutke u narodnim nošnjama!


Evo malo i hrane...:))) Orehnjača i makovnjača...mljac!


Med i njegovi "nus produkti"! ;)))))


Prge...to me vraća u vrijeme kad me je baka čuvala u Vrbovcu, a tamo je u to vrijeme bilo na svakom ćošku. Nema kuće koja to nije radila! Danas više gotovo da se nigdje ne može kupiti. Tu i tamo pokoja kumica na placu ima i to u ponudi, naročito one na dolcu!


Razni sirevi u raznim tekućinama (uljima i sl.)!


Evo što smo mi kupili. Muž voli jeger, a ja ću probati "Prigorsku kobasicu"!


I malo medenjaka...volimo ih svi! ;))))

Toliko od mene za danas. Imam par recepata za postaviti ali nekako nemam vremena. Nadam se da ću to napraviti sutra. Barem jedan!

Pozdrav!
dokolica @ 10:47 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare