Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - siječanj 2009
subota, siječanj 31, 2009


Jeli vam se ikad desilo da radite jedno a ispadne sasvim drugo. Meni je...i prije i danas...
Ovo što sam danas radila, trebalo je biti nešto što ameri zovu "shortbread". No problem je u tome što sam naišla na recept za "lemon shortbread" u kojem nije bilo točnih mjera. Zašto sam onda išla raditi baš to, od svih mogućih recepata koej sam mogla isprobati. Nemam pojma...

Valjda je tako trebalo biti. Sreća u nesreći je što su i ovi keksići ispali super. Mojoj su se obitelji svidjeli. Čak i maloj maiminoj mazi.



Kad sam malo analizirala fotku sa stranice sa koje sam preuzela recept, čini mi se da je fora u tome što za shortbread, tjesto mora biti tvrđe. Pretpostavljam da sam trebala dodati više brašna.

E sad, ako vam se dopadaju prhki kesići, držite se ovog recepta. Ako želite eksperimentitati, umijesite čvršće tjesto. Ne znam što drugo da vam kažem. :)))



Sastojci:
1 maslac
15 dag šećera
korica od 1 limuna, naribana
30 dag brašna

Priprema:
Pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Zatim u to dodajte limunovu koricu, pa brašno malo po malo.
Umijesite tjesto, razvaljajte ga na debljinu malog prsta. Režite krugove (ili neke druge oblike po želji), stavlajte na lim obložen peki papirom. Pecite dok rubovi ne počnu dobivati smeđkastu boju, na 180°C.

Dobar Tek!
dokolica @ 11:07 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 29, 2009


Zimsko vrijeme idealno je za variva. Moram priznati da nisam pretjerano veliki "varivoljubc". Ili možda i jesam. Ovisi kako se gleda na to. Obožavam mahune, grah, sekili gulaš, sarmu, punjenu papriku...dakle nije da ne volim variva generalno ali ne volim neka. Naročito ne volim poriluk varivo. Pa niti kelj ne ljubim ali ajde...mogu za silu pojesti.

Što su zapravo variva. Nikada o tome nisam promišljala. Nije da se tu ima nešto previše baš misliti, ali analizirati gastronomiju uvijek je zanimljivo. Uvijek saznam ešto što do tada nisam znala.

Variva su zapravo krepka jela koja se vare,  kuhaju na laganoj vatri, i jedu se žlicom. Pripadaju tradicijskim jelima, koja su bila osnova narodne prehrane. Kroz vrijeme su se dodavali sastojci, ili oduzimali, ali osnova je ostala ista, i variva su i danas poveznica sa tradicionalnom kuhinjom.Postoje teže ili lakše probavljiva variva. Ona od mahunarki, krastavaca, kelja i krumpira spadaju u teže probavljiva variva, dok ona od mrkve, šparoge,cjetače i bundeve spadaju u lako probavljivu skupinu variva.

E sad kad smo nešto i naučili o varivima (nema tu baš neke nauke), možemo se baciti na posao.

Na mome blogu već postoji recept za varivo od mahuna.
Ovo je drugačije jer u njega ide svježa svinjetina. Po mome ukusu ovo je bolja kombinacija.



Sastojci:
1/2 kg svinjetine od lopatice (arezano na kockice)
1 paket "Ledo" smrznutih mahuna
1 luk
1 mrkva
vegeta
sol
papar
češjak u prahu
brašno
crvena paprika
voda (ili temeljac)

Priprema:
U posudi u kojoj ćete raditi varivo ( ja sam koristila wok tavu), na ulju popržite meso toliko da ono malo dobije boju. Zatim dodajte luk i mrkvu pa još malo dinstajte. Sada dodajte mahune. Još kratko propirjajte pa zalijete vodom (može i temeljcem). Začinite vegetom, solju, paprom i češnjakom pa kuhajte a lagaoj vatri dok mahune ne omekšaju, dolijevajući vodu ako se pretjerano reducira .
Kad je kuhano, napravitev zapršku, i to je to!

Dobar tek!
dokolica @ 12:19 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 27, 2009


Saftovi...tijesto...njoki...kombinacije su nebrojene, i ja ih sve redom obožavam.
Jučer sam iz škrinje izvadila komad junetine, koji je prvotno bio namjenjen kuhanju u juhi. No kako naša kćer do sljedećeg tjedna ne ide u vrtić, ta i deja pada u vodu jer ne ljubi pretjerano istu.

Zato sam se odlučila napraviti juneći saft i uz to tijesto. Koje djete to ne voli. Ja ga još nisam srela.
E sad. Povadila sam iz frižidera sve za što sam smatrala da u taj saft može ići.
Zato sam ga i nazvala svaštara. Ako ste ljubitelji saftova, možda vam se svidi pa probajte.

Sastojci:
junetina (narezana na sitne kockice...mi tako volimo)
luk
mrkva
celer
temeljac (ja sam ga napravila sa kockom za juhe)
senf
umak od gljiva (u prahu)
sol
papar
vegeta

tjestenina

zelena salata

Priprema:
Na ulju prodinstajte luk dok malo ne omekša.


Dodajte junetinu, te dinstajte 20-ak minuta.


Dodajte korjenasto povrće pa nastavite dinstati.


Zalijte temeljcem. Dinstajte dok meso ne omekša.


Zatim dodajte začine, senf i razmućeni umak od gljiva (ja sam ga razmutila u malo vode i dodala k mesu). Po želji i potrebi možete sve skupa još zgusnuti sa brašnom i malo crvene paprike, no čini mi se da nema potrebe, jer samo povrće umaku daje potrebnu gustoću.



Skuhajte tjesteninu, prelijte umakom i poslužite uz zelenu salatu. Ja sam je poslužila uz dressing od ulja, octa, vegete, majoneze i senfa.


Naravno ovdje možete improvizirati koliko vam volja. Možete dodati koncentrat rajčice po želji, izbaciti umak od gljiva, umjesto tjesta poslužiti njoke ili rižu...kombinacija koliko vam volja...!

Dobar Tek!
dokolica @ 18:26 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, siječanj 24, 2009


Evo mene nakon dužeg perioda izbivanja. Ne znam je li se vama desilo da vam se ništa ne radi. E pa ja sam u takvom periodu. Totalno neproduktivno vrijeme za mene. Kao da sam ispraznila baterije.  Sva sila problema tokom 12. mj. je uzela svoj danak. Nemam volje čak niti za kuhinjske zanimacije, a to me inače relaksira i ispunjava. Ali ne želim vas zamarati više sa time. Ajmo mi na receptić!

Danas sam se prisilila napraviti svojoj kćeri jedan desertić koji će moći jesti. Kako smo prije tjedan dana izvadili mandule, ne smije jesti krutu hranu, pa tako izbjegavamo čokoladu, keksiće, smokiće i sve ono što djecu inače veseli.

Ovi mali slatki zalogajčići su savršeni, jer kad ih se ostavi da odstoje preko noći, upiju vlažnost iz kreme i omekšaju. Savršeno.



Jednostavno i brzo se rade. Čak kad vam nenadano dođu gosti, ovo je super brzo za napraviti.

Potrebno vam je:

2 paketa okruglih piškota (kupljenih u Lidlu)


Za kremu:
2 pudinga od vanilije
20 dag šećera
1/2 L mlijeka
1 maslac (izrađen)

Za umakanje:
10 dag čokolade za kuhanje
10 dag maslaca
3 žlice mlijeka
3 žlice šećera

Priprema:
Odvadite od pola litre, 16 žlica hladnog mlijeka. Ostatak stavite da zavrije. Prahu za puding dodate 4 žlice šećera (koje ste uzeli od onih 20 dag), i zajedno sa mlijekom izmiješajte u glatku smjesu. Ostatak šećera stavite u mlijeko da zakipi. Kad mlijeko zavrije, dodate puding. Skuhate ga i ostavite da se ohladi, povremeno mješajući da se na uhvati kora. U hladno izmiksate izrađeni maslac.

Ovom smjesom spajate dva i dva keksića.

Na štednjaku rastopite sastojke za preljev, ali pazite da ne zakipi.
Gotove keksiće umačete u čokoladu. Ostavite da se čokolada i krema stisnu, i voila!



Uživajte!
dokolica @ 14:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 15, 2009
Nema me već neko vrijeme na blogu, i ne znam kad će što novo od mene.
Kćer mi sutra ide na vađenje mandula i kako se približava odlazak u bolnicu, tako mi je sve teže.
Nemam inspiracije za pisanje, tek mala obavijest za sve vas koji me vjerno "čitate"!

Nadam se kad sve ovo sretno završi (nadam se stvarno da hoće), bit će nešto novo!

dokolica @ 17:43 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare