Volim kuhati a još više jesti...
Purgersko Gastro Dokoličarenje
Blog - siječanj 2008
utorak, siječanj 29, 2008


Evo mene nakon nekog vremena izbivanja. Nisam se mogla baš pretjerano baviti svoji skromnim blogom ali nadam se da će se to malo promijeniti na bolje u sljedećim danima.
Za danas sam izabrala jedan krasni saft u kombinaciji sa rižom. Moj se je dragi danas najeo do iznemoglosti i samo se prevrnuo na krevet. Upalio je dvd (on je više filmofil nego nogometni freak :p) i to je znak da mu je pasalo.

Sastojci:

teletina
luk
vegeta,sol,papar
crvena paprika
brašno


Bez brašna...


...i sa!

Priprema:
Na ugrijanom ulju popržite kratko luk, pa na isti bacite teletinu narezanu na kockice. Dinatajte kratko,stavite crvenu papriku,  pa zalijte vodom. Kad je skoro gotovo, začinite i zgusnete brašnom po želji (ovaj korak možete i preskočiti ali meni je finije malo gušće).
Servirajte uz rižu, tjesto ili nešto treće...!
dokolica @ 15:55 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 21, 2008
Kao i mnoge recepte prije, i ovaj sam prije nekog vremena skinula sa "coolinarike". Možete ga naći i tamo ali ne sjećam se kako mu je bio originalni naziv. Ja sam ga jednostavno nazvala "peciva sa sirom". Stvarno su jako fina. Doduše ima sa njima nešto više posla sali se uloženi trud definitivno isplati.


Fina i još topla...

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
malo soli
2 kocke friške germe
malo šećera
mlijeko (za germu)
topla voda (po potrebi da zamijesite tijesto)
svinska mast (za premazivanje tijesta)

1/2 kg sira
2 jaja

1 jaje za premazivanje
sol


Priprema:
Od brašna i germe umijesite tijesto. Razvaljajte ga i premažite rastopljenom svinjskom mašću (možete po želji mast zamijeniti maslacem).



Razrežite tijesto na "zrake" ovako...



...i sada zrake preklapajte jednu na drugu ovako



...da dobijete ovo...



Ostavite da odstoji 15 minuta, razvaljajte i ponovite postupak (i tako još 2 puta).

Sada kada ste 3 puta tijesto premazivali mašću i preklapali zrake, tijesto razvaljajte u pravokutnik, po dužini da razrežite na 3 dijela i na sredinu svake trake stavljajte nadjev od sira i jaja. Preklopite jednu i drugu stranu i režite tanjurićem za kavu kao štrukle. Nadam se da sam objasnila ovaj dio dobro jer sam taj dio zaboravila poslikati.

Gotova peciva premažite razmućenim jajetom posolite i stavite peći.


...ova moja su slikana prije nego li sam ih namazala jajetom... (danas me nešto ne ide)






I to je to. Uživajte!

Napomena: Za nadjev po želji možete uzeti i kombinaciju sira i šunke ili nešto što vama više odgovara. Ja koristim sir jer je nama to najbolja kombinacija, ali ću probati sljedeći puta i kombinaciju ribanoga sira i šunke.
I još nešto, možete ih posipati sezamom ili makom ako volite. Ja nisam jer moja kćer voli ovako.


dokolica @ 13:26 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, siječanj 18, 2008
Evo danas sam radila ove prekrasne čokoladne kocke i poslikala sam ih te sa sličicama nadopunila recept. Ako vas je zanimalo kako izgledaju pogledajte u istoimenom receptu.

http://www.dokolica.bloger.hr/default.aspx?date=1.10.2007

Ne znam zašto mi ne uspjeva stavili link na ovu stranicu.
Pokušavala sam ali bezuspješno. Grrrrrrrrrrrr!
dokolica @ 11:40 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 17, 2008


Danas sam isprobala onaj drugi recept koji sam prije puno puno vremena našla u Billinom katalogu. Sve što vam mogu reći je FENOMENALNO! 
Ne da su fine nego su prefine. Definitivno su bolje od onog prethodnog recepta. Nije da su one loše ali ove su bolje. Probajte ih i nećete požaliti.

Sastojci:

40 dag glatkog brašna
4 žlice šećera
2 jaja
2 jogurta
1 vanil šećer
naribana korica od limuna
1/2 žlićice soli
rakija ili rum
1 naribana jabuka
prašak za pecivo

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamutite mekano tijesto i u vrućem ulju pečete fritule. Kada su zlatnožute boje vadite ih na papirnate ubruse i malo ohlađene posipate šećerom u prahu!
Uživajte!


Mljac...bile su jaaaako fine...!
dokolica @ 18:40 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 15, 2008
Danas nemam previše vremena pa ću na brzinu sa vama podijeliti jedan receptić. Jako je ukusan.
Probajte! ;)

Sastojci:

750 gr krumpira
3 žlice ulja
20 g parmezana
1 žlica crvene paprike
1 žlica soli
papar , češnjak  u prahu




Priprema:

Krumpir oguliti oprati i narezati. .Od ulja ,ribanog parmezana , crvene paprike ,soli i papra napravite marinadu  u kojoj izmiješate krumpir. Krumpir stavite u protvan obložen masnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici  30-45 minuta ,(ovisno o sorti krumpira ) na 200 ° C.Povremeno promješajte da porumeni sa svih strana.Uz ovako pripremeljen krumpir super paše roštilj.


Ja volim koristiti za ovo i Vegeta mješavinu za krumpir.

Dobar Tek!

dokolica @ 21:31 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 13, 2008


Ovo radim kad se moji ukućani zažele nečeg slatkog. Ili to ili palačinke. Ovo im je čak i slađe nekako za jesti. Neki u njih dodaju razne dodatke poput grožđica, ali meni su nekako najdraže one bez ičega. Kako tko voli i kako mu drago.   Vjerujem da postoji i bolji recept za uštipke ali ja sam danas probala ovaj koji sam našla u jednim novinama jednom davno. Nisu loši, ali probati ću i jedan koji sam također izrezala davno iz novina pa ću vam reći koji su bolji.


Sastojci:

1 jogurt
1 jaje
2 caše od jogurta brašna
2 žlice šecera
malo soli
naribana korica limuna
1/2 praška za pecivo
malo rakije





Ja sam danas uštipke pekla u fritezi i super mi je ta varijanta.



Priprema:
Od sastojaka mikserom umijesiti tijesto. Od te smjese žlicom vaditi toliko da se dobiju uštipci veličine oraha. Peći na vrućem ulju dok dobiju lijepo žutu boju.


dokolica @ 18:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 10, 2008


Fast food! Znam,znam...nije zdravo, ah, a kaj sad? Ja sam svejed i volim sve i svašta pa tako i taj toliko osporavani (možda i s pravom) fast food.
Ovdje ću napisati verziju u kojoj sami radite meso, ali ako nemate vremena možete kupiti i one smrznute i ravno na tavu s njima!

Sastojci:


500 g   mljevene junetine
4   hamburger peciva
1   rajčica
1 glavica luka
4   lista svježe salate
1 žlica senfa
1 žlica kečapa
1 žlica majoneze
sol, papar


Priprema:
U zdjelu dodamo mljevenu junetinu, začinimo solju i paprom te dobro izmiješamo. U manjoj zdjelici pomiješamo senf, kečap i majonezu. Rajčicu operemo i narežemo na kolute. Luk očistimo, operemo i narežemo na tanke kolute. Listove salate operemo pod mlazom hladne vode. Od mesa oblikujemo tanke mljevene odreske i popržimo ih na vrućem ulju sa obije strane. Hamburger peciva kratko ugrijemo u mikrovalnoj ili običnoj pećnici, prerežemo popola te sve polovice iznutra premažemo pripremljenim umakom. Na donji dio peciva stavimo list salate, zatim pečeni mljeveni odrezak, kolut rajčice, narezani luk, poklopimo gornjim dijelom peciva i poslužimo.

Ovo je idealno za klince. Svi to obožavaju.
dokolica @ 20:47 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 8, 2008
Ovo je jedno varivo koje ja previše i ne ljubim, ali moj muž ga obožava. Pa ako ovdje ima graškoljubaca
evo recepta za njih. Ja grašak stavljam u jela ali u malim količinama, a ovo jelo jedem ako baš nema ništa drugo. Radim si antireklamu za recept.
Varivo je fino i ukusno za one koji vole grašak.

A evo i nešto o samome grašku (skinuto sa neta...nisam sama pisala jer nemam vremena :)

Energetska i nutritivna vrijednost

Grašak spada u mahunarke, povrće s najbogatijim hranjivim tvarima, a u 100 g sadrži 81 kcal / 339 kJ. Bogat je izvor ugljikohidrata (14,46 %) i vlakana oblika galaktana, glukuronske kiseline, fruktoze, glukoze i drugih spojeva. Visok sadržaj proteina (5,42 %) ima zahvaljujući kvržicama u korijenu u kojima se nalaze bakterije (Bacterium radicicola) koje vežu dušik iz zraka i pretvaraju ga u vrijedne aminokiseline, a potom u proteine. Uz proteine i ugljikohidrate, valja spomenuti masti i lecitin, tvari važne za živčani sustav.

Za vrijeme klijanja graška razvijaju se vitamini C i E, koji je odličan izvor vitamina C (50% preporučenog dnevnog unosa), ali ga u osušenim plodovima ima u tragovima. Antisterilitetni vitamin E dolazi u maloj količini, ali je postojan tijekom kuhanja. Vitamina A ima u tragovima. Grašak je i odličan izvor tiamina-B1 u suhim plodovima, a dobar izvor riboflavina-B2 i niacina-B3, koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti.

Važno je grašak uključiti u prehranu ako često osjećate umor jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar stanica organizma.



Sastojci:


 1 kg graška
 1 luk
 30 dag mrkve
 1 jaje
 3-5 žlica brašna
 0,3 dl ulja
 vezica peršina
 sol i papar



Priprema:

1. Luk očistite, nasjeckajte na sitne kockice i naglo prepržite na masnoći do zlatnožute boje. Dodajte očišćenu mrkvu narezanu na kolute, lagano prepržite, dodajte grašak, sve lagano prepržite, podlijevajte vodom ili temeljcem, posolite i poprite te pustite da prokuha.

2. U međuvremenu u posudu stavite jaje s malo ulja, soli, paprom i  sjeckanim peršinom. Sve dobro umutite, pa postupno dodajte brašno. Miješajte da dobijete čvršću smjesu.

3. Kad je povrće napola kuhano, žličicom oblikujte male žličnjake i ukuhavajte ih u povrće. Pustite da sve lagano kuha - da se noklice skuhaju te da povrće bude gotovo. Dotjerajte okus, pospite s još malo kosanog peršina i tako poslužite.


Napomena:
Ako volite gušće varivo, možete staviti zapršku.
I još nekaj...oprostite što zadnjih dana ne stavljam slike, ali radim poslijepodne i jednostavno nemam vremena kuhati sve što ovdje napišem. Evo danas kuham za kćer juhu od paradajza, a to sigurno neću staviti na blog, jer to svi znate, pa sam se odlučila za ovo fino varivo ali ga ne stignem napraviti. Ali staviti ću slike naknadno.
dokolica @ 09:06 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 6, 2008


Recept za ove kako sam ih ja nazvala sam uzela sa coolinarike, samo sam mu ime promijenila( i neke sastojke).
Meni je ovo super kada vam netko dođe nenadano. Zamuljate to začas i evo deserta za goste koji će čudom gledati što ste im to pripremili.

Sastojci:

125 g maslaca
100 g smeđeg šećera
100 g čokolade za kuhanje
4 žlice meda
150 g cornflakesa

Priprema:
Otopite na štednjaku maslac, pa u njega dodajte šećer, čokoladu i med. Kuhajte par minuta dok se šećer ne otopi. Dodajte u sve to cornflakes i dok je smjesa još vruća, radite hrpice na masnom papiru. Ostavite da se stegne i poslužite.

Napomena: Ja sam koristila neki jeftini cornflakes (kupljen u getrou, 1kg 12-ak kuna), a bilo bi bolje da je kvalitetniji. Kada kažem kvalitetniji mislim tanji. Ako je tanji bolje upija čokoladnu smjesu, kompaktnije sve to izgleda i tamnije je boje.
dokolica @ 11:11 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, siječanj 4, 2008
Ovo je kolač kojeg djeca poprilično vole. Još jedna značajka ovog kolača je da ga ispadne dosta. Ja ga pečem u protvanu od rola (crni veliki). Vrlo je jednostavan za napraviti i jako je ukusan. Iako mu je ime bananko, u njega ne idu bananice a niti banane, nego extrakt od banane.

Sastojci:

5 bjelanjaka          
10 žlica šećera   
10 žlica vode         
5 žumanjaka

Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer i vodu te na kraju izrađene žumanjke.

1 dcl ulja                          
10 žlica oštrog brašna   
2 žlice kakaa                    
1/2 praška za pecivo     

Ove sastojke jedan po jedan dodati u gornju smjesu.

KREMA:

7 dcl mlijeka
1 puding od vanilije
4 žlice brašna
20 dag šećera
1 margarin
1 extrakt od banane (onaj u flašici)

GLAZURA: 6 dag čokolade + 4 dag margarina (otopiti na pari da se sastojci dobro prožmu)

Priprema:

Biskvit napravite kako j gore napisano, te ga ispečete u velikom četvrtastom protvanu (od rola).
Kremu skuhate tako da pomiješate puding, brašno i šećer, pa sve to razmutite sa malo mlijeka koje ste oduzeli od onih 7 dcl. Ostatak mlijeka zavrijete i ukuhajte u njega puding sa brašnom i šećerom.
Kada je kuhano pstavite da se ohladi. Uhladno dodati izrađeni margarin i cijelu bočicu extrakta od banane.
Premazati kolač napravljenom kremom i preliti ga glazurom.

Dobar tek!
dokolica @ 10:58 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 2, 2008
Razmišljala sam što danas skuhati. Ostalo je pečenog mesa od Nove Godine, ima francuske, ali meni se to ne jede, pa sam se odlučila na gulaš. Baš nam se svima jede nešto na žlicu kak' se ono veli.
A i to mi je jednostavno i brzo s obzirom da radim popodne. A može ostati i za drugi dan, ali onda krumpir ne stavljam u gulaš nego ga posebno skuham narezanog na kockice i poslužim sa istim.

Sastojci:

500 g junetine od buta narezane na kockice
1 veći luk sitno nasjeckan
1-2 češnja češnjaka
1 mrkva narezana na kolutiće
crvena paprika
sol, papar
fant za gulaš ( 1/4 vrećice) po želji
brašno (količina ovisi o tome koliko gusto volite)
voda
krumpir narezan na kockice


Priprema:

Na ulju popržite crveni i bijeli luk te mrkvicu. Dodajte meso i kratko prodinstajte. Posolite, popaprite i dodajte fant i brašno. Promješajte da se sve skupa ujednači i da se sastojci prožmu.
Zalijte sa vodom tako da voda sve prekrije za 1 prst. Kuhajte dok meso nije napola kuhano, pa dodajte krumpir (ako mislite ostaviti dio gulaša za drugi dan, krumpir skuhajte posebno, jer kažu da nije dobro jesti kuhani krumpir drugi dan).
Poslužite kad su svi sastojci kuhani.

dokolica @ 10:40 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 1, 2008
Nadam se da ste se svi lijepo proveli ma gdje bili. Ja sam bila kod kuće sa svojom obitelji. I baš nam je bilo lijepo. Malo smo gledali tv, malo plesali, pa izašli na balkon gledati vatromet, malo papali...i još jedna godina ostala iza nas.

E sad...ako ste imali "naporniju" proslavu od ove naše , ako se je dobro pojelo a i popilo, onda vam danas baš i nije do teških jela. Zato sam ja danas pripremila jednu prekrasnu krem juhicu od krumpira.



Sastojci:

2-3 srednja krumpira
2 mrkvice (narezana na kolutiće)
malo korijena celera (narezan na kockice)
1 glavica luka (narezan na listiće)
vegeta, sol, papar
voda
vrhnje za kuhanje


Priprema:

Na ulju propirjajte luk i korjenasto povrće. Zatim dodajte na kockice narezan krumpir. Zalijte vodom (ili temeljcem ako vam je tako draže), začinite i kuhajte dok povrće ne omekša.
Štapnim mikserom sve skupa izmiksajte, dodajte malo vrhnja za kuhanje i po želji rezance ili kašicu (može se laganija varijanta jesti i bez tijesta).

Dobar tek!

Juhu sam danas kuhala ali smo je pojeli prije nego li sam je uslikala. Zaboravila...
dokolica @ 15:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare