Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - listopad 2007
utorak, listopad 30, 2007


Kiša! Bljak! Kad se ujutro probudim i vidim tmurno i kišovito vrijeme odmah sam loše volje. A kad sam loše volje jedino što mi može popraviti raspoloženje, jest ČOKOLADA! Ono što je Vlatki Pokos šoping, za mene je definitivno čokolada. Taj prekrasan osjećaj u ustima kada se počne topiti..mmmm, ma to je fantazija. S obzirom da sam natukla neke kilice kojih se želim riješiti, ona je za mene off topic za sada.  No to nije razlog da s vama ne podijelim pokoji meni dragi recept spravljen od iste, ili sličnih joj sastojaka.
Danas ću vam napisati recept za čokoladne kocke. Zanimljivost je u tome da u te kocke ne ide čokolada osim glazure. Ono što u njih ide je jedan sastojak koji u tekućem obliku (a to je oblik u kojem ga milijarde ljudi konzumira) u moja usta ne ide. Naime radi se o kavi. Ne pijem kavu i ne podnosim je u tekućem obliku. Niti kavu niti kapučino niti išta slično! Međutim čokoladu od kave ili kapučina obožavam. Tako obožavam i ovaj kolač u čije tijesto ide kava. Ali mljevena kava! Ne skuhana!
Pa evo recepta!

Sastojci:

Za biskvit:
7 žumanjaka
7 žlica brašna
7 žlica šećera
7 žlica ulja
7 žlica mlijeka
1 žlica kave (mljevene)
1 prašak za pecivo

1/2 kg šećera
1 dl vode

čvrsti snijeg od 7 bjelanjaka



Priprema:
Dakle od sastojaka za biskvit ispeći isti. Nadam se da znate sastojke kojim redom ih umutiti, ali ako ne znate evo: Prvo istući žumanjke i šećer, zatim dodati ulje i mlijeko, pa brašno (sve mixajući) , pa dodati kavu i na kraju lagano umiješati prašak za pecivo! Nauljiti i pobrašniti protvan i peći na 180°C dok ne bude pečen (probati sa čačkalicom).
Korak drugi: Pola kg šećera i 1 dl vode otopiti na štednjaku. Kada sve skupa prokipi još malo kuhati, ali ne predugo. Sve to skupa izliti u prethodno čvrsto istučene bjelanjke. Kad kažem čvrsto mislim da kada okrenete posudu naopako da se ne desi ništa.
Sve to skupa sada izlijete na biskvit i prelijete glazurom od čokolade. Ja istu spravljam od 15 dag čokolade za kuhanje i 12 dag margarina. Otopim to na laganoj vatri ali pazim da mi ne zakipi jer inače ne valja. Ako je nekome previše 15 dag neka stavi 10dag čokolade i 8 dag margarina. Ja volim čokoladno pa stavljam više.
Stavite u frižider da se stisne i uživajte!
dokolica @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 29, 2007


Evo jednog meni i mojoj obitelji jako dragog jela. Tko ne voli varivo od poriluka, ovo mu je prilika da proba poriluk u jednoj drugoj varijanti u kojoj njegov okus ne dolazi toliko do izražaja. Uz svu silu ostalih sastojaka poput špeka, sira itd, izvorni okus poriluka je potisnut.

Dakle sastojci su slijedeći: (tamo gdje nema količine stavljate po želji, nakon što nekoliko puta napravite ovo jelo ustaliti će se te količine)



500 g tjesta (malih pužića)
500 g poriluka (manjih)
nasjeckani hamburger (špek)
30 g maslaca + 60 g maslaca (za umak)
2 žlice brašna
1/2 L mlijeka
naribani sir (ja koristim Gaudu)
2-3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice parmezana
1 žlica krušnih mrvica

Dakle tijesto skuhate al dente i stavite ga u vatrostalnu posudu koju ste nauljili.
Poriluk se opere i nasjecka se na kolutove (debljine pola centimetra), hamburger nasjeckajte na kockice, pa sve zajedno prodinstajte na maslacu (na onih prvih 30g).
Nakon 1-2 minute dinstani poriluk i špek pomiješajte sa tijestom. E sada radite umak.
Na 60g rstoplenog maslaca stavite 2 žlice brašna i malo popržite (minutu), maknete s vatre i dodate mlijeko, vratite na laganu vatru i kad se zgusne dodate naribani sir i kiselo vrhnje. Kad prokipi maknete s vatre i prelijete preko tijesta. U šalici pomiješajte parmezan i krušne mrvice i time posipajte cijelu ovu priču! I na kraju zapecite u pećnici na 180°C 30-40 minuta.
Dobar Tek!


Prije pečenja...


...i poslije pečenja!

p.s. tijesto posolite dok se kuha, dakle posolite vodu a umak posolite po želji ali pazite jer vam i špek može biti slan a i sir. Dakle probajte pa posolite po želji!
I da, moja troipolgodišnja kćer ovo obožava, pa ako imate malu djecu, možda će pojesti poriluk spravljen na ovaj način.
dokolica @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Evo otvorih i ja svoj blog. Mislim kad može Kirin što ne bih mogla i ja? ;)
U dane dokolice (kao što je današnji), kada ne radim, dijete je u vrtiću a kučanski poslovi uglavnom gotovi, drznut ću se i pisati o svemu što mi tog trenutka padne na pamet. Biti će tu i recepata i osvrta na dnevno političku situaciju u našoj nam dragoj Hrvatskoj...ma svega.
Biti će mi drago ako netko to pročita i nađe za shodno da prokomentira ono što ja naškrabam.
Još će mi više biti drago ako će netko imati neke konkretne koristi od ovoga što radim. Makar  od pokojeg recepta koji stavim na ovaj svoj skromni blogić. :)
Eto toliko od mene za uvod, a dalje ćemo vidjeti.
dokolica @ 11:29 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare